Η Ανάγκη για μία Νέα Εμπνευσμένη Εταιρική Κουλτούρα

Η ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα σύστημα αξιών σε κάθε οργανισμό θα προσδιορίσει και τη συμπεριφορά και τις αποφάσεις των ομάδων και των ανθρώπων. Το τελευταίο καιρό περισσότερο από κάθε άλλη φορά η εταιρική κουλτούρα και η συνεχής επένδυση στον ανθρώπινο παράγοντα, αποτελεί κινητήριο δύναμη για μια επιχείριση αλλά και το κλειδί της επιτυχίας της.

Και οι συζητήσεις και οι έρευνες συνεχίζονται για την μετά COVID-19 εποχή, και η αγορά συνεχίζει να λειτουργεί με νέους κανόνες, ενώ οι εταιρείες διαμορφώνουν νέους τρόπους εργασίας που σιγά-σιγά αρχίζουν να μοιάζουν οικείοι.

Πού θα οδηγήσει η νέα αυτή κατάσταση που ήρθε να μείνει, τί έχει αλλάξει και πώς θα διαμορφώσει το νέο manager, τη νέα ηγεσία και τις σχέσεις στον εργασιακό χώρο, είναι μερικά από καθημερινά θέματα συζήτησης με τις διοικήσεις πολλών εταιρειών.

Όπως έχω αναφερθεί και σε προηγούμενα άρθρα, μια από τις βασικές αλλαγές που θα αποτελέσουν και την επιτυχία στην μετά covid εποχή είναι η διαμόρφωση μιας νέας εταιρικής κουλτούρας. Η επένδυση στη διαμόρφωση μιας κουλτούρας στον κάθε οργανισμό που στόχο θα έχει να ενώσει την ηγεσία με την βάση μιας επιχείρησης, δηλαδή με το ανθρώπινο δυναμικό.

Ουσιαστικά, να διαμορφωθεί μια νέα εταιρική κουλτούρα όπου βασικοί της πυλώνες θα είναι η επινοητικότητα, η εφευρετικότητα, η προσαρμοστικότητα και η ευστροφία των ηγετών και της διοίκησης στο να συνδεθούν με τους ανθρώπους τους και να γίνουν ομάδα, ακόμα και αν αυτή η ομάδα δεν επικοινωνεί γύρω από ένα conference table αλλά μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας. Η διαχείριση και η αναζήτηση ταλέντων σε ένα οργανισμό, η επιβράβευση των στελεχών, ο ανοικτός διάλογος και η ενημέρωση των στόχων και των δυσκολίων που προκύπτουν σε ένα οργανισμό αρχίζουν και αποτελούν βασικούς στόχους.

Η νέα κατάσταση έφερε στην επιφάνεια πολλά προβλήματα, που σε μεγάλο βαθμό μπόρεσαν και βρήκαν λύση. Εξωτερικεύτηκαν όμως και συναισθήματα με αφορμή την πανδημία και την όλη κρίση που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί ο κορωνοϊός.

Οι προσαρμοστικοί μηχανισμοί που ενεργοποιεί ο κάθε άνθρωπος σε καταστάσεις κρίσης, ήρθαν να αποτελέσουν και τον νέο τρόπο και τη νέα κουλτούρα που υιοθέτησαν οι εργαζόμενοι ώς προς το τί σημαίνει εργασία, ώς προς το τί ορίζει τον ηγέτη, τον manager και την διοίκηση και διεύθυνση ανθρωπίνου δυναμικού.

Έχοντας μπεί σε ένα νέο κύμα πανδημίας, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα και την σταδιακή επιστροφή στην παλιά μας καθημερινότητα, ξεκινάει ένα νέο κεφάλαιο για τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς γενικότερα, – ένα νέος ρόλος στις διευθύνσεις του ανθρωπίνου δυναμικού που θα πρέπει να εστιάσουν στο τί έχει ανάγκη ο εργαζόμενος – οι άνθρωποί τους – μέσα στην κρίση.

Χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα πολυεπίπεδο κανάλι επικοινωνίας με τους εργαζόμενους, ο ηγέτης να αποκτήσει ενσυναίσθηση και να αναπτύξει δεξιότητες όπως αυτή της ενεργητικής ακρόασης. Όλα αυτά μέσα από ένα πρίσμα Leading without Being the Boss, που θα δημιουργήσει πολλά θετικά συναισθήματα. Ο ευχαριστημένος εργαζόμενος θα δείξει με ποικίλους τρόπους την ικανοποίησή του, θα μιλήσει θετικά για την εταιρεία που εργάζεται, θα αναφερθεί στις θετικές πρακτικές που υιοθετεί η εταιρεία του για τους ανθρώπους της και θα αναβαθμίσει συναισθηματικά τον ηγέτη της.

Ίσως αυτή την εποχή περισσότερο παρά ποτέ να χρειάζεται κάθε οργανισμός να αναγάγει το έργο της διαμόρφωσης της εταιρικής κουλτούρας ώς ένα από τους βασικούς στόχους στην μετά-covid εποχή.

Μην ξεχνάμε ότι πολλοί εργαζόμενοι και στελέχη ανοικτά τάχθηκαν υπέρ της απομακρυσμένης εργασίας ως λύση στα όσα προβλήματα επικοινωνίας και εμπιστοσύνης είχαν απέναντι στον οργανισμό ή τους προϊστάμένους τους. Στόχος είναι πια η επικοινωνία να διαμορφωθεί, μέσα από τις νέες καταστάσεις, σε μια πιο ασφαλή και όμορφη συνεργασία, η οποία θα διαμορφώνεται μέσα από μια καθημερινή κουλτούρα στην εταιρεία όπου όλοι θα είναι ελεύθεροι να εργαστούν με ίδιους κανόνες και αξίες, όλοι θα γνωρίζουν τους στόχους και τις δυσκολίες και όλοι θα απολαμβάνουν την ομαδικότητα στην εταιρεία που καθημερινά εργάζονται.

Με αυτό τον τρόπο η εργασία από το σπίτι δεν θα φαντάζει ιδανικότερη από το γραφείο αλλά θα δημιουργηθεί και η προσμονή επιστροφής στον εργασιακό χώρο. Από τη φύση μας, άλλωστε, είμαστε κοινωνικά όντα και μέσα από την διά-ζώσης συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων και ιδεών αναπτυσσόμαστε και γινόμαστε δημιουργικοί, και αυτό αποτελεί και την όλη μαγεία της ενασχόλησής μας με κάτι που αγαπάμε, και η οποία οδηγεί σε εξέλιξη και ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ