Τα building blocks μιας εν εξελίξει στρατηγικής

Το masterplan που επιχειρεί να ξετυλίξει με καλά «ζυγισμένες» κινήσεις ο ίδιος ο Κυριακός Μητσοτάκης, έχει ως πρόσημο την επί τα βελτίω αλλαγή της εικόνας και των δομών της χώρας μας

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε κατά το πρωϊνό της Δευτέρας από τον Πρόεδρο της Microsoft, Brad Smith και τον Πρωθυπουργό της χώρας μας, Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφορικά με τη δημιουργία του πρώτου συμπλέγματος datacenter στην Ελλάδα (data center region) αποτελεί ένα έμπρακτο δείγμα πως το timing, η γνώση των κανόνων μα και εν γένει το πως διεξάγεται το business σε διεθνές επίπεδο, η πίστη, το όραμα και το σχέδιο, σχεδόν -πάντοτε- οδηγούν σε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Η συγκεκριμένη συνεργασία, εκτός όλων των άλλων προφανών στοιχείων, αντιμετωπίζεται από την πλευρά της κυβέρνησης ως «πυρήνας» ή βάση (για πιο passive προσέγγιση), γύρω από τον οποίο αναμένεται να «κτιστούν» σειρά από συνέργειες, αναδεικνύοντας εξαιρετικές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης και μετεξέλιξης. Πρόκειται για τον θεμέλιο λίθο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που περιλαμβάνει μια σειρά από συνδυαστικούς, αλληλοσυμπληρούμενους τομείς, όπως λ.χ. οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι κατασκευές, η εκπαίδευση.

Θαρρείτε πως η εκδήλωση της ΔΕΗ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της την ίδια ημέρα με την ανακοίνωση από μέρους της Microsoft είναι τυχαίο; Θα σας πρότεινα να το σκεφτείτε εκ νέου… Πόσο, μάλλον, από την στιγμή κατά την οποία το ένα προϋποθέτει το άλλο και η βελτίωση του ενός θα συμπαρασύρει προς τα επάνω και τα υπόλοιπα. Κάτι σαν ένα ντόμινο δημιουργικότητας και όχι απορρύθμισης ή καταστροφής, καθώς τα δίκτυα, το grid και οι κτιριακές υποδομές θα «περιβάλουν» παραγωγικά την λειτουργία των cloud datacenter. Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον για νέες υποδομές και ο αναγκαίος εκσυγχρονισμός στους προαναφερόμενους τομείς, θα οδηγήσουν σε καινούριες προτάσεις και νέες επενδύσεις. Πρωτίστως από το διεθνές στερέωμα και δευτερευόντως μέσω της αναζήτησης συνεργιών με εγχώριους partners.

Παράλληλα, πέρα από τα «άψυχα», σημαντικές προδιαγράφονται οι εξελίξεις και στο έμψυχο κομμάτι, καθώς λαμβάνουν «σάρκα και οστά» τα όσα ισχυριζόταν ο Πρωθυπουργός της χώρας μας προεκλογικά κιόλας για την δημιουργία νέων, υψηλής στάθμης, προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης θέσεων εργασίας, οι οποίες συν τοις άλλοις θα είναι και καλά αμειβόμενες.

Επιχειρώντας μια εξ’ αποστάσεως συνολική αποτίμηση της σημερινής ανακοίνωσης της Microsoft γίνεται αντιληπτό πως το masterplan που επιχειρεί να ξετυλίξει με καλά «ζυγισμένες» κινήσεις ο ίδιος ο Κυριακός Μητσοτάκης, έχουν ως πρόσημο την επί τα βελτίω αλλαγή της εικόνας και των δομών της χώρας μας, προκειμένου να εισέλθει στην επόμενη ημέρα από σαφώς καλύτερο, όσο και πιο ανταγωνιστικό επίπεδο, εφάμιλλο με μια Ευρωπαϊκή χώρα που επιθυμεί να παίξει ρόλο στα τεκταινόμενα τόσο του παρόντος, μα πρωτίστως του μέλλοντος. Πρωταγωνίστρια και όχι κομπάρσος ή πένης συγγενής και δη οικονομικά, τεχνολογικά, παραγωγικά.

Σύμφωνα με μια ρήση: «Ακόμη και το πιο μακρύ ταξίδι, ξεκινά με το πρώτο βήμα». Ας το απολαύσουμε και ας «γεμίσουμε» με γνώση και best practices προς όφελος των σημερινών και αυριανών γενιών της πατρίδας μας. Τουλάχιστον, σήμερα διαθέτουμε «οδηγό» με σχέδιο, γνώση, θάρρος και αποφασιστικότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ