Το πρωτάθλημα καινοτομίας… πάει στην Sunlight

Η διοίκηση της εταιρεία προχωράει με ταχύ ρυθμό στον ψηφιακό της μετασχηματισμό

Δεν είναι πολλές οι εταιρείες στην Ελλάδα που μπορούν να ισχυριστούν ότι έχουν την ίδια στιγμή έντονο εξαγωγικό αποτύπωμα, σημαντικά προϊόντα τεχνολογίας και βραβεύσεις σε διεθνές επίπεδο και ταυτόχρονα προσφέρουν σημαντικά έσοδα στη χώρα και δημιουργούν θέσεις εργασίας υψηλής τεχνολογίας.

Μια εταιρεία η οποία μπορεί και ικανοποιεί όλες αυτές τις συνθήκες και ταυτόχρονα απασχολεί πάνω από 100 άτομα προσωπικό υψηλών δεξιοτήτων είναι η Συστήματα Sunlight του ομίλου Γερμανός.

Η εταιρεία ξεκίνησε τις εργασίες της το 1991, όταν και εξαγόρασε την βιομηχανική μονάδα παραγωγής μπαταριών στο Νέο Όλβιο. Εκεί ξεκίνησε την παραγωγή μπαταριών τεχνολογίας Χλωριούχου Ψευδαργύρου, φιλικών προς το περιβάλλον (χωρίς υδράργυρο). Με την κίνηση αυτή ξεκίνησε ένα «ταξίδι» καινοτομίας, το οποίο το 1997 έφερε την πιστοποίηση κατά ISO 9001, ενώ το ξεκίνημα της νέας χιλιετίας ξεκίνησε η παραγωγή σε καθετοποιημένη μορφή, των μπαταριών υποβρυχίων και βιομηχανικού τύπου. Το 2001 πιστοποιήθηκε με ISO 14001 για την περιβαλλοντική της διαχείριση, και εγκατέστησε στην Κρήτη τον πρώτο διασυνδεμένο φωτοβολταϊκό σταθμό της Ελλάδας με ισχύ 168 KWp.

Η νέα της γραμμή παραγωγής βιομηχανικών μπαταριών μολύβδου κλειστού τύπου το 2002 ακολουθήθηκε μετά από δύο χρόνια με μια νέα πιστοποίηση OHSAS 18001 για το Σύστημα Υγιεινής και Ασφαλείας Ανθρώπινου Δυναμικού.

Το 2006, ο βιομηχανικός κλάδος της Sunlight αποσχίστηκε από την ΓΕΡΜΑΝΟΣ και ιδρύθηκε η ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT. Με οδηγό την καινοτομία, η Sunlight προχώρησε στην κατασκευή νέας γραμμής παραγωγής οξειδίου του μολύβδου, με στόχο παραγωγικής δυνατότητας τα 1.000.000 στοιχεία βιομηχανικού τύπου με αυτοματοποιημένες γραμμές συναρμολόγησης, ενώ προχώρησε στην εγκατάσταση αδιαφώτιστων συστημάτων στους χώρους παραγωγής του εργοστασίου για εισδοχή του φυσικού φωτός και εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας το 2008.

Το 2010 ολοκληρώθηκε η επέκταση του εργοστασίου και του κέντρου διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας και μεταφορών, στην Ξάνθη και ένα χρόνο αργότερα ιδρύθηκε η εταιρεία ALSE (Advanced Lithium Systems Europe) σε κοινοπραξία με τη γερμανική ATLAS ELEKTRONIK GmbH.

Από το 2013, η SUNLIGHT επαναπροσδιόρισε την στρατηγική της και εστίασε στην παραγωγή μπαταριών, έχοντας φτάσει τα 96,2 εκατ. Ευρώ κύκλο εργασιών, ενώ απασχολούσε την περίοδο εκείνη, εν μέσω κρίσης 430 εργαζόμενους.

Εκτός από εστίαση στην καινοτομία, η Sunlight έχει επανειλημμένα αναδείξει τις περιβαλλοντικές της ανησυχίες, οι οποίες πήραν το 2014 την μορφή της SUNLIGHT RECYCLING, μίας υπερσύγχρονης μονάδας Ανακύκλωσης Μπαταριών Μολύβδου, στην Κομοτηνή, ενώ στο εργοστάσιο της Ξάνθης έγινε εγκατάσταση συστήματος κοχλίων επιστροφής σκόνης για την επαναχρησιμοποίησή της στην παραγωγή καθώς και εγκατάσταση συστήματος αερομεταφοράς οξειδίου του μολύβδου με αποτέλεσμα τη μείωση των αέριων ρύπων στο εργασιακό περιβάλλον του εργοστασίου.

Οι επενδύσεις της Sunlight έφεραν αύξηση των εσόδων της, τα οποία το 2014 είχαν φτάσει τα 120 εκατ. ευρώ με τους εργαζόμενους στον όμιλο να έχουν φτάσει τους 565. Το 2015 η SUNLIGHT πιστοποιήθηκε κατά ISO 14001 για το σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης, ενώ την ίδια χρονιά η SYSTEMS SUNLIGHT γίνεται μέλος της TRACE International, του διεθνούς οργανισμού για την υποστήριξη της επαγγελματικής διαφάνειας και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ένα χρόνο αργότερα ο κύκλος εργασιών της Sunlight έφτασε τα 153,9 εκατ. ευρώ, ενώ οι εργαζόμενοι είχαν φτάσει τους 757. Την ίδια χρονιά, η εταιρεία ηγήθηκε περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας από επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων, το Green Mission με σκοπό την επίτευξη της ορθής ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου-οξέος.

Το 2017, η SUNLIGHT έγινε η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που έλαβε Πιστοποίηση ISO 37001 για θέματα συμμόρφωσης και καταπολέμησης της δωροδοκίας. Η εταιρεία έχει παράλληλα λάβει και βεβαίωση τήρησης του Προτύπου ISO 19600 (Σύστημα Διαχείρισης Συμμόρφωσης) για την κανονιστική συμμόρφωση. Η επένδυση της σε υπερσύγχρονη γραμμή παραγωγής συναρμολόγησης μπαταριών motive στις εγκαταστάσεις στην Ξάνθη όπου και έφτασε νέο ρεκόρ παραγωγής με 1,94 εκατ. στοιχεία.

Την ίδια χρονιά, ο κύκλος εργασιών του ομίλου έφτασε τα 194,5 εκατ. ευρώ, με τους εργαζόμενους να ανέρχονται στους 820.

Την χρονιά που πέρασε, η SUNLIGHT προχώρησε στην απορρόφηση της SUNLIGHT Recycling επιτυγχάνοντας καλύτερες συνέργειες, ενώ ξεκίνησε την λειτουργία του νέου hub συναρμολόγησης στη Βερόνα της Ιταλίας με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των συνεργατών της. Το 2018 επίσης, η εταιρεία έλαβε νέα πιστοποίηση EMASS (Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Οικολογικού Ελέγχου) για τη Μονάδα Ανακύκλωσης και προχώρησε στην πλήρη ανακατασκευή του εργοστασίου στην Ξάνθη με βελτιωμένες υποδομές και νέα μηχανήματα, ύστερα από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε μέρος της γραμμής παραγωγής.

Καινοτομία και έντονη εξαγωγική δραστηριότητα

Αν είναι κάτι που χαρακτηρίζει την Sunlight όλα τα χρόνια της λειτουργίας της, εκτός από την συνεχή αναζήτηση καινοτόμων λύσεων, είναι η εξωστρέφεια της. Έτσι δεν είναι τυχαίο πως το 93% της παραγωγής της απευθύνεται εκτός των Ελληνικών συνόρων, ενώ συγκαταλέγεται στους κορυφαίους παραγωγούς λύσεων αποθήκευσης ενέργειας παγκοσμίως.

Όλα αυτά τα χρόνια της ύπαρξης της η SUNLIGHT έχει διακριθεί πολλές φορές τόσο για τα καινοτόμα προϊόντα της όσο και για την περιβαλλοντική της συνείδηση. Το 2019 ήταν μια πολύ επιτυχημένη χρονιά για την εταιρεία, η οποία τον Μάιο διακρίθηκε στην κατηγορία “Above & Beyond” από τον διεθνούς φήμης όμιλο Hyster-Yale. η SUNLIGHT, έχοντας από το 2012 χτίσει μία σχέση υψηλής αξιοπιστίας με το διεθνή Όμιλο Hyster-Yale, βραβεύθηκε στην συγκεκριμένη κατηγορία, η οποία στοχεύει στην ανάδειξη του προμηθευτή που έμπρακτα έχει αποδείξει την ικανότητα να προσφέρει στους πελάτες του καινοτόμες λύσεις που ξεπερνούν τις προσδοκίες τους.

Το 2019 ήταν μια χρονιά παρουσίασης καινοτόμων προϊόντων για την εταιρεία, η οποία την Άνοιξη του 2019 στο Σικάγο παρουσίασε την πλήρη γκάμα βιομηχανικών μπαταριών και φορτιστών της για εφαρμογές ηλεκτρικών οχημάτων βιομηχανικής χρήσης (eIVs) σε κάποιους από τους σημαντικότερους διεθνείς παίκτες του κλάδου εφοδιαστικής αλυσίδας, ισχυροποιώντας ακόμη περισσότερο την εμπορική της επέκταση στην περιοχή της Βόρειας Αμερικής στην οποία δραστηριοποιείται εδώ και 6 χρόνια.

Την ίδια περίοδο, η Sunlight παρουσίασε την πρώτη smart μπαταρία λιθίου για ηλεκτρικά οχήματα βιομηχανικής χρήσης, μπαίνοντας δυναμικά στην αντίστοιχη αγορά. Η σειρά αυτή αποτελεί παγκόσμια καινοτομία και συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των μπαταριών τεχνολογίας λιθίου με τις καινοτόμες εφαρμογές της τεχνολογίας Industry 4.0. που αφορούν στη χρήση τεχνολογιών Internet of Things στη βιομηχανία. Έτσι, για πρώτη φορά στη διεθνή αγορά διατίθεται από τη SUNLIGHT μπαταρία λιθίου που παρέχει την παγκόσμια τεχνολογική καινοτομία GLocal, όπου μέσω Cloud προσφέρει real time
αμφίδρομη επικοινωνία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η SUNLIGHT διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διεθνή αγορά μπαταριών μολύβδου για Ηλεκτρικά Οχήματα Βιομηχανικής Χρήσης (eIVs), διατηρώντας μερίδιο που πλησιάζει το 10% του παγκόσμιου όγκου πωλήσεων στον συγκεκριμένο τομέα. Ήδη σε ευρωπαϊκές αγορές όπως η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία κ.α., όπου αναμένεται ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας λιθίου, η SUNLIGHT συγκεντρώνει πολύ μεγάλα μερίδια και διευρυμένο πελατολόγιο, ενώ έχει ήδη παρουσία στις αγορές της Αμερικής και της Ινδίας όπου τα μερίδιά της αυξάνονται με πολύ υψηλούς ρυθμούς.

Η προαναφέρομενη «έξυπνη» μπαταρία λιθίου, απέσπασε Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία «Καινοτόμα προϊόντα», Ασημένιο βραβείο στην κατηγορία «Εξωστρεφής μεταποιητική δραστηριότητα» στα Manufacturing Excellence Awards 2019, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά την ηγετική θέση που κατέχει στην ανάπτυξη και την παραγωγή μπαταριών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας για εφαρμογές βιομηχανικές και προηγμένης τεχνολογίας.

Οι διακρίσεις αυτές έρχονται να επιβεβαιώσουν την προσήλωση της SUNLIGHT να λειτουργεί σύμφωνα με τις υψηλού επιπέδου απαιτήσεις των πελατών της και ιδιαίτερα των OEMs (Original Equipment Manufacturers). Με συνεχή στόχο να αναπτύσσει περαιτέρω την ήδη παγκόσμια παρουσία της, παραμένει προσηλωμένη στη διάθεση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας που προσδίδουν προστιθέμενη αξία στους πελάτες της.

Με συνέπεια για το παρόν και όραμα για το μέλλον

Οι συνεχείς διακρίσεις, η παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και το έντονο εξαγωγικό προφίλ της εταιρείας, είχαν αντίκτυπο και στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, η οποία στο πρώτο εξάμηνο του 2019 είχε κύκλο εργασιών 78 εκατ. ευρώ (έναντι 76 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περσινού διαστήματος).

Τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν την ανάκτηση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου της στο Ν. Όλβιο της Ξάνθης στα προ της φωτιάς του Μαΐου 2018 επίπεδα, σε χρόνο ρεκόρ. Παράλληλα, την ίδια χρονική περίοδο, η SUNLIGHT κατάφερε την ολική της επαναφορά στις διεθνείς αγορές βιομηχανικών μπαταριών, στις οποίες διατηρεί σημαντικά μερίδια, καθώς και το λανσάρισμα της νέας σειράς μπαταριών Li.ON FORCE που βασίζονται στην τεχνολογία λιθίου.

Σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ τόκων, φόρων, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA), ο Όμιλος κατέγραψε κέρδη 11,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίων 27,2 εκατ. την ίδια περίοδο του 2018. Τα δε κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 6,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 33,2 εκατ. ευρώ, την ίδια περίοδο πέρυσι.

Σημειώνεται ότι το πρώτο εξάμηνο του 2018, τα αποτελέσματα του Ομίλου και της Εταιρείας είχαν επιβαρυνθεί από την απομείωση των καταστραμμένων περιουσιακών στοιχείων, όπως και την μειωμένη παραγωγική δραστηριότητα των δύο τελευταίων μηνών αυτού. Την ίδια περίοδο οι συνεχείς επενδύσεις σε καινοτομία και νέα προϊόντα, έχουν δημιουργήσει ανάγκες για προσωπικό υψηλής κατάρτισης, το οποίο οδήγησε  στην κάλυψη 200 νέων θέσεων εργασίας, φτάνοντας το ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησης στους 1020 εργαζόμενους.

Σε ότι αφορά το μέλλον της επιχείρησης, η SUNLIGHT έχει σκοπό να εντατικοποιήσει στο 2020 την διεύρυνση της γκάμας των προσφερόμενων λύσεων, βασιζόμενων στην τεχνολογία λιθίου, ενώ θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη και τοποθέτηση στην διεθνή αγορά νέων προϊόντων που θα είναι προσαρμοσμένα να καλύπτουν τις εκάστοτε ανάγκες κίνησης EIVs (fit for purpose solutions), αφ’ ετέρου στην κάλυψη άλλων εφαρμογών, όπως λόγου χάρη στις μπαταρίες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία προχωράει με ταχύ ρυθμό στον ψηφιακό της μετασχηματισμό, καθώς η διοίκηση της εταιρείας θεωρεί ότι η ψηφιοποίηση των επιχειρησιακών λειτουργιών και κυρίως η εφαρμογή του Internet of Things στην παραγωγική δραστηριότητα και την εφοδιαστική αλυσίδα θα είναι από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες για την επιχειρηματική συνέχεια και επιτυχία στο πολύ άμεσο μέλλον.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy