Alumil: 30 χρόνια επιτυχία με οδηγό την καινοτομία

Μια βιομηχανία πολύ μεγάλη για τα ελληνικά σύνορα

Υπάρχουν κάποιες εταιρείες οι οποίες είναι φτιαγμένες να αντέχουν. Κάποιες εταιρείες οι οποίες έχουν βαθιά στο DNA τους τις παγκόσμιες αγορές και αντιστέκονται στις αναποδιές ακόμα και αν αυτές είναι τόσο δυνατές που θα μπορούσαν να τις “γκρεμίσουν”.

Η Alumil είναι μια από αυτές τις εταιρείες και μέσα στα 30 χρόνια της λειτουργίας της έχει καταφέρει να δημιουργήσει τον δικό της δρόμο, ένα δρόμο που την έφερε μετά την κορυφή της Ελλάδας στα πέρατα του κόσμου, να δημιουργεί, να καινοτομεί και να μεταλαμπαδεύει σε 32 χώρες το ελληνικό επιχειρείν. 

Το emea.gr συνεχίζει να παρουσιάζει μερικές από τις χαρακτηριστικότερες ιστορίες ελληνικών επιχειρήσεων οι οποίες άλλοτε μπροστά στα φώτα της δημοσιότητας και άλλοτε μακρυά από αυτά, δημιουργούν, καινοτομούν, αντιστέκονται και εμπνέουν τις επόμενες γενιές. 

Όπως ο ίδιος ο Γεώργιος Μυλωνάς έχει αναφερθεί, η ιστορία της εταιρείας περνάει από διάφορες φάσεις, μέχρι να φτάσει σήμερα να θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές βιομηχανίες της χώρας. 

“Τα χρόνια της νιότης”

Η περίοδος 1989-1998, ήταν η περίοδος στην οποία μπήκαν τα πρώτα θεμέλια για την δυναμική πορεία  της εταιρείας, με όραμα να γίνει ηγέτης στον τομέα των αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου. 

Η ιστορία για την Alumil, ξεκινάει το 1988, όταν και γίνεται η ίδρυση της εταιρείας από την οικογένεια Μυλωνάς (η οποία είναι ακόμα και σήμερα ο βασικός της μέτοχος) μετά την αποχώρηση τους από τη “Βιομηχανία Αλουμινίου Βορείου Ελλάδος” (Β.ΑΛ.Β.Ε ΑΕ) η οποία επίσης δραστηριοποιείται στην παραγωγή προφίλ αλουμινίου.

Τον Μάρτιο του ίδιου έτους, ξεκινάει η ανέγερση των βιομηχανικών της εγκαταστάσεων στη ΒΙ.ΠΕ Σταυροχωρίου Κιλκίς και το 1989 η εταιρεία έχει την πρώτη της μεγάλη εμπορική παρουσία στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το 1990 παίρνει μπροστά η πρώτη γραμμή διέλασης αλουμινίου παραγωγικής δυνατότητας 7.000 τόνων ετησίως. 

Το 1993 ιδρύεται η θυγατρική εταιρία ALUSYS με έδρα την Αθήνα και σκοπό την πώληση εξαρτημάτων και προφίλ αλουμινίου της εταιρίας στη Νότιο Ελλάδα και την τεχνική υποστήριξη των πελατών της, ενώ την ίδια χρονιά δημιουργούνται στη ΒΙ.ΠΕ  Κιλκίς οι εγκαταστάσεις του βαφείου, του νέου τμήματος παραγωγής. Ένα χρόνο αργότερα, το 1994 ιδρύεται ειδικό Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης με στόχο τη σχεδίαση νέων προϊόντων, τη δημιουργία τεχνικών καταλόγων και την υποστήριξη μεγάλων έργων με σχεδιαστικές και στατικές μελέτες κατασκευών από αλουμίνιο.

Το 1995 η δυνατότητα παραγωγής έχει φτάσει τους 10.000 τόνους ετησίως χάρη στην νέα γραμμή παραγωγής, η οποία υπερδιπλασιάζει την παραγωγική δυναμικότητα της ALUMIL, διευκολύνοντας έτσι την αυξημένη ζήτηση των προϊόντων της στην εγχώρια αγορά και τη συστηματική επέκτασή της στις αγορές του εξωτερικού.

Ιδρύεται η εταιρία ΙΝΤΕRNΟ ΑΕ, με την οποία ξεκινά η υλοποίηση της επένδυσης νέας μονάδας κατασκευής εσωτερικών θυρών, αποτελούμενες από κάσες αλουμινίου και ξύλινα πάνελ. Το 1996, ιδρύεται η θυγατρική ALUFOND ΑΕ, η οποία δραστηριοποιείται στην ομογενοποίηση του αλουμινίου διαθέτοντας υπερσύγχρονο χυτήριο. Η λειτουργία της επιτρέπει στην ALUMIL την περαιτέρω καθετοποίηση της παραγωγής της.

Τον Νοέμβριο, η Εταιρία προχώρα σε συμφωνία για παραγωγή προφίλ για συστήματα αλουμινίου σχεδιασμένα από την Porsche Design, ενώ ήδη η παραγωγική δυνατότητα έχει φτάσει τους 12.00 τόνους.

Το 1997 ήταν μια σημαντική χρονιά για την εταιρεία, η οποία εκτός της έναρξης της κατασκευής των κτιριακών εγκαταστάσεων και η αγορά εξοπλισμού για την δημιουργία χυτηρίου και της εισόδου στην αγορά της Ρουμανίας μέσω ίδρυσης θυγατρικής (ALUMIL ROM), μπαίνει στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. 

Τα “Χρόνια της Νιότης” κλείνουν το 1998, όταν η εταιρία ιδρύει την ALUKOM στη ΒΙ.ΠΕ Κομοτηνής και εγκρίνεται επένδυση ύψους 5,6 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα ιδρύεται νέα θυγατρική στην Ουγγαρία με την επωνυμία Alumil HUNGARY, η οποία ενοικιάζει αποθήκες κοντά στη Βουδαπέστη, επίσης νέα θυγατρική στην Αλβανία, η ALUMIL ALBANIA SH.P.K. με σκοπό τη διείσδυση στην τοπική αγορά και νέα θυγατρική στην Βουλγαρία, η ALUMIL BULGARIA.

Ταυτόχρονα την ιδια χρονιά, η Alumil προχωρά στην αγορά οικοπέδου και κτιριακών εγκαταστάσεων στη ΒΙ.ΠΕ Κιλκίς για τη δημιουργία αποθηκών καθώς και τμήματος κατεργασίας προφίλ αλουμινίου.  Πραγματοποιείται αγορά οικοπέδου και κτιριακών εγκαταστάσεων από τη θυγατρική ΜΙΛΕΞ Α.Ε. για τη δημιουργία τμήματος χυτοπρεσαριστών και επιφανειακής κατεργασίας προφίλ αλουμινίου.

“Τα Χρόνια της Παγκοσμιοποίησης”

Η περίοδος 1999-2008, ήταν αυτή στην οποία η Alumil γιγαντώθηκε και ξεκίνησε το άνοιγμα της στις διεθνείς αγορές με την ίδρυση εμπορικών και παραγωγικών θυγατρικών σε όλο τον κόσμο με αφετηρία την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το 1999 ιδρύεται δεύτερη θυγατρική στη Ρουμανία, η ALUMIL EXTRUSION η οποία παράγει θερμομονωτικά προφίλ και νέα θυγατρική στην Πολωνία, η ALUMIL POLSKA, ενώ πραγματοποιείται η μετεγκατάσταση της ΜΙΛΕΞ Α.Ε. από τη Θεσσαλονίκη στη Βι.ΠΕ Κιλκίς. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, αγοράζονται από τη νέα θυγατρική της ΑΛΟΥΝΕΦ ΑΕ τα πάγια στοιχεία (οικόπεδο, κτίριο και μηχανολογικός εξοπλισμός) της βιομηχανίας αλουμινίου Β.ΑΛ.Β.Ε., τα οποία προηγουμένως εκμίσθωνε η ALUMIL.

Την ίδια χρονιά η Alumil προχωρεί σε καταρχήν συμφωνία με τον κύριο μέτοχο αιγυπτιακής εταιρίας διελάσεως αλουμινίου, για την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών με σκοπό την επέκταση της στις αγορές του αραβικού κόσμου. Επίσης, η Εταιρία προωθεί τη σύσταση εταιρίας εμπορίας εξαρτημάτων και διακίνησης προφίλ στην Αίγυπτο και ιδρύει νέα θυγατρική στην Ουκρανία, ALUMIL UKRAINE.

To 2000 η εταιρία προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών και καταβολή μετρητών συνολικού ύψους 10.091 εκ. δρχ, ενώ ξεκινάει την λειτουργία της η 3η γραμμή παραγωγής.  Ιδρύονται οι θυγατρικές ALUMIL INDUSTRY, ALUMIL MISR, for Aluminium and MISR for accessories , ALUMIL DEUTSCHLAND, ALUMIL SKOPJE και ALUMIL MILONAS CYPRUS με σκοπό την προώθηση των πωλήσεων στις αντίστοιχες χώρες Μολδαβία, Αίγυπτο, Γερμανία, Σκόπια και Κύπρο.

Στη Γερμανία αγοράζεται οικόπεδο στην περιοχή της Φρανκφούρτης όπου πρόκειται να ανεγερθούν ιδιόκτητες αποθήκες και στις Σέρρες, ιδρύεται η θυγατρική METRON για την παραγωγή αυτοματισμών και ανελκυστήρων.

Το 2001 η εταιρεία ολοκληρώνει την δική της μονάδα Logistics ενώ εκσυγχρονίζει το εργοστάσιο της Ξάνθης και προχωρά η ολοκλήρωση της επένδυσης στη θυγατρική METRON (2000) στις Σέρρες. Ιδρύθηκαν δυο θυγατρικές στη Σερβία με σκοπό την προώθηση των προϊόντων της ALUMIL στην τοπική αγορά και την εγκατάσταση καθετοποιημένης παραγωγικής μονάδας.

Ιδρύθηκε επίσης θυγατρική στην Ιταλία για την ανάπτυξη εμπορικής δραστηριότητας στην τοπική αγορά και δεύτερη θυγατρική στην Βουλγαρία, στην περιοχή της Βάρνας με σκοπό την κάλυψη ολόκληρης της βουλγάρικης αγοράς.

Το 2002 ιδρύονται δύο νέες θυγατρικές στην ΒΙ.ΠΕ Κιλκίς, η «Γ.Α. Βιομηχανία Πλαστικών Υλών Α.Ε.» για την παραγωγή πολυκαρβουνικών φύλλων και η ΑΛΟΥΦΥΛ για την παραγωγή σύνθετων πάνελ (φύλλων) αλουμινίου, ενώ ιδρύεται η δεύτερη θυγατρική στην Κύπρο με σκοπό την πληρέστερη κάλυψη της κυπριακής αγοράς. Στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης της εμπορικής δραστηριότητας, η Εταιρία ολοκληρώνει στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη νέους εκθεσιακούς χώρους, γραφεία, αποθήκες και δύο υπερσύγχρονα κέντρα εκπαίδευσης 14.000τμ για μηχανικούς, αρχιτέκτονες και εμπόρους.

Το 2003 οι επενδύσεις της Alumil (17,5 εκ. ευρώ) και του Ομίλου (35,7 εκ. ευρώ) για την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου οδηγούν σε νέα θυγατρική στη Σερβία, την ALUMIL COATING (επενδύσεις 2 εκ. ευρώ στη Ρουμανία, 1,1 εκ. ευρώ στη Σερβία και 3,8 εκ. ευρώ στην Γερμανία). Ξεκινά επένδυση ύψους 6 εκ. ευρώ στην Κομοτηνή για την εγκατάσταση νέας υπερσύγχρονης γραμμής παραγωγής αρχιτεκτονικού και βιομηχανικού προφίλ, ετήσιας παραγωγικής δυναμικότητας 4.500 τόνων. 

Σε συνδυασμό με την περάτωση της νέας πρέσας παραγωγικότητας 20.000 τόνων στο Κιλκίς, στη Σερβία και στην Αλβανία, η συνολική παραγωγική δυναμικότητα του Ομίλου ανέρχεται σε 73.000 τόνους προφίλ και στα βαφεία σε 53.000 τόνους, μεγέθη εντυπωσιακά για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Νέες βραβεύσεις για τέταρτη φορά από τον οργανισμό Growthplus για τη συνεισφορά στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και από το ΕΚΕΤΑ (Βραβείο Καινοτομικής και Επιχειρηματικής Αριστείας).

Για πρώτη φορά συμμετέχουν στην ενοποίηση όλες οι θυγατρικές του Ομίλου σε Ελλάδα και εξωτερικό, 25 συνολικά, με προσωπικό 1.350 ατόμων. Το 2004 το επενδυτικό πρόγραμμα, περατωμένο κατά το μεγαλύτερο μέρος, αποδίδει για το 2004 στην Alumil κτιριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό – 10 εκ. ευρώ – και στον Όμιλο 33,5 εκ. ευρώ για επενδύσεις σε νέες γραμμές παραγωγής, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό παραγωγικής δυναμικότητας, ανέγερση αποθηκών και κτιριακών εγκαταστάσεων.

Ταυτόχρονα τοn Μάιο, ολοκληρώνεται η εξαγορά – πρώτη για τον Όμιλο – της Βοσνιακής βιομηχανίας αλουμινίου ALPRO με πάγια στοιχεία 10 εκ. ευρώ περίπου.

Το 2005 και με την περάτωση των βιομηχανικών συγκροτημάτων στη Σερβία (13 εκ. ευρώ) και στην Αλβανία (8 εκ. ευρώ), η συνολική ετήσια παραγωγική δυναμικότητα του Ομίλου προσεγγίζει ετησίως τους 85.000 τόνος προφίλ και στα βαφεία ξεπερνά τους 50.000 τόνους, μεγέθη εντυπωσιακά για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Το έτος σημαδεύεται από ραγδαία ενίσχυση των εξαγωγών – αποτέλεσμα πολυετών προσπαθειών – σε Μέση Ανατολή, Αφρική, στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης & των Η.Π.Α. με εντυπωσιακά κτιριακά συγκροτήματα σε όλο τον κόσμο (ξενοδοχεία, οικίες, αεροδρόμια, ουρανοξύστες, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.α.) να χρησιμοποιούν συστήματα Alumil.

Το 2006 η εταιρεία βραβεύεται με το Βραβείο Εξαγωγικής Δραστηριότητας, όπως ο οργανισμός Europe’s GrowthPlus Top 500 για τη συνεισφορά στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας από το ΕΒΕΑ, ενώ το 2007 γίνεται αύξηση στις προσθήκες παγίων του Ομίλου κατά 20,2 εκ. ευρώ το 2007. Νέα γραμμή εγκαθίσταται στο ΒΙ.ΠΕ Κιλκίς συνολικής επένδυσης 15 εκ. ευρώ, ενώ ιδρύεται η ALUMIL GULF στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με σκοπό την εμπορία προφίλ και εξαρτημάτων αλουμινίου στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου.

Εισαγωγή της θυγατρικής ALUMIL ROM στο χρηματιστήριο αξιών του Βουκουρεστίου.

Το 2008 ξεκινάει τις εργασιες της η υπερσύγχρονη γραμμή ανοδίωσης στο Κιλκίς ενώ ιδρύεται η ALUMIL North America στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με σκοπό την προώθηση προφίλ και εξαρτημάτων αλουμινίου στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αμερικής. 

“Τα Χρόνια της Οργής”

Η κρίση που χτύπησε την Ελλάδα δεν ήταν δυνατόν να μην φτάσει μέχρι την Alumil. Η περίοδος 2009-2015 ήταν μια περίοδος η οποία όπως αναφέρει και κ. Μυλωνάς, έφερε την εταιρεία αντιμέτωπη με μία
πρωτόγνωρη πτώση πωλήσεων και τον κατακρημνισμένο κλάδο της οικοδομής. Όμως με πείσμα και ψυχή, τόσο της διοίκησης όσο και των εργαζόμενων της εταιρείας, η λύση βρέθηκε μέσα από την επιτυχημένη ανασύνταξή της και την περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Το 2009 ήταν ακόμα μια χρονιά ορόσημο για την Alumil, η οποία προχώρησε στις εξής ενέργειες: Έγκριση για την έκδοση νέων εταιρικών ομολόγων αξίας 120 εκατ. ευρώ. Ίδρυση νέας ελληνικής θυγατρικής, της “ALUMIL SOLAR Α.Ε.», που εδρεύει στο Κιλκίς, Ελλάδα. Απορρόφηση της θυγατρικής εταιρίας “ALUMIL COATING SRB» από τη θυγατρική “ALUMIL YU INDUSTRY S.A.” Απορρόφηση της ελληνικής θυγατρικής «ΑΛΟΥΝΕΦ Α.Ε.» από τη μητρική εταιρία. Ίδρυση νέας θυγατρικής εξωτερικού “ALUMIL KOSOVO SH.PK”, που εδρεύει στην Πρίστινα, στο Κοσσυφοπέδιο. Ίδρυση της θυγατρικής εξωτερικού “ALUMIL TECHNIC LTD», η οποία εδρεύει στη Σερβία.

Το 2010, η Alumil ολοκλήρωσε την εξαγορά της ΙΝΤΕΡΝΟ ΑΒΕΕ, ενώ εξαγόρασε το ποσοστό της μειοψηφίας στις θυγατρικές “ΑΛΟΥΚΟΜ ΑΕ» και «ALUMIL SOLAR Α.Ε.». Ταυτόχρονα ολοκλήρωσε την συγχώνευση με απορρόφηση της ελληνικής θυγατρικής «ΑΛΟΥΝΕΦ Α.Ε.» και ίδρυσε την θυγατρική εταιρία «ALUMIL YUG», με βαση την Ρωσία. Το 2013 ιδρύεται θυγατρική στη Γκάνα και ένα χρόνο αργότερα, ιδρύεται θυγατρική στην Κένυα και την Κροατία. 

Το 2015 ιδρύεται ακόμα μια θυγατρική στην Αυστραλία και η επέκταση της εταιρείας στο εξωτερικό ολοκληρώνεται με την ίδρυση θυγατρικής στην τεράστια αγορά της Ινδίας. 

“Tα χρόνια της καινοτομίας”

Εν μέσω capital controls η εταιρεία κατόρθωσε να συνεχίσει και να επεκτείνει τις δραστηριότητες της, ενώ την περίοδο 2015-2019 η Alumil έδωσε τεράστια έμφαση στην καινοτομία, με το λανσάρισμα μεγάλου αριθμού καινοτόμων προϊόντων, την κατοχύρωση διεθνών ευρεσιτεχνιών και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού μάρκετινγκ, συντελώντας στην επιτυχημένη διείσδυση της εταιρείας σε όλες τις αγορές του εξωτερικού, με ένα εκτενές προϊοντικό χαρτοφυλάκιο έτοιμο να καλύψει κάθε κτιριακή ανάγκη.

Στην περίοδο αυτή, ιδρύεται η Carbon Fiber Technologies (CFT), μια νέα καινοτόμος επιχειρηματική μονάδα της ALUMIL που εστιάζει στην έρευνα και ανάπτυξη ανθρακονημάτων και των εφαρμογών τους στα αρχιτεκτονικά συστήματα. Τα σύνθετα υλικά γίνονται ολοένα και πιο σημαντικά στην οικοδομική βιομηχανία και τα ανθρακονήματα με τις εντυπωσιακές μηχανικές ιδιότητές τους, έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν σε συνδυασμό με το αλουμίνιο, μοναδικές λύσεις για στιβαρές και εντυπωσιακά ελαφριές κατασκευές.

Το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας εργάζεται πυρετωδώς για να προσφέρει εξατομικευμένες λύσεις για έργα που απαιτούν συστήματα ή τυπολογίες ειδικού σχεδιασμού. Πρόσφατα, μάλιστα, η Alumil ανέπτυξε ένα από τα πιο εξελιγμένα συστήματα παραθύρων υψηλής τεχνολογίας για λογαριασμό του τεχνολογικού κολοσσού Google Inc. στη Νέα Υόρκη. Το άκρως προηγμένο τεχνολογικό επίπεδο σε συνδυασμό με την ικανότητά της να προσφέρει εξατομικευμένες λύσεις, την καθιστούν μία από τις πιο ανταγωνιστικές εταιρείες στον κλάδο, παγκοσμίως.

Τα συστήματα της Alumil τα οποία έχουν σχεδιαστεί και αναπτυχθεί από το καινοτόμο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Ομίλου και στη συνέχεια έχουν δοκιμαστεί και πιστοποιηθεί από διεθνώς αναγνωρισμένα ινστιτούτα και εργαστήρια πιστοποίησης, όπως το ift Rosenheim (Γερμανία), Α.A.Μ.Α. (ΗΠΑ), Istituto Jordano (Ιταλία), CSTB (Γαλλία), ATG (Βέλγιο), EXOVA (Ηνωμένο Βασίλειο) και πολλά άλλα.

Στα προηγμένα εργαστήρια της εταιρείας διεξάγονται συνεχείς έρευνες για συστήματα που ενσωματώνουν μοναδικό σχεδιασμό, κορυφαίες επιδόσεις και εξαιρετική ενεργειακή απόδοση. Με τη χρήση υπερσύγχρονου εξοπλισμού (π.χ. εκτυπωτές 3D, μηχανήματα CNC) και χάρη στο προηγμένο κέντρο δοκιμών της εταιρείας, βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή των τεχνολογικών εξελίξεων.

Επιπλέον, η Alumil διατηρεί συνεργασίες με κορυφαία Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα και βρίσκεται σε άμεση επαφή με τα τμήματα Έρευνας & Ανάπτυξης διεθνώς αναγνωρισμένων κατασκευαστών εξαρτημάτων αλουμινίου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ