Jeff Bezos: Το χρονικό ενός οραματιστή επιχειρηματία (Α' Μέρος)

Πώς ο άνδρας που συνέδεσε το όνομά του με μια ολόκληρη εποχή κατέκτησε τον κόσμο του επιχειρείν

Ο Jeffrey (Jeff) Preston Jorgensen από μικρή ηλικία είχε ένα όραμα. Να αλλάξει τον κόσμο. Γεννηθείς το 1964 στο Albuquerque του New Mexico, ο Jeff μεγάλωσε κάτω από αντίξοες συνθήκες. Οι γονείς του ήταν ακόμα έφηβοι όταν εκείνος γεννήθηκε, ενώ την ανατροφή του Jeff ανέλαβε η μητέρα του Jacklyn και ο πατριός του Miguel Bezos, μετανάστης από την Κούβα. Παρά το νεαρό της ηλικίας του ο Jeff Bezos ονειρευόταν να δημιουργήσει κάτι πραγματικά καινοτόμο και μη συμβατικό. Όντας ακόμα μαθητής Γυμνασίου, ο μελλοντικός μεγιστάνας έλεγε χαρακτηριστικά στους δασκάλους του πως «το μέλλον της ανθρωπότητας δεν βρίσκεται σε αυτό τον πλανήτη» δείχνοντας έτσι από πολύ νωρίς το ανήσυχο πνεύμα του.

Ο σπουδαίος επιχειρηματίας, αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Princeton αφού σπούδασε πληροφορική και ηλεκτρολογία. Μετά την αποφοίτησή του το 1986, απέρριψε προτάσεις από εταιρείες κολοσσούς της τεχνολογίας όπως η Intel και η Bell Labs και αντ’ αυτού εντάχθηκε στο δυναμικό της άγνωστης τότε fintech startup Fitel. Λίγο αργότερα ίδρυσε από κοινού με τον μέλλοντα ιδρυτή της CNET, Halsey Minor μια υπηρεσία ειδήσεων μέσω fax. Παρά την αποτυχία του εγχειρήματος, το 1988 ο Jeff Bezos μεταπήδησε στον κλάδο της τραπεζικής. Σύντομα, ανέλαβε σημαντικό πόστο στο hedge fund D.E. Shaw, ενώ σε λιγότερο από 4 χρόνια και σε ηλικία μόλις 30 ετών βρέθηκε στη θέση του senior vice president.

Δεν αποκλείεται η καριέρα του Jeff Bezos να είχε ακολουθήσει οριστικά το δρόμο προς την Wall Street, αν ο μετέπειτα ιδρυτής της Amazon δεν είχε εκτιμήσει σωστά τις τεράστιες δυνατότητες του διαδικτύου που είχε αρχίσει να γιγαντώνεται τη δεκαετία του 1990. Λίγο αργότερα, ο Bezos συνέλαβε την ιδέα για τον κολοσσό του ηλεκτρονικού retail και άρχισε αμέσως να σχεδιάζει τις 20 πρώτες κατηγορίες προϊόντων. Στα τέλη του 1993, ο Bezos, παρά τις παροτρύνσεις των συναδέλφων του, αφήνει την D.E. Shaw και αφοσιώνεται στο έργο της Amazon.

Η ιστοσελίδα Amazon.com αρχικά ξεκίνησε ως μια πλατφόρμα για πωλήσεις βιβλίων. Ο Jeff Bezos έριξε 10.000 δολάρια από τα δικά του χρήματα στην εταιρεία που μέχρι εκείνη τη στιγμή απαρτιζόταν από τον ίδιο, τη γυναίκα του και δύο προγραμματιστές. Μόλις ένα μήνα μετά την έναρξη λειτουργίας της ιστοσελίδας τον Ιούλιο του 1995, η Amazon πουλούσε πλέον βιβλία σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ και σε 45 χώρες διεθνώς.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της Amazon, ο Jeff Bezos προσπάθησε να σηκώσει νέα κεφάλαια για την εταιρεία, προσβλέποντας σε πωλήσεις 74 εκατ. δολαρίων μέχρι το 2000. Η πραγματικότητα τον διέψευσε κατηγορηματικά. Το 1999, οι πωλήσεις της Amazon είχαν ξεπεράσει τα 1,64 δισ. δολάρια. Στη συνέχεια κατόρθωσε να συγκεντρώσει το ποσό του 1 εκατ. δολαρίων μέσω ενός κύκλου χρηματοδότησης με τη συμμετοχή επενδυτών αγγέλων, αφού είχε χρησιμοποιήσει τα ήδη υπάρχοντα κεφάλαια, κυρίως εκείνα των γονιών του οι οποίοι συνεισέφεραν στο project με όλες σχεδόν τις οικονομίες τους. Τον Ιούνιο του 1996, η εταιρεία σήκωσε επιπλέον 8 εκατ. δολάρια μέσω της VC εταιρείας Kleiner Perkins.

Η Amazon μπήκε στο χρηματιστήριο τον Μάιο του 1997, ενώ ήταν μεταξύ ενός μικρού μόνο αριθμού νεοφυών επιχειρήσεων που επιβίωσαν όταν έσκασε η φούσκα των εταιρειών τεχνολογίας του διαδικτύου που είχε ξεκινήσει. Καθώς η πλατφόρμα προσέφερε ολοένα και μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων ισχυροποιώντας τη θέση της στην αγορά, οι ετήσιες πωλήσεις της Amazon εκτοξεύθηκαν από 511.000 δολάρια το 1995 σε 3 δισ. δολάρια το 2001. Τρία χρόνια πριν, το 1998, ο Jeff Bezos έγινε παράλληλα ένας από τους πρώτους επενδυτές της Google. Αν και τα ακριβή οικονομικά στοιχεία δεν είναι γνωστά η αρχική επένδυση του Jeff Bezos, ύψους 250.000 δολαρίων, έχει αποφέρει έως σήμερα αρκετά δισεκατομμύρια στον ίδιο.

Η πορεία της Amazon προς την κορυφή συνεχίστηκε καθ’όλη τη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας της νέας χιλιετίας. Το 2013, ο Bezos παρουσίασε τα πρώτα του σχέδια για την καινοτόμα συνδρομητική υπηρεσία Amazon Prime, η οποία στη συνέχεια θα χρησιμοποιούσε την πρωτοποριακή τεχνολογία των drone για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της. Η αλματώδης ανάπτυξη της Amazon συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια με την αξία των μετοχών της εταιρείας να ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι τον φετινό Ιανουάριο η αξία της μετοχής αυξήθηκε κατά 400%, σημειώνοντας άνοδο 75% μόνο την περσινή χρονιά και παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Φυσικά, στο αποκορύφωμα της επιτυχίας 20 χρόνια μετά την ίδρυσή της, η Amazon έκανε τον Jeff Bezos, μέχρι πρότινος, τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ετήσιας Συνέλευσης το 2020, ο ισχυρός άνδρας της Amazon είχε στην κατοχή του περισσότερες από 75 εκατομμύρια μετοχές της εταιρείας με την αξία της περιουσίας του να ξεπερνά τα 192 δισ. δολάρια.

Η εταιρεία από την πλευρά της είχε μετατραπεί οριστικά σε έναν επιχειρηματικό κολοσσό. Το μερίδιο της Amazon επί του συνόλου των ψηφιακών συναλλαγών στις ΗΠΑ ανήλθε την περσινή χρονιά στο 49,1%, ενώ το 5% όλων των πωλήσεων λιανικής στη χώρα πραγματοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας που ανέπτυξε ο Jeff Bezos.  

Παρά την άνευ προηγουμένου επιτυχία της Amazon, ο Jeff Bezos συνέχισε να επεκτείνει την επιχειρηματική του δράση σε μια μεγάλη ποικιλία κλάδων, παραμένοντας ωστόσο πάντα πιστός στο όραμά του για την ανάπτυξη της καινοτομίας στο χώρο της τεχνολογίας. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα bezosexpeditions.com οι σημαντικές επενδύσεις του χαρισματικού businessman, ξεπερνούν τις 30, σε τομείς που ποικίλλουν από το cloud computing και την ρομποτική μέχρι και την βιοτεχνολογία. Την ίδια στιγμή έχει αναλάβει μια μεγάλη σειρά από μικρότερα project αλλά και φιλανθρωπικές δράσεις διεθνούς εμβέλειας, αποδεικνύοντας έτσι όχι μόνο την επιχειρηματική του δεινότητα αλλά και το ανήσυχο πνεύμα που πάντοτε τον διακατείχε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy