Οι τραπεζίτες που έγιναν πρωθυπουργοί στην Ελλάδα

Eπτά διοικητικά στελέχη τραπεζών, της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ελλάδος, βρέθηκαν στο τιμόνι της χώρας σε διάφορες ιστορικές περιόδους

Ο «σούπερ» Μάριο, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ορκίστηκε πρωθυπουργός της Ιταλίας. Τη νέα ιταλική κυβέρνηση συνθέτουν 23 υπουργοί, εκ των οποίων οκτώ είναι μάνατζερ και τεχνοκράτες και 15 στελέχη των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Αποτελεί έναν ακόμη διοικητικό στέλεχος τράπεζας που αναλαμβάνει τα καθήκοντα πρωθυπουργού χώρας της ΕΕ.

Επτά διοικητικά στελέχη τραπεζών, της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ελλάδος, βρέθηκαν στο τιμόνι της χώρας σε διάφορες ιστορικές περιόδους.

Συγκεκριμένα, πέντε διοικητές της Εθνικής Τράπεζας διετέλεσαν πρωθυπουργοί της χώρας. Αναλυτικότερα, στη διάρκεια των 180 και πλέον ετών ζωής της Εθνικής Τράπεζας από την τιμόνι της Τράπεζας πέρασαν 28 διοικητές και 4 διευθύνοντες σύμβουλοι, καθώς από το 2004 τροποποιήθηκε το καταστατικό της τράπεζας και η θέση του διοικητή αντικαταστάθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Πέντε από τους διοικητές τη Εθνικής Τράπεζας και συγκεκριμένα οι Αλέξανδρος Θρ. Ζαΐμης, Δημήτριος E. Μάξιμος, Αλέξανδρος Ν. Διομήδης, Αλέξανδρος Γ. Κοριζής και Ιωάννης Π. Παρασκευόπουλος διετέλεσαν στη διάρκεια της ζωής τους πρωθυπουργοί της χώρας και ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας (Αλέξανδρος Ζαΐμης).

Διοικητές της Εθνικής Τράπεζας διετέλεσαν, επίσης, σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής κοινωνίας που υπήρξαν πρόεδροι της Βουλής, υπουργοί, πολιτικοί, οικονομολόγοι, νομομαθείς, καθηγητές πανεπιστημίου κ.λπ.

Από την Τράπεζα της Ελλάδος το τιμόνι της χώρας ανέλαβαν οι διοικητές Ξενοφών Ζολώτας και Λουκάς Παπαδήμος

Ο Λουκάς Παπαδήμος διετέλεσε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (1994-2002), αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (2002-2010) και πρωθυπουργός της Ελλάδας (2011-2012). Στις 10 Νοεμβρίου 2011 το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών (Παπανδρέου, Σαμαράς, Καρατζαφέρης) αποφάσισε να του αναθέσει την πρωθυπουργία της χώρας για την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με αυτές. Ορκίστηκε πρωθυπουργός στις 11 Νοεμβρίου 2011 και η κυβέρνησή του, η οποία έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή στις 16 Νοεμβρίου, είχε 35 στελέχη του ΠΑΣΟΚ, 6 της ΝΔ και 4 του ΛΑΟΣ.

Ο Ξενοφών Ζολώτας, διοικητής της ΤτΕ για 19 χρόνια σε τρείς διαφορετικές περιόδους, ορκίστηκε πρωθυπουργός στις 23 Νοεμβρίου 1989 στην Οικουμενική κυβέρνηση που συγκρότησαν Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμός, μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου και την αποτυχία της Νέας Δημοκρατίας να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Παραιτήθηκε στις 11 Απριλίου 1990, μετά την προκήρυξη νέων εκλογών για τις 8 Απριλίου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy