Το σχολείο του Business Transformation βρίσκεται στην Ελβετία!

Schaffhausen Institute of Technology: Μια «κυψέλη» παραγωγής τεχνολογίας και Business Transformation

Κατά κοινή ομολογία βρισκόμαστε κοντά στο λεγόμενο τεχνολογικό σημείο-μηδέν (singularity) όπου τα πάντα γύρω μας θα “ανέβουν επίπεδο”, με τις τεχνολογίες να βρίσκονται στον πυρήνα της καθημερινότητάς μας, αλλά και σε όλο το μήκος και πλάτος της επιχειρηματικότητας, αλλάζοντας τον κόσμο!

Το Schaffhausen Institute of Technology (εφεξής και SIT) είναι ένα «επόμενης γενιάς» πανεπιστήμιο εφαρμοσμένων επιστημών το οποίο έχει στόχο να προετοιμάσει τεχνολογικά στελέχη υψηλού επιπέδου αλλά και να υλοποιήσει το όραμα του ιδρυτή της AcronisSerguei Beloussov, την εξέλιξη της επιστήμης και της υψηλής τεχνολογίας σε τομείς όπως οι υπολογιστές και η κβαντική φυσική!

Λίγο πριν τις γιορτές πραγματοποιήσαμε ένα ταξίδι αστραπή στο πανέμορφο Schaffhausen της Ελβετίας, με τους μεγαλύτερους καταρράκτες της Ευρώπης, την έδρα πολλών “παγκόσμιων” επιχειρήσεων αλλά και την ευρωπαϊκή έδρα της Acronis, μιας εταιρείας-ηγέτη στην προστασία δεδομένων και το cybersecurity.
Πλέον, η μικρή πόλη της Ελβετίας είναι και η έδρα του νεοσύστατου Schaffhausen Institute of Technology (SIT), ενός νέου πανεπιστήμιου – πολυτεχνείου που εστιάζει στην έρευνα και ανάπτυξη αλλά και στην εκπαίδευση σε τεχνολογικά αντικείμενα αιχμής που θα είναι οι βάσεις όλων αυτών των θαυμαστών που θα δούμε γύρω μας τα επόμενα χρόνια.

Serguei Beloussov: Ένας οραματιστής CEO

Με τον Serguei Beloussov “SB” έχουμε συναντηθεί αρκετές φορές αμέσως, σε συνεντεύξεις μαζί του, και εμμέσως σε διάφορα keynotes. Σε κάθε περίπτωση χαίρεσαι να τον ακούς ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τις τεχνολογίες που έρχονται στον ψηφιακό κόσμο γύρω μας αλλά και με τα της Acronis και της κυβερνοασφάλειας εν γένει.
Όταν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στην Ελβετία ρωτήσαμε, «Γιατί SIT;» για περίπου 20 λεπτά μας περιέγραψε πόσο σημαντική θα είναι η εξέλιξη στην τεχνολογία των υπολογιστών αλλά και στην φυσική τα επόμενα χρόνια και πως όλα αυτά δένουν με την καθημερινότητά όλων μας αλλά και ότι υπάρχει μεγάλο κενό και πολλές ευκαιρίες στην εκπαίδευση σε τεχνολογίες αιχμής σήμερα.

Οι υπολογιστές είναι και θα είναι στο επίκεντρο και θα παίζουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στη ζωή μας, με τις διαφάνειες στη παρουσίαση του Serguei να ασχολούνται με τους κβαντικούς υπολογιστές (ο Serguei Beloussov θεωρείται αυθεντία στον τομέα αυτόν) αλλά και με τεχνολογίες από το “υπερπέραν” όπως οι φωτονικοί υπολογιστέςοι αναλογικοί υπολογιστέςη εισαγωγή δεδομένων σε μαύρες τρύπες (!), η ρομποτική σε νανοκλίμακα κ.α.
Οι νέοι υπολογιστές θα απαιτήσουν και νέα υλικά τα οποία θα πρέπει να εξελιχθούν από ήδη υπάρχοντα ή να εφευρεθούν, με όλα τα παραπάνω να είναι μέρος των αντικειμένων του νέου πανεπιστημίου, το οποίο όπως προαναφέραμε θα βασίζεται πολύ στην έρευνα με στόχο να αντιμετωπιστούν παγκόσμιες προκλήσεις μέσω της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Οι πυλώνες εκπαίδευσης του SIT

Τρεις θα είναι οι πυλώνες εκπαίδευσης του SIT: υπολογιστέςφυσική και business – digital transformation.
Το τμήμα επιστημών υπολογιστών θα προσφέρει τομείς κυβερνοασφάλειας και ακεραιότητας δεδομένων, AI και Machine Learning, Software engineering, ρομποτική και αυτόνομα συστήματα.
Το τμήμα φυσικής θα προσφέρει κβαντικές τεχνολογίες και εξελιγμένα υλικά ενώ το τμήμα business – digital transformation θα προσφέρει μαθήματα business management νέας γενιάς, ψηφιακής υγείας, ψηφιακό νομικό σύστημα, ψηφιακά sports, ψηφιακή εκπαίδευση και AI στις τέχνες και στο σχέδιο.
Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι όλα τα παραπάνω πρόκειται για αντικείμενα που θα τα βρούμε μπροστά μας, και σήμερα δεν καλύπτονται στον βαθμό που θα έπρεπε, ακόμα και από εξελιγμένα εκπαιδευτικά συστήματα όπως αυτό των Η.Π.Α., και για αυτό το λόγο η ομάδα που στήνει το SIT έχει μια εξαιρετικά απαιτητική δουλειά μπροστά της.

O Dr. Jurgen Brucker έχει αναλάβει τα ηνία του SIT, έχει πολυετή εμπειρία στη διοίκηση πανεπιστημίων και ειδικά αυτών του St. Gallen και του Λιχτενστάιν, και περιστοιχίζεται από μια έμπειρη διοικητική ομάδα όπως για παράδειγμα τον Christian Garcia, υπεύθυνο για τα οικονομικά θέματα, τα οποία άπτονται και της κρίσιμης ακαδημαϊκής αναγνώρισης από την Ελβετία.
Από ακαδημαϊκής πλευράς ο καθηγητής Bertrand Meyer μαζί με τον καθηγητή Mauro Pezze έχει αναλάβει να στήσει το αρχικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην μηχανική λογισμικού σε συνεργασία με το Carnegie Mellon των Η.Π.Α. και το NUS της Σιγκαπούρης, το οποίο έχει ήδη 9 φοιτητές και μόλις ξεκίνησε μαθήματα.
Ο Γερμανός νομπελίστας φυσικής και καθηγητής του ΜΙΤ, Wolfgang Ketterle, στην παρουσίαση που έκανε στάθηκε ιδιαιτέρως στην ανάγκη της έρευνας στα πανεπιστήμια και στα εργαστήρια αλλά και πόσο σημαντική είναι αυτή για την εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και την δημιουργία νέων ταλέντων.

Science as a Service

To Schaffhausen Institute of Technology χρηματοδοτείται αρχικά από τον ίδιο τον Serguei Beloussov και έχει ένα προϋπολογισμό 100 εκατ. δολαρίων τη πρώτη οκταετία και προβλέπει ετήσια έσοδα 500 εκατ. δολαρίων σε 15 χρόνια! Όπως μας ανέφερε ο Dr. Jurgen Brucker τα έσοδα θα έρθουν τόσο από τα δίδακτρα όσο και από τις άμεσες και έμμεσες συνεργασίες με εταιρείες για την ανάπτυξη τεχνολογιών και προϊόντων αλλά και από τις Startups – Spinoffs (πάνω από 300) που προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν στο μελλοντικό τεχνολογικό πάρκο του πανεπιστημίου.
Μια και αναφερθήκαμε σε δίδακτρα, αυτά δεν θα είναι υψηλά μια και θα πρέπει να ακολουθούν το σύστημα της Ελβετίας, ενώ το SIT θα δουλέψει και με εταιρείες που θα θελήσουν να εκπαιδεύσουν τα στελέχη τους (ήδη αυτό γίνεται με τους πρώτους φοιτητές – στελέχη επιχειρήσεων μέσα από υποτροφίες που προσφέρουν οι εταιρείες τους).

Το οικοσύστημα του Schaffhausen

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μιλήσαμε με τον υπεύθυνο οικονομικής ανάπτυξης του καντονιού του Schaffhausen, Christoph Schaerrer, και για άλλη μια φορά αντιληφθήκαμε πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει το βασικό υποστηρικτικό οικοσύστημα από πλευράς πολιτείας αλλά και πόσο μακριά είμαστε, ακόμα και σαν νοοτροπία και κουλτούρα, σαν χώρα και από την Ελβετία.

To καντόνι είναι στην ουσία μια μικρή πόλη 36.000 κατοίκων αλλά βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Ζυρίχης αλλά και της Νότιας Γερμανίας, μια περιοχή με περίπου 1,8 εκατ. εργαζόμενους και 140.000 επιχειρήσεις. Παράλληλα έχει χαμηλότερο κόστος ζωής από τα υπόλοιπα αστικά κέντρα της Ελβετίας.
Στο Schaffhausen αυτή τη στιγμή έχουν την έδρα τους δεκάδες μεγάλες επιχειρήσεις και πολυεθνικές (συμπεριλαμβανομένης της Acronis) σε τομείς όπως οι επιστήμες ζωής και φαρμακευτικής, συσκευασιών, έξυπνης γεωργίας, έξυπνες μεταφορές, πλαστικά κ.α. με το καντόνι να αναπτύσσει τις οικονομικές στρατηγικές του και να επενδύει σε τομείς όπως η ψηφιακή διακυβέρνηση, η ψηφιακή γεωργία, το Cybersecurity, οι έξυπνες μεταφορές, οι εξελιγμένες τεχνολογίες και υλικά και η ψηφιακή υγεία.

Οι επενδύσεις αυτές γίνονται φυσικά με σύμπραξη του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με τον δεύτερο να επενδύει χρήματα και όχι μόνο αλλά και να προσφέρει διασύνδεση (εμπορική, ερευνητική) μεταξύ των επιχειρήσεων που θα εγκατασταθούν στο Schaffhausen.
Αυτό ακριβώς συνέβη και με το SIT το οποίο συμπεριλαμβάνεται στην στρατηγική ανάπτυξης υψηλής τεχνολογίας και το επιδοτεί για τα πρώτα του βήματα με ένα σημαντικό ποσό, όπως και άλλες Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και Startups που θα επιθυμούν να εγκατασταθούν εκεί.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy