Business Stories: Η Lamda Development και η νέα Αθηναϊκή Ριβιέρα

Η εταιρεία σχεδιάζει την μεγαλύτερη οικιστική ανάπλαση στην Ευρώπη και μέσα στα επόμενα 5 χρόνια θα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά portfolio στον κόσμο.

Στον σημερινό πολυεπίπεδο και ανταγωνιστικό κόσμο των επιχειρήσεων, στον κόσμο που οι επιχειρηματικές ευκαιρίες μπορεί να βρεθούν στην πιο απομακρυσμένη γωνιά της Αφρικής, ή στην πιο κεντρική συνοικία της Νέας Υόρκης, στον κόσμο που η αέναη κίνηση των κεφαλαίων δημιουργεί επενδύσεις, δουλειές και χτίζει θεμέλια για ένα καλύτερο μέλλον, σε αυτόν ακριβώς τον κόσμο δεν είναι αρκετό να είσαι μια μεγάλη εταιρεία. Χρειάζεται να έχεις όραμα, να “ακούς” τα “σημάδια των καιρών” και να μπορείς να δεις πέρα από το βάθος του ορίζοντα και σε βάθος χρόνου.

Ίσως δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που η Lamda Development αναγεννήθηκε στην αυγή της νέας χιλιετηρίδας, το 2001. Κάθε αλλαγή χρόνου θέτει νέους στόχους και όρια –σκεφτείτε πόσο περισσότερο ισχύει αυτό για την αλλαγή αιώνα και χιλιετηρίδας.

Ως εταιρεία η Lamda Development ΑΕ ιδρύθηκε το 1977 και αρχικά εδραιώθηκε ως μια από τις ισχυρότερες εταιρείες ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων στην Ελλάδα μέχρι την εισαγωγή της στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών ως μέλος του Ομίλου Λάτση τον Ιούνιο του 2001. Η διαδικασία για την εισαγωγή είχε ξεκινήσει την προηγούμενη χρονιά, λίγο μετά την αλλαγή της χιλιετίας, μετά από σχεδιασμό και προεργασία μιας τριετίας.

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στο “βιογραφικό” της θα καταλάβει πολύ καλά για τι μιλάμε. Η Lamda Development μάς σύστησε στον μαγικό κόσμο των εμπορικών κέντρων δημιουργώντας το 2005, το «Mall» στην Αθήνα και το «Mediterranean Cosmos» στην Θεσσαλονίκη, αλλάζοντας για πάντα τον χάρτη του shopping, της διασκέδασης και τις καταναλωτικές μας συνήθειες. Ακολούθησε το Golden Hall και πάλι στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα ψυχαγωγικό complex 157.000 τ.μ.

Πριν μπει, όμως, στον χώρο των κατασκευών, το 2002, η Lamda Development δοκίμασε τις δυνάμεις της στην διαχείριση και ανάπτυξη του τουριστικού λιμένα του Φλοίσβου.

Στις 9 Ιανουαρίου 2003 η μαρίνα του Φλοίσβου κατοχυρώθηκε στην εταιρεία “LAMDA Technol Flisvos Marina”, που ιδρύθηκε από την ανάδοχη κοινοπραξία ”Triaina Marinas” στην οποία συμμετέχουν οι Lamda Development και Τεχνική Ολυμπιακή, με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με την Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ).

Η ανάδειξη της ως κοινοπραξίας ως πλειοδότριας, έγινε μετά από αξιολόγηση των σχετικών τεχνικών και οικονομικών προσφορών από την ΕΤΑ τον Αύγουστο του 2002. Ύστερα από εργασίες 4 ετών για την αναβάθμιση της μαρίνας και την δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, η νέα μαρίνα του Φλοίσβου άνοιξε για το κοινό τον Μάιο του 2007.

Χάρη στην LAMDA Flisvos Marina ο Φλοίσβος μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να εξελιχθεί στην κορυφαία και πολυβραβευμένη μαρίνα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, η οποία έχει αλλάξει τα δεδομένα και έχει θέσει ιδιαίτερα ψηλά τον πήχη για τον ανταγωνισμό, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα έχει συμβάλλει σημαντικά και στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.

Αλλά για να είσαι ηγέτης στον χώρο σου πρέπει να αναζητάς διαρκώς νέες προκλήσεις. Να κυνηγάς εκείνο που οι άλλοι θεωρούν αδύνατο. Να κοιτάζεις, όπως είπαμε, πέρα από το βάθος του ορίζοντα και του χρόνου.

Έτσι γεννήθηκε και η διεκδίκηση του ονείρου ανανέωσης της Αθηναϊκής Ριβιέρας, αυτής της μοναδικής ακτογραμμής, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την Κυανή Ακτή –εκτός φυσικά από ένα φιλόδοξο οραματιστή. Και τον βρήκε στο πρόσωπο του «πολυμήχανου» Οδυσσέα Αθανασίου που σχεδίασε το project «Ελληνικό», με την μετατροπή του πρώην αεροδρομίου στο μεγαλύτερο ψυχαγωγικό πάρκο του κόσμου –ναι, του κόσμου!

Η διαδικασία του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για το Ελληνικό ξεκίνησε το 2011 και μια πενταετία αργότερα στις 26 Μαρτίου 2014 αποσφραγίστηκε η βελτιωμένη προσφορά της Lamda Development που είχε υποβάλλει την μοναδική δεσμευτική προσφορά στην δεύτερη φάση και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) την επέλεξε ως “αγοραστή”.

Το Νοέμβριο του 2014, η Lamda Development υπέγραψε με το ΤΑΙΠΕΔ τη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών της «Ελληνικόν ΑΕ». Σκοπός του έργου είναι η ολοκληρωμένη μητροπολιτική ανάπλαση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του «Ελληνικού», η οποία θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι:

  • 8 δισεκατομμύρια ευρώ επένδυση
  • 70.000 θέσεις εργασίας
  • 6.000 στρέμματα έκτασης
  • 1 εκατ. νέοι τουρίστες
  • 13,5 δις έσοδα από φόρους στο δημόσιο
  • 2,4% αύξηση στο ΑΕΠ
  • 1.000 μέτρα νέας, αναπλασμένης ελεύθερης παραλίας
  • 2.000 στρέμματα Μητροπολιτικού πάρκου
  • 600.000 τ.μ. κοινόχρηστοι χώροι

Σύμφωνα με το master plan, κατά την πρώτη πενταετή φάση ανάπτυξης προβλέπονται, μεταξύ άλλων, η ανάπλαση του παράκτιου μετώπου και του μητροπολιτικού πάρκου, η αναβάθμιση της μαρίνας, η κατασκευή του ενυδρείου και πολλά ακόμα επιμέρους έργα συμπεριλαμβανομένων εκτενέστατων δενδροφυτεύσεων.

Αλλά σε μια χώρα σαν την δική μας τίποτα δεν μπορεί να είναι απλό και εύκολο. Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο κινδύνεψε να πέσει στα βράχια πολλές φορές και διασώθηκε μόνο από την δημιουργική επιμονή του Οδυσσέα Αθανασίου που έβλεπε πως η συγκεκριμένη επένδυση μπορεί να εκτοξεύσει την εταιρεία και να την μετατρέψει σε έναν διεθνή παίκτη στο χώρο του real estate. Για τον λόγο αυτό, η Lamda Development αποφάσισε να προχωρήσει μόνη της στο mega project αφήνοντας εκτός σχεδίων τους πολύφερνους μνηστήρες από το εξωτερικό.

Χάρη στην γενναία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 650 εκατ. ευρώ και το ομολογιακό δάνειο των 320 εκατομμυρίων που εκδόθηκε πριν από μία εβδομάδα, η Lamda Development βρέθηκε με ρευστότητα σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για το σχέδιό της.

Η ανάληψη του project σε ποσοστό 100% από την Lamda Development δεν σημαίνει φυσικά πως δεν θα υπάρξουν στην πορεία στρατηγικές συνεργασίες, τόσο σε μετοχικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο επιμέρους αναπτύξεων στο πλαίσιο της διαχρονικής στρατηγικής της εταιρείας και της διεθνούς εμβέλειας αυτού του εμβληματικού έργου. Είπαμε, άλλωστε πως ο τελικός στόχος του κ. Αθανασίου είναι η εξωστρέφεια της εταιρείας και η ανάδειξη του ηγετικού της χαρακτήρα σε παγκόσμιο επίπεδο στον χώρο των κατασκευών.

Προς τούτο με προσεχτικά βήματα έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός των αναπτύξεων σε χώρες των Βαλκανίων: κτίριο logistics και οικιακές αναπτύξεις στο Βουκουρέστι, αστικές αναπτύξεις στο Βελιγράδι και συγκρότημα τουριστικών κατοικιών στο Μαυροβούνιο. 

Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός έρχεται σε μία περίοδο που ο χώρος των ακινήτων στην Ελλάδα αναγεννάται.
Η ύπαρξη ρευστότητας θα δώσει την ευκαιρία στην Lamda Development να προχωρήσει σε αρκετές εξαγορές ακινήτων, τα οποία «κουβαλούν» υψηλό δανεισμό ή/και πρόβλημα ρευστότητας. Έτσι, σε δύο με τρία χρόνια η εταιρεία μπορεί να βρεθεί με ακίνητα-φιλέτα, πλέον αυτών που θα κατέχει στο Ελληνικό (γραφεία, ξενοδοχεία και μερικές εκατοντάδες βίλες).

Με τα σημερινά δεδομένα, η Lamda Development θα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά portfolio στον κόσμο…

Τα σχόλια είναι κλειστά.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy