Η πανδημία φέρνει 20 χρόνια πίσω την τουριστική βιομηχανία

Η ζημιά στον παγκόσμιο τουρισμό απειλεί τις θέσεις εργασίας 120 εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ ο συνολικός αντίκτυπος στο 2020 μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 1 τρισ. δολάρια. 

Η πανδημία και οι περιορισμοί που έφερε σε όλο τον πλανήτη, ήταν καταστροφικές για την βιομηχανία του τουρισμού σε όλες τις παγκόσμιες αγορές. Σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τα κράτη όλου του κόσμου μέχρι και τον Αύγουστο, δείχνουν ότι ο αντίκτυπος των μέτρων έχει τεράστιες επιπτώσεις στον τουρισμό. 

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η ζημιά στον παγκόσμιο τουρισμό απειλεί τις θέσεις εργασίας 120 εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ ο συνολικός αντίκτυπος στο 2020 μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 1 τρισ. δολάρια. 

“Είναι επιτακτική ανάγκη να ανοικοδομήσουμε τον τουριστικό τομέα” ανέφερε ο Αντόνιο Γκουτιέρες, Γ.Γ του ΟΗΕ σε δήλωση του, “προκειμένου ο τουρισμός να ανακτήσει τη θέση του ως πάροχου αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, σταθερών εισοδημάτων και προστασίας της πολιτιστικής και φυσικής μας κληρονομιάς”.  Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε τον ρόλο του τουρισμού ως έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς τομείς, παρέχοντας τα προς το ζην σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ «ενισχύει τις οικονομίες και δίνει τη δυνατότητα στις χώρες να ευδοκιμήσουν».

Λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν τον Μάρτιο, όταν ο κορωνοϊός άρχισε να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, σταμάτησαν τα διεθνή ταξίδια, με αποτέλεσμα οι διεθνείς αφίξεις τουριστών, οι οποίοι τους πρώτους 5 μήνες του έτους είχαν πτώση πάνω από 60% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. 

Ανάλογα με το πότε θα εξορθολογιστεί η κατάσταση και ενόψει του δεύτερου κύματος του ιού που έχει αρχίσει και “χτυπάει” διάφορες χώρες του κόσμου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού αναμένει ότι οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις θα μειωθούν από 910 δισ. δολάρια έως 1,2 τρισ. δολάρια το 2020, κάτι που θα έφερνε την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία 20 χρόνια πίσω

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ