Λύσεις για το μεταναστευτικό από την ΚΙΠΟΚΑ

Με την συμμετοχή του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κου Ν. Δένδια, του Δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη, των Πρεσβευτών της Ισπανίας, Ιταλίας, Νορβηγίας, Μάλτας, Μελών Ξένων Αντιπροσωπειών στην Ελλάδα από την Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία, Φιλανδία, του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κου Γ. Παπανικολάου, της Εκπροσώπου του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Αντιπροσωπείας στην Ελλάδα Μόνικα Εσκτρομ, της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Υγείας Χριστίνας Παπανικολάου, καθώς και του Προέδρου της Πακιστανό-Ελληνικής Πολιτισμικής Εταιρείας (ΠΕ.Π.Ε.) κου Σαγιέντ Μοχάμμαντ Τζαμίλ, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13/6/2013 εκδήλωση με θέμα: “Υπάρχει λύση στο Μεταναστευτικό;”.

Κατά την εκδήλωση ανεδείχθησαν οι καλές πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών που παρουσιάζουν κοινά προβλήματα με την Ελλάδα ως προς την αθρόα είσοδο παράνομων μεταναστών στις χώρες τους, όπως το πιλοτικό πρόγραμμα Eurema που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση για λογαριασμό της Μάλτας. Με την υιοθέτηση του προγράμματος Eurema αναγνωρίζει ότι η δημόσια διοίκηση της Μάλτας αδυνατεί να ανταπεξέλθει στον όγκο της εργασίας που συνεπάγεται η εξέταση μερικών χιλιάδων αιτήσεων ασύλου από Βορειαφρικανούς. Γι’ αυτό αναλαμβάνουν να τη συνδράμουν ορισμένες από τις μεγαλύτερες χώρες της Ένωσης που διαθέτουν μεγαλύτερες δυνατότητες στον τομέα της αξιολόγησης των αιτήσεων ασύλου. Μπορεί το πρόγραμμα να ήταν πιλοτικό, όμως η συμβολική του αξία είναι μεγάλη, καθώς αναγνωρίζει την ευρωπαϊκή διασταση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης και την κοινοτική αλληλεγγύη που θα πρέπει να επιδείξουν οι μεγάλες βιομηχανικές δυνάμεις προς τις χώρες του Νότου που λειτουργούν ως πύλες εισόδου και προσωρινής διαμονής.

Σε δηλώσεις της η Πρόεδρος της ΚΙ.ΠΟ.ΚΑ κ. Βερνίκου τόνισε: “Η σημερινή εκδήλωση μας έδωσε μίας πρώτης τάξης ευκαιρία να δούμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα το σύνθετο κοινωνικό και οικονομικό φαινόμενο της μετανάστευσης και να αντληθούμε ότι εάν δουλέψουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς οργανωμένα και συγκροτημένα υπάρχουν τελικά λύσεις. Η Ελλάδα κατά αναλογία με το μέγεθος και τις οικονομικές της δυνατότητες, δέχεται πολλαπλάσιο αριθμό λαθρομεταναστών σε σχέση με τη Μάλτα προς την οποία εκφράστηκε η κοινοτική αλληλεγγύη. Επομένως δικαιούται να τύχει ανάλογης μεταχείρισης, σε επαρκή έκταση, ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει ορισμένες υποβαθμισμένες περιοχές στις οποίες έχουν εγκατασταθεί προσωρινά χιλιάδες μετανάστες”. 

Οι ομιλίες και τα συμπεράσματα της εκδήλωσης θα αναρτηθούν σύντομα στο blog kipoka.wordpress.com.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ