Ας προσπαθήσουμε να τους καταλάβουμε… τους Γερμανούς

του Γιάννη ΔΙΟΝΑΤΟΥ

Κάποιοι, εδώ στην Ελλάδα, πίστεψαν ή ήθελαν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι θα μπορούσε η χώρα και οι πολίτες της να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία. Το πως βεβαίως δεν μας είπαν, καθώς κάτι τέτοιο, ακόμη και ως σκέψη περισσότερο ουτοπικό και λιγότερο πραγματικό μοιάζει.

Τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών ωστόσο ήρθαν να αναδείξουν την Άνγκελα Μέρκελ ως κυρίαρχο που παιχνιδιού, καθώς όπως φαίνεται μόνο για τέσσερις έδρες το κόμμα της δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μια ιστορική αυτοδυναμία. Συνολικά οι έδρες που θα καταλάβουν οι Χριστιανοδημοκράτες είναι 311 όταν για την αυτοδυναμία χρειάζονται 316 επί συνόλου 630 εδρών. Ουσιαστικά λοιπόν μιλάμε για μια νέα εποχή στην καγκελαρία της Γερμανίας που βρίσκει την Άνγκελα Μέρκελ πανίσχυρη.

Έχοντας ως “άλλοθι” και “οδηγό” το Μνημόνιο κάποιοι κύκλοι εμφανίσθηκαν λάβροι εναντίον της Γερμανίας και της αγαπημένης τους Μέρκελ. Ίσως να μας φαίνεται αδιανόητο, αυτή η “αγάπη” των Γερμανών στην Μέρκελ, αλλά και στους Γερμανούς ενδεχομένως να φάνταζαν “περίεργες” κάποιες επιλογές των Ελλήνων ψηφοφόρων.

Ας σεβαστούμε τις επιλογές των πολιτών της Γερμανίας και κυρίως ας προσπαθήσουμε να τους κατανοήσουμε και να καταλάβουμε τον τρόπο που οι Γερμανοί σκέφτονται και πράττουν. Ας ξεκινήσουμε π.χ. με την κατανόηση του “project” που λέγεται “ευρώ” και πως οι Γερμανοί το διαχειρίζονται. Η βασική διαφορά – σε οικονομικό επίπεδο – είναι ακριβώς αυτή, ο τρόπος δηλαδή που οι Γερμανοί αντιμετωπίζουν το ενιαίο νόμισμα που για τις υπόλοιπες χώρες θεωρείται ένα θέμα τελειωμένο.

Επίσης θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι γερμανικές εκλογές αφορούν τους Γερμανούς πολίτες και οι αντίστοιχες της Ελλάδας τους Έλληνες πολίτες και ότι το αντίθετο. 

@Dionatos

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ