Συμφωνία “μυρίζει” στις ΗΠΑ

Το βάρος της σύνταξης νομοσχεδίου για την υπέρβαση του δημοσιονομικού αδιεξόδου των ΗΠΑ πριν από το “σημείο μηδέν” της 17ης Οκτωβρίου έχει αναλάβει η Γερουσία, ώστε να επαναλειτουργήσουν άμεσα οι ομοσπονδιακές κρατικές υπηρεσίες και να μπορέσει το αμερικανικό δημόσιο να εξυπηρετήσει τις τρέχουσες ανάγκες του.

Οι διαπραγματεύσεις πλησιάζουν στο τέλος τους και η συμφωνία πιθανότατα θα ανακοινωθεί σύντομα, τόνισε στέλεχος των Δημοκρατικών. Το σώμα της Γερουσίας, σύμφωνα με τον αξιωματούχο των Δημοκρατικών, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, θα κινηθεί  γρήγορα προς την ψήφιση της συμφωνίας, κάτι το οποίο θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως δέσμευση από την πλευρά των συντηρητικών του Tea Party εντός των Ρεπουμπλικανών, όπως ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, να μην προβάλουν διαδικαστικά εμπόδια.

Την ίδια στιγμή οι αναλυτές επισημαίνουν πως τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί στις επόμενες ημέρες, εάν οι ΗΠΑ χάσουν την προθεσμία της 17ης Οκτωβρίου για την αύξηση του ανώτατου ορίου δανεισμού, παρόλο που οι αγορές έδειξαν ήδη νευρικότητα.

“Το Κογκρέσο θα πρέπει να αυξήσει το όριο του χρέους μέχρι αύριο, για την αποφυγή διαταραχών, αλλά και να υπάρξει καθυστέρηση για κάποιες ημέρες, η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη”, όπως τονίζει ο Γιάν Χάτζιους, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs. Ο ίδιος υπογράμμισε τις μέχρι τώρα πολύ μικρές διαταραχές στην αγορά του βραχυπρόθεσμου χρέους των ΗΠΑ , όπου οι τιμές έχουν μειωθεί, καθώς οι επενδυτές επιδιώκουν να αποφύγουν να “κολλήσουν” με ομόλογα που λήγουν ή που δεν θα διαπραγματεύονται. Το να χαθεί η προθεσμία είναι πιθανό να επιδεινώσει αυτές τις κινήσεις και θα μπορούσε να υπάρξει ένα ακόμη πλήγμα στην εμπιστοσύνη, ωστόσο  οι πρακτικές επιπτώσεις είναι διαχειρίσιμες, όπως επισημαίνει.

Οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank επανέλαβαν την πεποίθησή τους ότι θα υπάρξει συμφωνία εντός της προθεσμίας , αλλά  και να μην υπάρξει, το υπουργείο Οικονομικών έχει το περιθώριο να λειτουργήσει πέραν αυτής της ημερομηνίας.  Θεωρητικά, όπως σημειώνουν, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει αρκετά κεφάλαια για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Την Παρασκευή, η τελευταία ημέρα όπου υπήρξε σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών είχε ένα υπόλοιπο μετρητών ύψους 34,9 δισ. δολαρίων, λιγότερο από το μισό από αυτό που είχε στις αρχές του μήνα και έναντι καθημερινών δαπανών που μπορεί μερικές φορές να αγγίζουν και τα 60 δισ. δολάρια .

Σε κανονικές συνθήκες, το υπουργείο μπορεί να δανειστεί για να καλύψει τις ελλείψεις και να ικανοποιήσει τη ζήτηση του χρόνιου δημοσιονομικού ελλείμματος, προσθέτει η Deutsche Bank.

Τελευταία Νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ