Γερμανία: Ανάπτυξη 1,6% βλέπουν οι “πέντε σοφοί” της οικονομίας

Ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία προβλέπει για το 2014 το “Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων”, οι αποκαλούμενοι και “πέντε σοφοί” της γερμανικής οικονομίας. Πρόκειται για μία ανεξάρτητη ομάδα κορυφαίων οικονομολόγων, η οποία παρέχει συμβουλές στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους για την πορεία της οικονομίας το 2014, ο ρυθμός ανάπτυξης στη Γερμανία θα φτάσει το 1,6%, ενώ ο αριθμός των ανέργων θα περιοριστεί στα 2,95 εκατομμύρια.

Η ίδια η γερμανική κυβέρνηση έχει προβλέψει ανάπτυξη 1,8% για το 2014, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει πιο συγκρατημένη στις προβλέψεις της και κάνει λόγο για ανάπτυξη της τάξεως του 1,4%.

Παράλληλα, οι “πέντε σοφοί” δεν φαίνεται να συμφωνούν με τις εκτιμήσεις ότι επίκειται “φούσκα ακινήτων” στη χώρα, αν και επισημαίνουν ότι σε συγκεκριμένες περιοχές παρουσιάζεται μία υπερβολική αύξηση των τιμών.

Πρόσφατα, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι σε πόλεις όπως το Βερολίνο, το Αμβούργο, η Φρανκφούρτη, η Κολωνία και το Ντίσελντορφ τα ακίνητα είναι υπερτιμημένα κατά περίπου 20%.

Προειδοποίηση για τις μεταρρυθμίσεις
Αίσθηση προκαλεί επίσης ότι οι “πέντε σοφοί” παρεμβαίνουν εμμέσως πλην σαφώς στις διαπραγματεύσεις χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού υπό την Άνγκελα Μέρκελ, ασκώντας κριτική στις εξαγγελίες για αύξηση συντάξεων, καθιέρωση ελάχιστου ωρομισθίου και περισσότερες εξαιρέσεις από την τελευταία αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη.

Οι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι όλα αυτά αποτελούν “επιστροφή στο παρελθό” και ακυρώνουν πολλές από τις μεταρρυθμίσεις της “Ατζέντας 2010” που είχε εμπνευστεί και καθιερώσει ο σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι “θα λάβει σοβαρά υπόψη” την κριτική που διατυπώνουν οι “πέντε σοφοί”.

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ