Ιταλία: Η Ευρώπη δεν έχει τα “αυγά” να μας επιβάλει κυρώσεις

Συνεχίζεται η ένταση και η τεταμένη ατμόσφαιρα ανάμεσα σε Ιταλία και Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς απομένουν 4 μέρες μέχρι η Ιταλία να αποστείλει τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από την μεριά της η Ευρώπη περιμένει την συμμόρφωση της Ιταλίας, μια συμμόρφωση που όπως δείχνουν τα πράγματα δεν πρόκειται να έρθει από την μεριά της Ιταλίας. 

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν δεν συμμορφωθεί η Ιταλία, τότε η επιτροπή θα εκκινήσει τις διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος, ενώ δια στόματος του αντιπρόεδρου της Κομισιόν, υποστηρίζει πως η κυβέρνηση της Ιταλίας έχει στηρίξει τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού σε πολύ αισιόδοξες υποθέσεις. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι τα επιτόκια της Ιταλίας έχουν ήδη αυξηθεί “σημαντικά” από τον προηγούμενο χρόνο και θα μπορούσε να ασκήσουν πιέσεις στην πραγματική οικονομία υπό τη μορφή υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης για τις ιταλικές εταιρίες, υψηλότερων επιτοκίων για καταναλωτικά δάνεια και μείωσης των επενδύσεων. “Αντί της αναμενόμενης στήριξης, στην πραγματικότητα βλέπουμε τη στρατηγική αυτή να επιβραδύνει περαιτέρω την ιταλική οικονομία. 

Ταυτόχρονα υπάρχουν πολλές φωνές εντός της Κομισιόν, οι οποίες υποστηρίζουν πως η Ιταλία δεν έχει μέλλον έξω από την ζώνη του ευρώ, καθώς αυξάνονται οι φωνές στο εσωτερικό της χώρας που υποστηρίζουν πως το καλύτερο για την Ιταλία θα ήταν να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βρετανίας και να φύγει από τη ζώνη του ευρώ. Η Ευρώπη δεν ανησυχεί μόνο για το ονομαστικό έλλειμμα της Ιταλίας αλλά και για το διαρθρωτικό της έλλειμμα, καθώς είναι αυτό που απειλεί την οικονομική κατάσταση της χώρας. Μια παρέκκλιση από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες θα μπορούσε να θέσει τα οικονομικά της Ιταλίας υπό στενό έλεγχο από τις Βρυξέλλες και θα μπορούσαν ακόμη να τεθούν υπό ορισμένους περιορισμούς.

Από την πλευρά της η Ιταλία υποστηρίζει πως το έλλειμμα της είναι μέσα στα Ευρωπαϊκά πλαίσια και πως δεν έχει καμία ανάγκη να αλλάξει τους στόχους. Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας Luigi Di Maio, οι αποδόσεις των  ιταλικών ομολόγων θα υποχωρήσουν μόλις η κυβέρνηση προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις για τις συντάξεις και της στήριξης του εισοδήματος των πολιτών. Όπως είπε, οι αλλαγές στην ιταλική οικονομία θα λειτουργήσουν το 2019, ενώ πρόσθεσε ότι το έλλειμμα δεν θα υπερβεί το 2,4% το 2019.

Ταυτόχρονα η ιταλική συγκυβέρνηση, ενισχυμένη και από τις δημοσκοπήσεις στο εσωτερικό της χώρας που δείχνουν πως η πλειοψηφία των πολιτών επιδοκιμάζουν την πολιτική της κυβέρνησης, καθώς τα κυβερνώντα κόμματα δεν έχουν χάσει κάτι από την δημοτικότητα τους, υποστηρίζει πως η Ευρώπη “γαβγίζει αλλά δεν δαγκώνει” και πως δεν τολμάει να πάρει μέτρα εναντίον της Ιταλίας, καθώς δεν θέλει να διαταράξει τις εύθραυστες ισορροπίες εντός της ένωσης. 

Από την μεριά της η Ευρώπη βλέπει την μεγάλη αύξηση των ιταλικών επιτοκίων και την “εκτόξευση” των ιταλικών ομολόγων και προειδοποιεί πως το πλάνο της χώρας και οι προβλέψεις της δεν είναι παρά προϊόν ευχών και προσδοκιών και δεν “πατάνε” στην πραγματικότητα των αγορών. Από την μεριά τους οι αγορές έχουν επιτεθεί στο Ιταλικό 10ετές ομόλογο, το οποίο ενισχυθεί κατά 10 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, ενώ σήμερα σημειώνει άνοδο 2 μονάδων βάσης στο 3,42% από 3,398% στο χθεσινό κλείσιμο. 

Σε κάθε περίπτωση, και με τις δύο πλευρές να δείχνουν διατεθειμένες να τραβήξουν το σκοινί, οι επόμενες τρεις ημέρες μέχρι να εκπνεύσει η προθεσμία που έχει η Ιταία για να αλλάξει τον προϋπολογισμό της θα αποκαλύψουν πολλές κρυμμένες πλευρές αυτού του νομίσματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ