Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2020: Χρόνια Πολλά!

Μια ιδιαίτερη ημέρα αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες του κόσμου, που προωθεί τα δικαιώματα των γυναικών και την ιστορική μνήμη των αγώνων του διεθνούς κινήματος για την ισότητα των δυο φύλων.

Η 8η Μαρτίου είναι η ημέρα αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες του κόσμου και από το 1975, μετά την υιοθέτησή της από τα Ηνωμένα Έθνη, αποτελεί επισήμως την «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας» (στα αγγλικά, «International Women’s Day» ή με το ακρωνύμιο «IWD»).

Η «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας» είναι μια ιδιαίτερη ημέρα αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες του κόσμου, ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου, θρησκείας και εθνότητας, που προωθεί τα δικαιώματα των γυναικών και ταυτόχρονα υποστηρίζει την ιστορική μνήμη των αγώνων του διεθνούς κινήματος των γυναικών για την ισότητα των δυο φύλων. 

Τα Ηνωμένα Έθνη ενέκριναν τον εορτασμό της «Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας» το 1975 και ξεκίνησαν να προωθούν τις εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, με πρωτοβουλίες και ενέργειες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Δυο χρόνια αργότερα, το 1977, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών προσκάλεσε τις χώρες μέλη της να διακηρύξουν την 8η Μαρτίου ως την επίσημη «Ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών και την παγκόσμια ειρήνη», προσθέτοντας τον χαρακτηρισμό «των Ηνωμένων Εθνών», στην διεξαγωγή κάθε εκδήλωσης για την «Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας».

Ουσιαστικά από εκείνο το έτος η «Ημέρα της Γυναίκας» δεν έγινε απλά …παγκόσμια αλλά τελεί «υπό την αιγίδα του ΟΗΕ». Μάλιστα, από το 1996, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επιλέγει ένα συγκεκριμένο επίσημο θέμα (official UN theme) για την προώθηση της παγκόσμιας εκστρατείας για την υιοθέτηση, την υποστήριξη και τον εορτασμό της «Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας». 

Η ιστορική διαδρομή της «Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας» όμως δεν ξεκινά με την υιοθέτησή της από τον ΟΗΕ αλλά ξεκινάει σχεδόν πριν από δυο αιώνες αφού  αντιπροσωπεύει τις προσπάθειες χιλιάδων γυναικών για ισότητα των δυο φύλων και την θεσμοθέτηση των δικαιωμάτων των γυναικών σχεδόν δυο αιώνων…  

H φετινή καμπάνια έχει στο επίκεντρό της το  hashtag  #EachforEqual, για να τονίσει την ατομική συμμετοχή στην συλλογική προσπάθειας για την ισότητα των δυο φύλων και προωθεί την  έννοια του «συλλογικού ατομικισμού». Σε πολλές χώρες θα πραγματοποιηθούν ειδικές εκδηλώσεις, όπου απαιτείται η ατομική συμμετοχή και η ανάπτυξη του κεντρικού μηνύματος της φετινής καμπάνιας στο κοινωνικού περιβάλλον κάθε προσώπου που θα συμμετέχει ενεργά, για να αποκτήσει συλλογικές διαστάσεις η προώθηση της κεντρικής καμπάνιας

Και θυμηθείτε… το επίσημο χρώμα της της «Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας» είναι το μωβ καθώς συμβολίζει την δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια και την αυτοπεποίθηση. Ιστορικά το μωβ συμβολίζει το γυναικείο φύλο ενώ από τις αρχές του 20ου αιώνα έχει συνδυαστεί με τις προσπάθειες των γυναικών σε όλο τον κόσμο για να την ισότητα των φύλων. 

Χρόνια Πολλά! 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ