Το ΥΠΕΞ απαντά στην Τουρκία: Η νέα NAVTEX ευθεία απειλή κατά της ειρήνης

Με ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της και να τερματίσει τις παράνομες ενέργειές της

Σκληρή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα έδωσε πριν από λίγο το Υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ ήρθε με αφορμή τη νέα παράνομη Navtex της Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία το πλοίο Oruc Reis θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες δέκα ημέρες (12η-20ή Οκτωβρίου).

Όλη η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών

Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές, συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

Μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία της όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο. Εμμένει σε επιθετικές και έκνομες τακτικές παρελθόντων αιώνων, επιβεβαιώνοντας περίτρανα το ρόλο της ως του κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή. Από τη Λιβύη ως το Αιγαίο και την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και πλέον και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αγνοεί συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου, περιφρονώντας τις προτροπές της Διεθνούς Κοινότητας. Αδιαφορεί προκλητικά στις παροτρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμόρφωση προς τη διεθνή νομιμότητα, ως αυτονόητη προϋπόθεση κάθε βήματος προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Καλούμε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της.

Να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της δια των οποίων υπονομεύει συστηματικά την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Η Ελλάδα, ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν εκβιάζεται. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμβάλλοντας παράλληλα στην εδραίωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.

Η Τουρκία “δυναμιτίζει” κάθε προσπάθεια διαλόγου

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, η νέα προκλητική κίνηση της Τουρκίας βάζει φρένο σε οποιαδήποτε απόπειρα διαλόγου γινόταν μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα η Άγκυρα απέσυρε το Ορούτς Ρέις από την Ανατολική Μεσόγειο για να «επιτρέψει μια διπλωματική προσέγγιση με την Ελλάδα» ενόψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας και της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκαν στην Μπρατισλάβα και συμφώνησαν να διεξαχθούν διμερείς διερευνητικές επαφές.

Όλα αυτά όμως τώρα αλλάζουν, καθώς η Τουρκία δείχνει πάλι το επιθετικό της πρόσωπο και ετοιμάζεται για νέες προκλήσεις. Σημειώνεται ότι, εκτός από τις νέες έρευνες του Oruc Reis, η τουρκική NAVTEX προβλέπει ότι άλλα δύο πλοία, τα Ataman και Cengiz Han, θα συνεχίσουν τις έρευνές τους σε θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που συμπεριλαμβάνει ύδατα νότια του Καστελόριζου ως την 22η Οκτωβρίου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ