Provocateur: Η «Σιωπή των Αμνών» του ΣΥΡΙΖΑ, η σχέση του Δένδια με τον…Βέρτη και η επιστροφή Βενιζέλου

Όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο της Βουλής, όσα λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες υπουργικών γραφείων και όσα ακούγονται σε άτυπες συναντήσεις και ανεπίσημες συζητήσεις.

Αλγεινές εντυπώσεις έχει προκαλέσει στην Αθήνα -τόσο στην κυβέρνηση όσο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης- η αήθης επίθεση της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικού, Μαρίας Ζαχάροβα που «ανακάλυψε»…«άνευ προηγουμένου αντιρωσική εκστρατεία στην Ελλάδα» και κατηγόρησε ανοιχτά την χώρα μας με ιδιαίτερη έμφαση πως είναι «συνήγορος» τον…Ουκρανών νεοναζί (!), τονίζοντας πως η «ρωσοφοβική υστερία που καλλιεργείται από τις Αρχές έχει φτάσει σε σημείο βρασμού».

Η αντίδραση από πλευράς Αθήνας ήταν άμεση και αιχμηρή, με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ Αλέξανδρο Παπαϊωάννου να τονίζει ότι πρόκειται για «απαράδεκτες δηλώσεις, που δεν συνάδουν με τη διπλωματική πρακτική, καθώς και με τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τους λαούς της Ελλάδας και της Ρωσίας».

Είναι χαρακτηριστικό πως η δήλωση-πρόκληση της…εκλεκτής του Λαβρόφ, με το χλιδάτο lifestyle και τις εμφανίσεις αλά σταρ του Χόλιγουντ στα social media (ειδικά στο Instagram), αναρτήθηκε στο Facebook -και μάλιστα στα ελληνικά- στη σελίδα της ρωσικής πρεσβείας.

Λίγες ημέρες μετά τους πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς του εκπροσώπου του καθεστώτος Πούτιν στην Αθήνα προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη να «συνέλθει» και λίγα 24ωρα μετά την ανήκουστη υπόδειξη προς τους Έλληνες πολίτες να παρακολουθούν μόνο ένα ελληνικό κανάλι για να αποφύγουν την μαζική προπαγάνδα των καναλιών της χώρας μας, με την φράση «Δείτε το αν αναζητάτε κάτι διαφορετικό από ψευδή προπαγάνδα για την κατάσταση στην Ουκρανία». Απίστευτο θράσος…

Κατά διαβολική σύμπτωση…σχεδόν ότι έλεγαν (τότε για τις εφημερίδες και το ραδιόφωνο) ο πρέσβης της Φασιστικής Ιταλίας και ο ομόλογός του της Ναζιστικής Γερμανίας πριν την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την εισβολή στην χώρα μας.

Και για να μην ξεχνάει κανείς ποια είναι κυρία που παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών πριν από μερικές ημέρες ειρωνευόταν την διεθνή κοινή γνώμη αναφορικά με το πότε θα γίνει η εισβολή για να… προγραμματίσει τις διακοπές της!

Σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν το Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη εξέδωσε αιχμηρή ανακοίνωση για την αμετροέπεια της Ζαχάροβα, στην οποία τονίζεται: «Με τον ρωσικό λαό μας συνδέουν ιστορικοί δεσμοί, αλλά η ηγεσία της Ρωσίας με τις επιλογές της, που βασίζονται σε έναν επικίνδυνο αυτοκρατορικό αναθεωρητισμό, καταδικάζει τη χώρα σε διεθνή απομόνωση και οδηγεί την ανθρωπότητα σε σκοτεινά μονοπάτια».

Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ (που δεν έχει σχέση με το περιβάλλον Πούτιν, με ολιγάρχες και με επιχειρηματίες που διακινούν…μαύρο ρωσικό χρήμα) ασχολήθηκε με αστραπιαίους ρυθμούς με την πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν την ερχόμενη Κυριακή αλλά περιέργως…ξέχασε να κάνει μία δήλωση για τις προκλητικές και απαράδεκτες δηλώσεις της Ζαχάροβα, ενώ σχολιάστηκε ιδιαίτερα πως «σιγή ιχθύος» επικράτησε στην κοινοβουλευτική ομάδα και τα στελέχη του κόμματος.

Μοναδική εξαίρεση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας που πήρε ξεκάθαρη θέση και επέκρινε τόσο την στάση της ρωσικής πρεσβείας όσο και τις λεκτικές επιθέσεις στελεχών του καθεστώτος Πούτιν: «Η αντίθεσή μας στην αποστολή στρατιωτικού οπλισμού, δεν παραγνωρίζει τις απαράδεκτες και μη αποδεκτές δηλώσεις της κας Ζαχάροβα.Δε συμφωνούμε όμως ότι μπορεί ο Ρώσος πρέσβης ή η εκπρόσωπος τύπου της Ρωσικής κυβέρνησης να στοχοποιεί με τέτοιο τρόπο την Ελλάδα. Έστω και με χαμηλούς τόνους θα πρέπει να δείξουμε ότι δεν είναι αποδεκτές τέτοιου είδους παρεμβάσεις στις αποφάσεις του Ελληνικού κοινοβουλίου».

Η «Σιωπή των Αμνών» της προοδευτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ,όπως έλεγε χθες σε φιλική παρέα γνωστός πολιτικός που υπήρξε και μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου αλλά αποχώρησε από τα έδρανα όταν διαφώνησε με τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα.

Στο λεγόμενο…εσωτερικό μέτωπο, πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ειδικά μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.Οι συσκέψεις διαδέχονται η μια την άλλη, καθώς, όπως αναφέρουν πληροφορίες ο πρωθυπουργός, εκτός των άλλων, έχει δώσει εντολή να βρεθούν πάση θυσία τα χρήματα τόσο για έκτακτο επίδομα το Πάσχα στους οικονομικά ασθενέστερους όσο και για φοροελαφρύνσεις. Εξάλλου το έχει υποσχεθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, ακούγεται έντονα, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα για τη διευκόλυνση της αποπληρωμής χρεών από ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Το emea.gr επικοινώνησε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική, Θόδωρο Σκυλακάκη, προκειμένου να μάθει από τα πλέον επίσημα χείλη περισσότερα. Πάντα ευγενικός ο κ. Σκυλακάκης, ούτε επιβεβαίωσε, αλλά και ούτε διέψευσε τα όσα ακούγονται στα δημοσιογραφικά γραφεία. «Θα τα πούμε ξανά τις επόμενες ημέρες», τόνισε με νόημα.

«Κοντός ψαλμός αλληλούια» , θα πούμε εμείς, μια και πλησιάζουν και οι Άγιες ημέρες του Πάσχα…

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε εμφατικά και πάλι στο προσκήνιο την αξιοποίηση των τεράστιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που βρίσκονται στη χώρα μας.Τη στροφή 180 μοιρών στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνηση σηματοδότησε η έκτακτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το θέμα στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., ώστε η Ελλάδα να συμβάλει καθοριστικά στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης, η οποία επιδιώκει πλέον την απεξάρτηση από τη Ρωσία. Εάν η Ευρώπη κινηθεί προς αυτή τη κατεύθυνση –στην αξιοποίηση δηλαδή των ελληνικών κοιτασμάτων-τα κέρδη που αναμένεται να αποκομίσει η χώρα μας θα είναι τεράστια.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων έχει κάνει γνωστό ότι στην Ελλάδα υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου αξίας άνω των 250 δισ. ευρώ.Να σημειωθεί, ότι το προαναφερθέν αστρονομικό ποσό αφορά μονάχα τα μέχρι σήμερα γνωστά κοιτάσματα.

Αναβρασμός φημολογείται ότι επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στη «γαλάζια πολυκατοικία». Τα φαινομενικά λιμνάζοντα νερά ήρθε να ταράξει η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όπου και ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του πρώην υπουργού στον Δυτικό Τομέα της Β΄ Αθηνών στις εθνικές εκλογές.

Πολλοί, μάλιστα στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης, δεν θεωρούν τυχαία και την επανεμφάνιση στην πολιτική σκηνή του Ευάγγελου Βενιζέλου.Μην ξεχνάμε πως υπάρχουν μεγαλοστελέχη της ΝΔ που έχουν εκφραστεί δημοσίως υπέρ μιας συνεργασίας με τον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Τα εν λόγω μεγαλοστελέχη, ουκ ολίγες φορές έχουν στρέψει τα βέλη τους προς τον Νίκο Δένδια, ο οποίος έχει κερδίσει πολλούς πόντους στο εσωτερικό του κόμματος.

Επομένως, πολλοί είναι εκείνοι που δεν θεωρούν τυχαία την σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ στον νυν υπουργό Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας «διπλωματική αστειότητα» την πρόταση του Νίκου Δένδια να αναλάβει η Ρωσία, εν μέσω πολέμου με την Ουκρανία, την πρωτοβουλία για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

Ας σημειωθεί ότι ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, είναι «πολιτικό παιδί» του κ. Βενιζέλου. Εκείνος τον ανέδειξε…Έχει και αυτό τη σημασία του!

Με την ευκαιρία, μεγάλα κέφια πρέπει να είχε η Υπουργός Εξωτερικών της Μεγ. Βρετανίας Λιζ Τρας (και το επιτελείο της) μετά την χθεσινοβραδινή συνάντησή της με τον Νίκο Δένδια. Στην ανάρτησή της στο Twitter σχετικά με την συνάντησή της με τον Έλληνα ομόλογό της, εξέφρασε την οδύνη της για το θάνατο των Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία στον…υπουργό Νίκο Βέρτη, όπως φαίνεται και στο συγκεκριμένο tweet, που έκανε τον γύρο του κόσμου.

Ουσιαστικά παρότι υπήρχε φωτογραφία με τον Νίκο Δένδια αντί να ταγκάρει τον Έλληνα ΥΠΕΞ επέλεξε τον γνωστό… τραγουδιστή Νίκο Βέρτη!

Και το κερασάκι στην τούρτα, έρχεται με την είδηση, πως το Μαξίμου έχει προσεγγίσει και την Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία -όπως φημολογείται- το σκέφτεται πολύ σοβαρά να κάνει εντυπωσιακή πολιτική επάνοδο στην πολιτική σκηνή αλλά με τη.. Νέα Δημοκρατία.

Όπως επισημαίνουν πολιτικοί κύκλοι, ο Κ. Μητσοτάκης, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, με αυτές τις κινήσεις θέλει να κάνει ένα άνοιγμα» προς το κέντρο και λίγο πιο αριστερά, διότι τα «κουκιά» δεν βγαίνουν. Επόμενο ήταν, βουλευτές και στελέχη του κυβερνόντος κόμματος να έχουν βγει στα κάγκελα. Ειδικά εκείνοι που κινούνται στα πολύ δεξιά της «γαλάζιας» παράταξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του emea, gr, αναμένεται λίαν συντόμως να δημοσιοποιήσουν την έντονη δυσαρέσκειά τους. Κάποια στελέχη εκφράζουν τα παράπονά τους για «ΠΑΣΟΚοποίηση» της ΝΔ. Γεγονός που, όπως λένε, δεν θα φέρει θετικά αποτελέσματα για το κόμμα στις επόμενες εκλογές, αλλά το αντίθετο…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ