Sniper: Η εξαγορά της HSBC Ελλάδας, η νέα συμφωνία για την Hellenic Cables και οι σούπερ συμφωνίες της Lamda Development

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Παρά τις ανησυχίες σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνεχείς ανατιμήσεις του κόστους ενέργειας που έχουν επιδράσει αρνητικά στην ψυχολογία των επενδυτών διεθνών στο Ελληνικό, η Lamda Development έχει καταφέρει να επιταχύνει τις διαδικασίες για την εξέλιξη των έργων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος του μήνα θα ανακοινωθούν οι συμφωνίες με τους διεθνείς ξενοδοχειακούς ομίλους, με τους οποίους θα συνεργαστεί (μαζί με την ΤΕΜΕΣ του Costa Navarino) για την ανάπτυξη των δύο υπερπολυτελών ξενοδοχείων στο παραλιακό μέτωπο.

Στην τελική ευθεία είναι όμως και οι διαπραγματεύσεις με την Brook Lane για τον ουρανοξύστη μικτών χρήσεων (ξενοδοχείο, γραφεία, καταστήματα και διαμερίσματα) της Λεωφόρου Βουλιαγμένης για την εξασφάλιση ενός μεγάλου, παγκοσμίου, brand που θα προσφέρει τόσο την τεχνογνωσία σε θέματα διαχείρισης και αξιοποίησης όσο και το διεθνές κύρος…λόγω ονόματος.

Με την ευκαιρία, αληθεύει ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση του ονόματος του operator και βασικού συνεργάτη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην κατασκευή, ανάπτυξη και διαχειρίση του ολοκληρωμένου συγκροτήματος με καζίνο (IRC) του Ελληνικού που θα προέρχεται από τις ΗΠΑ αλλά έχει παρουσία σε 21 χώρες;

Έντονες είναι οι φήμες πως η θυγατρική της Cenergy Holdings με την εξειδίκευση τα καλώδια δικτύου μεταφοράς ρεύματος από εγκαταστάσεις και μονάδες παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Hellenic Cables, βρίσκεται πολύ κοντά στην υπογραφή ενός από μεγαλύτερα συμβόλαια της ελληνικής αγοράς.

Η εταιρεία διαθέτει τρία εργοστάσια παραγωγής καλωδίων στη Θήβα, στην Κόρινθο και στο Βουκουρέστι (Ρουμανία) καθώς και ένα βοηθητικό εργοστάσιο παραγωγής στα Οινόφυτα ενώ η μονάδα παραγωγής Κορίνθου είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο προηγμένα εργοστάσια υποβρυχίων καλωδίων στον κόσμο.

Το ωραίο της υπόθεσης είναι πως ο ενδιαφερόμενος αγοραστής προσπάθησε να εξασφαλίσει χαμηλότερες τιμές από εργοστάσια του εξωτερικού -πιο συγκεκριμένα της Ασίας- αλλά μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην διεθνή αγορά έκανε στροφή 180 μοιρών και επέστρεψε στο τραπέζι των συζητήσεων καθώς κινδύνευε να τινάξει την επένδυση στον…αέρα!

θέμα ημερών θεωρούνται στην αγορά οι επίσημες ανακοινώσεις για την συμφωνία εξαγοράς της HSBC Ελλάδας από την Παγκρήτια Τράπεζα, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών και την αναμονή της έγκρισης από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όσον αφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος επισήμως αναμένει την κατάθεση του φακέλου, προκειμένου να γίνει ο προβλεπόμενος έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες της και να εκδώσει την τελική εισήγηση-έγκριση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Με δεδομένο όμως ότι είχε καθοριστικό ρόλο τις προηγούμενες εβδομάδες με την παροχή ρυθμιστικών και κανονιστικών οδηγιών, είναι σχεδόν σίγουρο πως ο φάκελος θα είναι ολοκληρωμένος και by the book. Κοινώς τυπική διαδικασία…

Οι φήμες λένε βέβαια πως στα κεντρικά γραφεία της HSBC Ελλάδος το κλίμα μόνο πανηγυρικό δεν είναι παρότι αποφεύχθηκε το σενάριο του αιφνιδιαστικού λουκέτου και της μαζικής απόλυσης του προσωπικού όπως συμβεί με άλλες θυγατρικές ξένων τραπεζών στο πρόσφατο παρελθόν.

Ας μην ξεχνάει κανείς πως στο άκουσμα της έναρξης συζητήσεων με την πρώην συνεταιριστική τράπεζα, τα περισσότερα διοικητικά και διευθυντικά στελέχη είχαν εξοργιστεί, χρησιμοποιώντας ουκ ολίγα υποτιμητικά ως υβριστικά κοσμητικά επίθετα για το κρητικό τραπεζικό ίδρυμα και την διοίκησή του.

Κάποιοι ετοιμάζονται ήδη να λάβουν τις…παχυλές αμοιβές που προβλέπονται στα συμβόλαιά τους και αναζητούν τρόπους προκειμένου να απολυθούν με συνοπτικές διαδικασίες, άλλοι αναζητούν την επόμενη επαγγελματική τους στέγη ενώ αγωνία έχει μεγάλο μέρος του απλού προσωπικού για το μέλλον τους στο νέο σχήμα.

Οι φήμες λένε όμως ότι υπάρχουν και λιγοστές περιπτώσεις στελεχών με…μεγαλοεπίβολα σχέδια που ακολουθούν τις τελευταίες ημέρες μια διαφορετική επιλογή: παρουσιάζουν σε διοικητικά στελέχη άλλων τραπεζών εκλεκτούς πελάτες του χαρτοφυλακίου και υπόσχονται -μετά την πρόσληψή τους, βεβαίως- να εξασφαλίσουν την υπογραφή τους και να κάνουν…μεταγραφές αξίας πολλών εκατομμυρίων!

Μία ακόμα μεγάλη και σημαντική εξαγορά στον τομέα των τροφίμων ακούγεται πως θα κλείσει μέσα στις επόμενες ημέρες μετά από διαπραγματεύσεων αρκετών εβδομάδων. Η μεγάλη  διαφορά σε σχέση με τις περισσότερες πρόσφατες συμφωνίες στον κλάδο είναι πως το επενδυτικό σχήμα δεν είναι ελληνικό (αν και υπάρχουν συζητήσεις) ή κάποιο βρετανικό fund αλλά…αραβικό μέσω ευρωπαϊκής θυγατρικής.

Έτσι τουλάχιστον διαρρέει ο ένας εκ των βασικών μετόχων που φαίνεται να διαφωνεί αφού προτιμάει την πρόταση γνωστού Έλληνα επιχειρηματία που κινείται πολύ δυνατά το τελευταίο χρονικό διάστημα για την δημιουργία ενός νέου ελληνικού ομίλου τροφίμων, έχοντας πωλήσει το μερίδιο του σε μεγάλη αμερικανική πολυεθνική εταιρεία πριν από μερικούς μήνες…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ