Η Κίνα πραγματοποιεί μία από τις μεγαλύτερες δοκιμές ψηφιακού χρήματος στον κόσμο

Μέσω λοταρίας, η κυβέρνηση μοίρασε στους πολίτες ψηφιακά νομίσματα αξίας 10 εκατ. γουάν

Η Κίνα ξεκινά μία από τις μεγαλύτερες δοκιμές ψηφιακού χρήματος που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στον κόσμο, κάνοντας ένα ακόμα βήμα προς τον στόχο της, που είναι ένας κόσμος χωρίς μετρητά.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση πραγματοποίησε μία λοταρία, μέσω της οποίας μοίρασε στους πολίτες ψηφιακά νομίσματα αξίας 10 εκατ. γουάν (περίπου 1,5 δισ. δολαρίων.) Από τους 2 εκατ. ανθρώπους που έκαναν αίτηση στη λοταρία, οι 50.000 κέρδισαν μέρος του ποσού. 

Τώρα, οι νικητές έχουν τη δυνατότητα να κατεβάσουν μια ειδική εφαρμογή, να λάβουν τα ψηφιακά χρήματα και να τα ξοδέψουν σε πάνω από 3.000 καταστήματα σε μια συγκεκριμένη περιοχή της Shenzhen. Στα καταστήματα αυτά περιλαμβάνονται τοπικά σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και η αλυσίδα Walmart.

Σημειώνεται ότι το ψηφιακό γουάν δεν είναι ένα κρυπτονόμισμα όπως το Bitcoin. Αντιθέτως, εκδίδεται και ελέγχεται από την κεντρική τράπεζα της Κίνας (People’s Bank of China). Στόχος του, δεν είναι να αντικαταστήσει ψηφιακά πορτοφόλια όπως τα Alipay καιWeChat Pay αλλά να τα συμπληρώσει “δουλεύοντας” μαζί τους, όπως και με άλλες τράπεζες. 

Το ψηφιακό νόμισμα της Κίνας, προετοιμάζεται εδώ και λίγα χρόνια και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί μικρής έκτασης δοκιμές σε όλη τη χώρα. Η συγκεκριμένη πιλοτική δοκιμή είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα. 

Έρχεται και το ψηφιακό ευρώ!

Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημοσίευσε ολοκληρωμένη έκθεση σχετικά με την πιθανή έκδοση ψηφιακού ευρώ, την οποία εκπόνησε η ομάδα δράσης υψηλού επιπέδου του Ευρωσυστήματος για το ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας και ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με την έκθεση, το ψηφιακό ευρώ θα σχεδιαστεί ως ηλεκτρονική μορφή χρήματος κεντρικής τράπεζας προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις – ακριβώς όπως τα τραπεζογραμμάτια, αλλά σε ψηφιακή μορφή – η οποία θα τους επιτρέπει να κάνουν τις καθημερινές πληρωμές τους γρήγορα, εύκολα και με ασφάλεια. Θα συμπληρώνει τα μετρητά, δεν θα τα αντικαταστήσει. Το Ευρωσύστημα θα συνεχίσει σε κάθε περίπτωση να εκδίδει μετρητά.

“Το ευρώ ανήκει στους Ευρωπαίους και η αποστολή μας είναι να το διαφυλάσσουμε”, είχε δηλώσει με αφορμή την έκθεση η Christine Lagarde, Πρόεδρος της ΕΚΤ. “Οι Ευρωπαίοι στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς ψηφιακές επιλογές όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουν, αποταμιεύουν και επενδύουν. Ο ρόλος μας είναι να διασφαλίζουμε την εμπιστοσύνη στο χρήμα. Γι’ αυτό πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι το ευρώ είναι κατάλληλο για την ψηφιακή εποχή. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να εκδώσουμε ψηφιακό ευρώ, εφόσον προκύψει η ανάγκη.”

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ