10 κορυφαίες γυναίκες που “έμειναν” στην ιστορία (Μέρος Β’)

Ακόμα και τα χρόνια που τα δικαιώματα των γυναικών ήταν άκρως περιορισμένα ορισμένες πρωτοστατούσαν και διεκδικούσαν κι εκείνες μία θέση στην επιστήμη, την πολιτική αλλά και τον πολιτισμό

Αδιαμφισβήτητα, στην Ελλάδα, ήδη από την αρχαιότητα, οι γυναίκες κατάφεραν να  ξεχωρίσουν σε πολλούς τομείς, η καθεμία με το δικό της έργο. Ακόμα και τα χρόνια που τα δικαιώματα τους ήταν άκρως περιορισμένα ,υπήρχαν γυναίκες που πρωτοστατούσαν και διεκδικούσαν κι εκείνες μία θέση στην επιστήμη, την πολιτική αλλά και τον πολιτισμό. Υπήρχαν ,δηλαδή, γυναίκες που έκαναν την αρχή, ώστε να ακολουθήσουν κι άλλες. Κάποιες από την γυναίκες που “άφησαν” εποχή στην Ελλάδα, είναι οι εξής: 

Υπατία

Η Υπατία ήταν Ελληνίδα φιλόσοφος, αστρονόμος και μαθηματικός, η οποία διετέλεσε διευθύντρια της νεοπλατωνικής σχολής στην Αλεξάνδρεια. Πρόκειται για για μία γυναίκα, που ασκούσε επιρροή σε σημαντικά πρόσωπα της εποχής, ενώ ασχολήθηκε και με διάφορους μαθηματικούς γρίφους σχετικά με την άλγεβρα αλλά και τη γεωμετρία. Ακόμη, διακρίθηκε για το τρόπο διδασκαλίας της, καθώς σύμφωνα με πηγές, ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στους μαθητές της.

Σαπφώ

Η Σαπφώ υπήρξε Ελληνίδα λυρική ποιήτρια, η οποία έζησε στον 6ο αιώνα. Έγινε γνωστή για τα έντονα συναισθήματα αυθορμητισμού που εξέπεμπαν τα έργα της, καθώς έγραφε ,κυρίως, ερωτικά ποιήματα αλλά και ύμνους προς τους θεούς. Πολλοί μελετητές έδωσαν έμφαση στη χαρακτηριστική “μελωδία”  των ποιημάτων . Βέβαια, δεν έχουν διασωθεί παρά πολλά έργα της.

Μπουμπουλίνα

Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα ,ηρωίδα της ελληνικής επανάστασης του 1821, αποτελεί την πιο σπουδαία γυναίκα που συμμετείχε στην επανάσταση. Ξεχώρισε για τον ηρωισμό της ,αφού είχε ξοδέψει όλη της την περιουσία στην οχύρωση του Ελληνικού στρατού. Μάλιστα, είχε οργανώσει δικό της εκστρατευτικό σώμα από σπετσιώτες. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μετά το θάνατο της, οι Ρώσοι την τίμησαν με τον τίτλο της “Ναυάρχου” κι έτσι και έμεινε στην παγκόσμια ιστορία.

Καλλιρρόη Παρρέν

Η Καλλιρρόη Παρρέν ήταν δημοσιογράφος και μια από τις πρώτες Ελληνίδες φεμινίστριες. Συνέβαλε σημαντικά στη χειραφέτηση των γυναικών, καθώς μέσα από ενέργειες της διεκδικούσε ίσα δικαιώματα, τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην πολιτική ζωή. Ίδρυσε ,επίσης, πολλά κοινωφελή ιδρύματα όπως τη “Σχολή της Κυριακής”  αλλά και το “Άσυλο των ανιάτων γυναικών” . Ακόμη, με δική της προσπάθεια και επιμονή, η κυβέρνηση Δηλιγιάννη επέτρεψε τη φοίτηση γυναικών στο πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο, ενώ ήταν η πρώτη που ξεκίνησε το θέμα περί δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες, ήδη από τη δεκαετία του 1890.

Αμαλία Φλέμινγκ

Η Αμαλία Κουτσούρη- Φλέμινγκ υπήρξε Ελληνίδα γιατρός και βουλευτής, γνωστή για την αντιδικτατορική και τη φιλανθρωπική της δράση. Στη διάρκεια της κατοχής, συμμετείχε στην Εθνική αντίσταση, ενώ αγωνίστηκε και για την προάσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και των δικαιωμάτων των γυναικών. Αποτέλεσε ,επίσης, και πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων.

Μαρία Κάλλας

Η Μαρία Κάλλας ήταν κορυφαία Ελληνίδα υψίφωνος, παγκοσμίου φήμης, γνωστή σε πολλούς ως “η ντίβα της όπερας”. Η μοναδική φωνή της αλλά και το υποκριτικό της ταλέντο, την κατέστησαν σημείο αναφοράς για την όπερα. Συμμετείχε σε κορυφαίες παραγωγές της λυρικής σκηνής, φτάνοντας μέχρι τη Σκάλα του Μιλάνου.

Μελίνα Μερκούρη

Η Μελίνα Μερκούρη, Ελληνίδα ηθοποιός, έμεινε γνωστή για τον αγώνα της κατά της δικτατορίας, καθώς και την επιρροή της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Διετέλεσε υπουργός πολιτισμού για 8 μίση χρόνια και κατάφερε να εντάξει τον πολιτισμό και τις αξίες του στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων. Παράλληλα, ανέδειξε τον ελληνικό πολιτισμό διεθνώς. “Ο πολιτισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας” έλεγε χαρακτηριστικά.

Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ

Η Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στο τμήμα Ιστορίας του πανεπιστημίου της Σορβόννης,  αλλά και η πρώτη πρύτανης του πανεπιστημίου. Θεωρείται μια από  σπουδαιότερες προσωπικότητες στο χώρο του πανεπιστημίου, κυρίως στον τομέα βυζαντινολογίας, καθώς έχει πραγματοποιήσει πάρα πολλές διαλέξεις και ομιλίες τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Κατίνα Παξινού

Πρόκειται για μία Ελληνίδα ηθοποιό με παγκόσμια φήμη, η οποία ερμήνευε κυρίως δραματικούς ρόλους. Συνεργάστηκε με κορυφαίους ηθοποιούς, ενώ το 1944 τιμήθηκε με το Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου από την αμερικανική Ακαδημία κινηματογράφου. Ουσιαστικά, ήταν η πρώτη Ελληνίδα που τιμήθηκε με Όσκαρ.

Βούλα Πατουλίδου

Η Βούλα Πατουλίδου είναι η πρώτη Ελληνίδα Χρυσή ολυμπιονίκης . Συγκεκριμένα, το 1992   στους ολυμπιακούς αγώνες,  μετά τη νίκη της φώναξε τη χαρακτηριστική φράση “Για την Ελλάδα ρε γαμώτο!” προκαλώντας συγκίνηση σε όλους τους Έλληνες. 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy