Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας είναι επίσημα το μεγαλύτερο παγκοσμίως!

Το ταμείο που χρηματοδοτείται από τα πετρελαϊκά έσοδα της Νορβηγίας, είχε κέρδη 1,58 τρισεκατομμύρια κορώνες (περίπου 158 δισ. ευρώ) την περασμένη χρονιά!

Παρά την πανδημία της Covid-19 που επέφερε ανατροπές σε όλο τον πλανήτη, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίαςτο μεγαλύτερο στον κόσμο, είχε το 2021 μια από τις καλύτερες επιδόσεις στην ιστορία του, κυρίως λόγω της άφθονης ρευστότητας.

Το τεράστιο ταμείο που χρηματοδοτείται από τα πετρελαϊκά έσοδα της Νορβηγίας, είχε κέρδη 1,58 τρισεκατομμύρια κορώνες (περίπου 158 δισ. ευρώ) την περασμένη χρονιά, μια απόδοση 14,5% των επενδύσεών του, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Νορβηγίας που εποπτεύει τη διαχείρισή του.

Η συνολική του αξία στα τέλη Δεκεμβρίου ανήλθε στο κολοσσιαίο ποσό των 12,34 τρισεκατομμυρίων κορωνών, δηλαδή κοντά στα 2,3 εκατ. κορώνες (230.000 ευρώ) για τον καθένα από τα 5,4 εκατ. των Νορβηγών.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία αυτά, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Έινσταϊν Όλσεν έκανε λόγο για μια «αρκετά ωφέλιμη χρονιά».

Στην πραγματικότητα πρόκειται για την τέταρτη καλύτερη ετήσια απόδοση, σε ποσοστιαία βάση, στην ιστορία του ταμείου, που ιδρύθηκε το 1996, και η δεύτερη καλύτερη σε απόλυτη αξία. Η πανδημία της Covid-19 ήταν «άσχημη για την κοινωνία», αλλά σε απολύτως αριθμητική βάση «θετική για τις χρηματοπιστωτικές αγορές» και άρα και για το ταμείο, είπε ο επικεφαλής του Νικολάι Τάνγκεν.

Μετά την παγκόσμια ύφεση που προκάλεσε ο κορωνοϊός το 2020, κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες διατήρησαν τα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης για να οδηγήσουν σε επανεκκίνηση την οικονομία, βοηθώντας να διοχετευτεί άφθονη ρευστότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Το 2020, το ταμείο, που στόχο έχει να χρηματοδοτεί τις μελλοντικές δαπάνες του γενναιόδωρου κράτους πρόνοιας της Νορβηγίας, είχε καταγράψει κέρδη 1,07 τρισεκατομμυρίου κορωνών. Το ταμείο διατηρεί ποσοστά σε περίπου 9.100 εταιρείες παγκοσμίως και έχει στην κατοχή του το 1,4% όλων των εισηγμένων μετοχών. Επενδύει επίσης σε ομόλογα και σε ακίνητα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy