Αμερικανικές εκλογές: Η Ευρώπη στηρίζει Μπάιντεν

20 μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές οι Ευρωπαίοι στέλνουν μήνυμα στήριξης στον Δημοκρατικό υποψήφιο

Λιγότερο από τρεις εβδομάδες μένουν για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, τις οποίες πολλοί χαρακτηρίζουν ως τις σημαντικότερες στη νεότερη αμερικανική ιστορία. Αυτή τη στιγμή σαφές προβάδισμα στις προτιμήσεις των Αμερικανών ψηφοφόρων έχει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, ωστόσο λόγω του εκλογικού συστήματος των ΗΠΑ δεν αποκλείεται ο Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει εκ νέου το προεδρικό χρίσμα ακόμα και με λιγότερους ψήφους, όπως άλλωστε συνέβη και το 2016 όταν αντίπαλός του ήταν η Χίλαρι Κλίντον, αρκεί να κερδίσει τις λεγόμενες πολιτείες-κλειδιά.

Πώς τοποθετείται όμως η απέναντι πλευρά του Ατλαντικού απέναντι στους δύο υποψήφιους; Η Ευρώπη παραδοσιακή σύμμαχος των ΗΠΑ περιμένει με ιδιαίτερη αγωνία να μάθει ποιος θα είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου, δε διστάζει όμως να δείξει την προτίμηση της για τον Τζο Μπάιντεν και την απογοήτευση από την πρώτη προεδρική θητεία του Τραμπ.

Σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού YouGov σε επτά ευρωπαϊκές χώρες  (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Δανία και Σουηδία) η μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων τάσσεται υπέρ του Τζο Μπάιντεν για τον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ.

Το μεγαλύτερο ποσοστό υπέρ του υποψηφίου των Δημοκρατικών σημειώνεται στη Δανία, όπου το 80% των ερωτηθέντων προτιμά τον Τζο Μπάιντεν και μόλις το 6% θα ήθελε τον Ντόναλντ Τραμπ να παραμείνει στο τιμόνι των ΗΠΑ. Τα καλύτερα ποσοστά του νυν προέδρου καταγράφονται στην Ιταλία, αλλά ακόμα και εκεί το ποσοστό των ερωτηθέντων που βλέπει θετικά μια δεύτερη θητεία Τραμπ δε ξεπερνά το 20%.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η πλειοψηφία των Βρετανών τάσσεται στο πλευρό του Τζο Μπάιντεν (61%) ενώ σε παρόμοια επίπεδα κινούνται τα ποσοστά και σε Ισπανία (69%), Σουηδία (65%) και Γαλλία (64%).

Στην ερώτηση για το πώς οι Ευρωπαίοι κρίνουν την έως τώρα θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, μόνο το 5%-15% των ερωτηθέντων κρίνει θετικά την προεδρία του Ρεπουμπλικανού υποψήφιου. 

Παράλληλα ένας στους δύο Ευρωπαίους θεωρεί πως η κυβέρνηση Τραμπ είχε αρνητικό αντίκτυπο στις ίδιες της χώρες καταγωγής τους αλλά και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ