Αγαμέμνων Σταυρόπουλος: Βραχυχρόνια η μίσθωση, ατέρμονες οι συζητήσεις

Η φύση του αντικειμένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει πολλές ιδιαιτερότητες.
Αγαμέμνων Σταυρόπουλος

Με την απόφαση Ε.2024 που εκδόθηκε στις 9 Απριλίου και δημοσιεύθηκε στις 11 Απριλίου ορίστηκε ότι όσες επιχειρήσεις ασκούν βραχυχρόνια μίσθωση θα πρέπει μέσα σε ένα μήνα από την ημερομηνία έκδοσής της, άρα μέχρι τις 8 Μαΐου, να δηλώσουν στο μητρώο της Δ.Ο.Υ. τους νέους ΚΑΔ και να ανοίξουν ως υποκατάστημα κάθε διεύθυνση στην οποία διαθέτουν ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση.

Δεν θα ασχοληθούμε περαιτέρω με την ασφυκτική προθεσμία συμμόρφωσης, δεδομένου ότι υπάρχουν και οι αργίες του Πάσχα και ότι ο Απρίλιος είναι μήνας ιδιαίτερα επιβαρυμένος με υποχρεώσεις. Άλλωστε η ΑΑΔΕ μας έχει συνηθίσει να μην έχει καλή αίσθηση του χρόνου και των δυσκολιών που συνεπάγονται οι αποφάσεις της.

Διαβάστε περισσότερα στο Business Voice Week

Σε αυτό που θέλω να σταθώ είναι στα θέματα που ανοίγουν με τον ορισμό του κάθε ακινήτου ως υποκατάστημα. Πριν την έκδοση της εγκυκλίου υπήρχαν επιχειρήματα τόσο υπέρ όσο και κατά του να οριστεί κάθε ακίνητο ως υποκατάστημα. Βασικό επιχείρημα κατά του χαρακτηρισμού ως υποκατάστημα είναι ότι δεν απασχολείται σε αυτά προσωπικό, δεν είναι σημείο έκδοσης παραστατικών, ούτε σημείο είσπραξης κρατήσεων.

Από την άλλη όμως πρόκειται σαφώς για παραγωγική μονάδα, που είναι βασικός ορισμός στην έννοια του υποκαταστήματος. Από τη στιγμή που η εγκύκλιος ορίζει κάθε ακίνητο ως υποκατάστημα, η συζήτηση αυτή τελειώνει. Ανοίγουν όμως άλλες, καθώς η φύση του αντικειμένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει πολλές ιδιαιτερότητες.

Διαβάστε περισσότερα στο Business Voice Week

Μέχρι και το 2023 η βραχυχρόνια μίσθωση χαρακτηριζόταν ως αστική μίσθωση. Άρα πολλές από τις μισθώσεις με σκοπό την εκμετάλλευση του ακινήτου ως βραχυχρόνια υπεκμίσθωση, έχουν χαρακτηριστεί ως αστικές. Θα δεχτούν οι Δ.Ο.Υ. αστικές μισθώσεις για ίδρυση υποκαταστημάτων ή θα απαιτήσουν αλλαγή του μισθωτηρίου σε επαγγελματική μίσθωση; Σε μια τέτοια περίπτωση τι περιθώρια αλλαγών και υπαναχωρήσεων έχουν στους όρους του μισθωτηρίου ο ιδιοκτήτης και ο μισθωτής;

Επίσης, υπάρχει σε πολλούς η άποψη ότι τα παραστατικά των κρατήσεων θα πρέπει να εκδίδονται ανά υποκατάστημα. Προσωπικά δεν ενστερνίζομαι αυτή την άποψη, καθώς δεν υπάρχει λογιστήριο σε κάθε υποκατάστημα ούτε οι επισκέπτες παραλαμβάνουν τις αποδείξεις επί τόπου ούτε πληρώνουν στο υποκατάστημα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο Business Voice Week

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ