«Καμπανάκι» για την οικονομία από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ εστιάζει στην πολύ μεγάλη αύξηση του παγκόσμιου χρέους.

Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), Μπόργκε Μπρέντε, δήλωσε από τη Σαουδική Αραβία ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει μια δεκαετία χαμηλής ανάπτυξης εάν δεν εφαρμοστούν τα σωστά οικονομικά μέτρα, ενώ επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία δεν είναι ευοίωνες.

Μιλώντας στην Ειδική Συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την Παγκόσμια Συνεργασία, Ανάπτυξη και Ενέργεια για την Ανάπτυξη, ο Μπρέντε προειδοποίησε ότι οι δείκτες παγκόσμιου χρέους είναι κοντά σε επίπεδα που δεν έχει δει η ανθρωπότητα από τη δεκαετία του 1820 και ότι υπάρχει κίνδυνος «στασιμοπληθωρισμού» για τις προηγμένες οικονομίες.

Όπως δήλωσε στο CNBC, μπορεί να μην υπάρχει άμεσος κίνδυνος αλλά η μείωση της παγκόσμιας ανάπτυξης είναι ένα ανησυχητικό σημάδι. «Η εκτίμηση για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος είναι στο 3,2%. Δεν είναι κακό, αλλά δεν είναι αυτό που είχαμε συνηθίσει – η τάση ανάπτυξης ήταν στο 4% για δεκαετίες». 

Ερωτηθείς για τις γεωπολιτικές αναταράξεις και τις επιπτώσεις που έχουν στο εμπόριο και κατά συνέπεια στην οικονομία, ο Μπρέντε υπογράμμισε ότι η κατάσταση του παγκόσμιου χρέους πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

«Δεν μπορούμε να μπούμε σε έναν εμπορικό πόλεμο, πρέπει ακόμα να κάνουμε συναλλαγές μεταξύ μας. Το εμπόριο θα αλλάξει και οι παγκόσμιες αλυσίδες αξίας θα μεταβληθούν, θα δημιουργηθούν νέες, πιο κοντά μας και πιο φιλικές. Τώρα επείγει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση του παγκόσμιου χρέους. Δεν έχουμε δει τέτοιου τύπου υπερχρέωση από την εποχή των Ναπολεόντειων Πολέμων, τα χρέη πλησιάζουν πια το 100% του παγκόσμιου ΑΕΠ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ