Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ «καταπίνει» τους νέους – Αυξάνεται με ρυθμό 3,5% σε ετήσια βάση

Το 54% των συμμετεχόντων στην έρευνα, απάντησε ότι δυσκολεύονται  σχετικά με τα τρόφιμα.

Οι νέοι ηλικίας 18 – 34 στις ΗΠΑ φαίνεται ότι πλήττονται ιδιαίτερα από τον πληθωρισμό, που τους βάζει μεγάλα εμπόδια ακόμα και για την αγορά βασικών αγαθών. Σύμφωνα με έρευνα του CNBC και του Generation Lab, στην οποία συμμετείχαν 1.033 άτομα αυτής της ηλικίας, το 54% τονίζει ότι ο τομέας των τροφίμων είναι αυτός που «πληγώνει» περισσότερο τις τσέπες τους.

Συγκεκριμένα, το 54% των συμμετεχόντων στην έρευνα, απάντησε ότι δυσκολεύονται  σχετικά με τα τρόφιμα, το 22% με το  ενοίκιο, το 10% με τις δαπάνες με βάση τα ενδιαφέροντά τους, το 6% με την υγειονομική περίθαλψη και το 5% με τους λογαριασμούς (ρεύματος, νερού κλπ).

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, έχει υποχωρήσει από το 9,1% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο του 2022, αλλά συνεχίζει να αυξάνεται με ρυθμό 3,5% σε ετήσια βάση από τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία από τον δείκτη τιμών καταναλωτή.

Το κόστος των τροφίμων έχει πλήξει περισσότερο τους νεότερους, δεδομένου ότι έχει αυξηθεί κατά 25% τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σε σύγκριση με 21% για όλα τα είδη που παρακολουθούνται από τον δείκτη τιμών καταναλωτή.

Ενώ η αύξηση των μισθών έχει ξεπεράσει τον πληθωρισμό από τις αρχές του 2023, η σημαντική αύξηση των τιμών των τροφίμων τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν δύσκολο να αγνοηθεί, ειδικά για τα άτομα με χαμηλό εισόδημα. Οι νεότεροι εργαζόμενοι βγάζουν πλέον λιγότερα χρήματα, επομένως τα απαραίτητα έξοδα, όπως το κόστος διατροφής, τείνουν να είναι αναλογικά μεγαλύτερα συγκριτικά με όσους βγάζουν περισσότερα.

Η οικονομική σύμβουλος στο Μίσιγκαν, Carla Adams, υπερθεμάτισε σχετικά με την δύσκολη κατάσταση που περνάνε οι νέοι στις ΗΠΑ λόγω της ακρίβειας, τονίζοντας ότι πλέον ακόμα και τα λαχανικά έχουν φτάσει σε υψηλές τιμές, ενώ στάθηκε ακόμα και στα προκατεψυγμένα προϊόντα.

 «Οι άνθρωποι συνήθιζαν μέχρι τώρα να κάνουν περικοπές στα έξοδα για το φαγητό τους, δίνοντας λιγότερα χρήματα για να φάνε σε μαγαζί. Αυτό παραμένει ακόμα επιλογή για κάποιους αλλά οι περισσότεροι “ξεζουμίζονται”, αφού και οι τιμές στα λαχανικά είναι τόσο αυξημένες. Φυσικά, όλοι οι άνθρωποι είναι υποχρεωμένοι να τρώνε και για το λόγο αυτό τα έτοιμα γεύματα μικροκυμάτων αποτελούσαν λύση για να κάνουν οικονομία. Τώρα, πλέον, αυτό δεν ισχύει και τόσο πολύ». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ