Ξεκίνησε η αντεπίθεση των Ουκρανών στο Χάρκοβο – Νέο πακέτο 275 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ

Οι ρωσικές δυνάμεις αναμένεται να απαντήσουν, καθώς έχουν εξασφαλίσει αρκετές περιοχές κοντά στην πόλη.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει δυναμικά την αντεπίθεση τους προκειμένου να ανακτήσουν τις θέσεις που έχασαν προ ημερών γύρω από το Χάρκοβο (δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας), μετά την επίθεση του ρωσικού στρατού.

O ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι θέσεις των αντίπαλων στρατευμάτων στην περιοχή του Χαρκόβου όπου ο ρωσικός στρατός ξεκίνησε επίθεση πριν λίγες μέρες και κατέλαβε 12 χωριά. Την προηγούμενη εβδομάδα οι Ρώσοι είχαν καταφέρει να προελάσουν πέντε με δέκα χιλιόμετρα κατά μήκος των βορειοανατολικών συνόρων, προτού οι ουκρανικές δυνάμεις ανακόψουν την πορεία τους, καταγράφοντας εντός του Μάϊου τα μεγαλύτερα εδαφικά κέρδη από τα τέλη του 2022 και ο στρατός της «απλώνεται» στην περιφέρεια της πόλης.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, η προσπάθεια της Ρωσίας να «απλώσει» ζώνη ασφαλείας 30 χιλιομέτρων γύρω από το Χάρκοβο συναντά τη σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών. Ο πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι «οι στρατιώτες μας έχουν πλέον καταφέρει να πάρουν τον έλεγχο της περιοχής που αποτέλεσε βάση για τους Ρώσους. Κερδίζουμε τα λίγα εδάφη που έχουμε χάσει. Τους έχουμε αποκρούσει και άλλες φορές στο παρελθόν, όπως κάναμε και τώρα».

Ο αξιωματούχος του ουκρανικού στρατού, Ihor Prokhorenko, ισχυρίστηκε πως «πλέον έχουμε ανακόψει την πορεία τους, παρά την οπλική υπεροπλία που διέθεταν. Ενισχύσαμε τις δυνάμεις μας και πλέον είναι σημαντικό να αποφύγουμε λάθος υπολογισμένες κινήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία περιμένει πακέτο ενίσχυσης της τάξης των 275 εκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ. Το πακέτο περιλαμβάνει όπλα και εξοπλισμό που χρειάζονται κατεπειγόντως οι ουκρανικές δυνάμεις, όπως πυρομαχικά για τα συστήματα HIMARS, βλήματα των 155 και 105 χιλιοστών για το πυροβολικό, πυραύλους, αντιαρματικά συστήματα και πυρομαχικά ακριβείας. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε πως «το πακέτο αυτό αποτελεί μέρος των προσπαθειών μας να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αποκρούσει την επίθεση της Ρωσίας κοντά στο Χάρκοβο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ