Η τεχνητή νοημοσύνη ξεκινά να «ορίζει» τις επαγγελματικές δεξιότητες

Η παραγωγικότητα στους κλάδους που εκτίθενται περισσότερο στην ΑΙ αυξάνεται 4,8 φορές ταχύτερα σε σύγκριση με άλλους κλάδους.

Σύμφωνα με στοιχεία της PricewaterhouseCoopers (PwC), η «επέλαση» της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) έφερε την τελευταία δεκαετία μεγάλη ζήτηση για τους εργαζόμενους που έχουν τις προδιαγραφές να «ακολουθήσουν το μέλλον». Συγκεκριμένα, την περίοδο 2012 – 2023, ο αριθμός των θέσεων που απαιτούν δεξιότητες  σχετικές με την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) αυξήθηκε 3,5 φορές ταχύτερα σε σύγκριση με το σύνολο των θέσεων σε όλες τις χώρες που εξετάστηκαν.

Ανάμεσα στις 15 χώρες που εξετάστηκαν, οι αποδοχές για τέτοιους ρόλους στις ΗΠΑ ήταν 25% υψηλότερες σε σύγκριση με τις θέσεις που δεν απαιτούσαν δεξιότητες ΑΙ. Στη Βρετανία ήταν 14% υψηλότερες, στον Καναδά 11%, στη Σιγκαπούρη 7% και στην Αυστραλία 6%.

Το «μπάσιμο» της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητα δείχνει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τις αλλαγές που μπορούν να επέλθουν σε επαγγέλματα που φαινομενικά δείχνουν να βρίσκονται μακριά από αυτή. Στις ΗΠΑ, οι δικηγόροι που μπορούν να διαχειριστούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης έχουν τη δυνατότητα να πάρουν έως και 49% υψηλότερες αποδοχές από συναδέλφους τους χωρίς τέτοιες δεξιότητες, ενώ οι οικονομικοί αναλυτές επιπλέον 33%.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η παραγωγικότητα στους κλάδους που εκτίθενται περισσότερο στην τεχνητή νοημοσύνη, όπου δηλαδή μπορεί να αξιοποιηθεί εύκολα για την υλοποίηση συγκεκριμένων εργασιών όπως στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, αυξάνεται 4,8 φορές ταχύτερα σε σύγκριση με άλλους κλάδους.

Ο Mehdi Sahneh, οικονομολόγος στην PwC Βρετανίας, η «βεντάλια» της μισθολογικής διαφοράς αναμένεται να αυξηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια σε περίπτωση που υπάρξει έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων.

«Οι χώρες και οι τομείς με υψηλή ζήτηση για δεξιότητες ΑΙ τείνουν να εμφανίζουν τις μεγαλύτερες διαφορές στους μισθούς, ιδίως εάν υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων. Όσο συνεχίζεται η ανάπτυξη της ΑΙ, η τάση αυτή είναι πιθανό να ενισχυθεί, δημιουργώντας νέους ρόλους, ενώ παράλληλα θα μειώνεται η ζήτηση για ορισμένες δεξιότητες, οι οποίες μπορούν να γίνουν πιο αποδοτικές με τη χρήση ΑΙ. Mπορεί να είναι το κομμάτι που έλειπε από το παζλ παραγωγικότητας στη Βρετανία, δίνοντας μια ώθηση στην οικονομία, τους μισθούς και τα επίπεδα διαβίωσης».

Ο Randall Kroszner, μέλος της επιτροπής οικονομικής πολιτικής στην Τράπεζα της Αγγλίας, στάθηκε στη γήρανση του πληθυσμού του πλανήτη, τονίζοντας ότι η κατάρτιση εργαζομένων στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αποτελέσει το «γιατρικό» για την αύξηση των μισθών. «Η αύξηση της παραγωγικότητας είναι κρίσιμη για την ενίσχυση της αύξησης των πραγματικών μισθών και για τη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης, ιδίως όταν ο αριθμός των ωρών εργασίας σε μία οικονομία ενδεχομένως μειώνεται όσο γερνά ο πληθυσμός».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ