Η Värde Partners που αναζητά την “αξία” σε ελληνικά Malls

της Λαίδας ΛΙΜΝΙΑΤΗ

Στην αρχή της εβδομάδας ανακοινώθηκε η συμφωνία μεταξύ των Värde Partners και Lamda Development, για την απόκτηση ποσοστού μειοψηφίας, στη LAMDA MALLS AE. Ως αποτέλεσμα αυτής της συναλλαγής και οι δύο εταιρείες θα είναι ιδιοκτήτριες των Εμπορικών Κέντρων Golden Hall και Mediterranean Cosmos. Η επένδυση της Värde  θα έχει ως αποτέλεσμα την απόκτηση ποσοστού 31,7% της Lamda Malls.

Να σημειωθεί ότι το όνομα της Värde Partners  είχε ξανακουστεί και πέρυσι τον Ιούνιο, όταν η Τράπεζα Πειραιώς υπέγραψε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο, για με την πώληση του 33,8% του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία Trastor ΑΕΕΑΠ. Εκτός από την Τράπεζα Πειραιώς, το χαρτοφυλάκιο της Trastor περιλαμβάνει εμπορικά και επαγγελματικά ακίνητα, με μισθωτές οργανισμούς όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια.

varde _Η Värde Partners ιδρύθηκε το 1993 από πρώην στελέχη της Cargill Financial και έχει γραφεία στη Μινεάπολη, στη Μινεσότα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Νέα Υόρκη, στο Τόκυο, στην Ιαπωνία, στο Σίδνεϋ,  και στη Σιγκαπούρη και απασχολεί περίπου 250 άτομα παγκοσμίως. Η επωνυμία της εταιρείας προέρχεται από τη Σουηδική λέξη “värde” που σημαίνει αξία.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η Värde Partners είναι διεθνής διαχειριστής εναλλακτικών επενδύσεων ύψους 12 δισ. δολαρίων Η.Π.Α. Για τη χώρα μας, η Värde είχε θέσει ως στρατηγική του την υλοποίηση επενδύσεων σε ακίνητα σε γεωγραφικές περιοχές υψηλής εμπορικότητας, εξ’ου και η συμφωνία με τη Lamda Development.

varde by th numbers _Η προσέγγιση της Värde Partners είναι προσανατολισμένη στις πιστοδοτήσεις και στη δημιουργία αξίας επενδύοντας σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και στοιχεία ενεργητικού, που περιλαμβάνουν ακίνητη περιουσία, εταιρικές χορηγήσεις, ενυπόθηκα δάνεια, εξειδικευμένες χρηματοδοτήσεις, μεταφορές και υποδομές.

Η Värde Partners ενεργεί ως sponsor και διαχειρίζεται ένα σύνολο ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων στα οποία συμμετέχουν διεθνείς επενδυτές, μεταξύ των οποίων ιδρύματα, κληροδοτήματα, συνταξιοδοτικά σχήματα, ασφαλιστικές εταιρείες, λοιποί θεσμικοί επενδυτές και ιδιώτες πελάτες.

Να σημειωθεί ότι η αμερικανική επενδυτική, μέσω του επενδυτικού σχήματος The Värde Fund XII, κατάφερε στα τέλη Μαρτίου, να σηκώσει από την αγορά το ποσό των 1,74 δολ. για την εξεύρεση επενδυτικών ευκαιριών στους κλάδους των ακινήτων (real estate), των πιστώσεων και των ειδικών χρηματοδοτήσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με την εταιρεία, το 12ο επενδυτικό σχήμα Värde Fund θα δώσει έμφαση σε πιθανές επενδύσεις σε ευκαιρίες που προκύπτουν από πολιτικές τραπεζικής λιτότητας ή δυσκολίες που προέκυψαν λόγω της οικονομικής κρίσης του 2008.

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ