Οδυσσέας Αθανασίου: “Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το Ελληνικό”

“Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το εμβληματικό έργο του Ελληνικού”, ανέφερε αποφασιστικά  ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας για το τρέχον εννεάμηνο. 

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Αθανασίου ανέφερε ακόμη πως “το Ελληνικό θα συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην ανάπτυξη της χώρας, καθιστώντας την επενδυτικό, τουριστικό και πολιτισμικό προορισμό, δημιουργώντας δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας άμεσα καθώς και το μεγαλύτερο παράκτιο μέτωπο στον κόσμο”.

Σε ότι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα της Lamda Development  για το εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσης η εξαγορά του υπόλοιπου 50% του εμπορικού κέντρου The Mall Athens είχε ως αποτέλεσμα η λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας να αυξηθεί κατά 11,6%, ενώ τα συνολικά ενοποιημένα αποτελέσματα του ομίλου σημείωσαν αύξηση +2,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Τα βασικά σημεία των οικονομιών αποτελεσμάτων του εννεαμήνου: 
– Λειτουργική κερδοφορία των τριών εμπορικών κέντρων (EBITDA) αύξηση +11,6% στα 35,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, λόγω της απόκτησης του υπόλοιπου 50% το The Mall Athens, χωρίς την οποία η αύξηση θα ήταν +2,2%. 
– Συνολικά ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) αύξηση +12,7% στα 30,1 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό.
– Η μετοχή παρουσιάζει αύξηση +20% σε σχέση με το κλείσιμο του προηγούμενου έτους.
– Τιμή μετοχής 5,76 ευρώ. 
– Δείκτης καθαρού δανεισμού προς την αξία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου  ανήλθε σε 44,5%.
– Τέλος, με ημερομηνία αναφοράς 30/09/2017, η Εταιρεία είχε στη κατοχή της 2.366.007 ίδιες μετοχές που αντιπροσωπεύουν το 2,97% επί του συνόλου, με μεσοσταθμικό κόστος κτήσεως 3,87 ευρώ ανά μετοχή.

Τα εμπορικά κέντρα 

Η μέση πληρότητα των εμπορικών κέντρων της εταιρείας αγγίζει το 99% με έντονο να παραμένει το ενδιαφέρον από νέους εμπόρους. Ο συνδυασμός του δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος αλλά και της αποχώρησης εμπόρου λιανικής με σημαντική έκθεση καταστημάτων στα εμπορικά μας κέντρα επηρέασαν παροδικά όπως αποτυπώνεται σε κάποιους εμπορικούς δείκτες. 

Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων παρουσίασε μείωση 2,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2016 ενώ η συνολική επισκεψιμότητα των εμπορικών κέντρων κατά την ίδια χρονική περίοδο κατέγραψε μικρή μείωση της τάξεως του 0,8%. Σημειώνεται πως στο τρίτο τρίμηνο του 2017 καταγράφηκε αναστροφή της τάσης αυτής σημειώνοντας αύξηση 0,5% και 2,6% των πωλήσεων και επισκεψιμότητας αντίστοιχα.

Κατά το πρώτο τρίμηνο 2017, ιδρύθηκε η εταιρεία LAMDA MALLS με εισφορά των θυγατρικών εταιρειών στις οποίες ανήκουν τα εμπορικά κέντρα Golden Hall και Mediterranean Cosmos. Η LAMDA Development στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής της για ισχυροποίηση της θέσης της στον χώρο του retail real estate, υπέγραψε στις 03/04/2017 στρατηγική συμφωνία με τη Värde Partners για την είσοδο της Värde στο μετοχικό κεφάλαιο της νεοϊδρυθείσας θυγατρικής εταιρείας καθώς και για νέες εξαγορές/επενδύσεις από τη LAMDA MALLS στο κλάδο του retail real estate. Την 01/06/2017 η Värde κατέβαλε το ποσό των 61,3 εκ. ευρώ για την απόκτηση ποσοστού 31,7% της LAMDA MALLS.

Η εταιρεία προχώρησε στην αγορά του 50% της εταιρείας LAMDA OLYMPIA VILLAGE (LOV) (ιδιοκτήτριας του The Mall Athens) από την IRERE PROPERTY INVESTMENTS LUXEMBOURG. Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε την 17/07/2017 με τη καταβολή του ποσού των 85 εκατ. ευρώ καθιστώντας τη LAMDA Development μέτοχο κατά 100% του εμπορικού κέντρου The Mall Athens. Από το τρίτο τρίμηνο του 2017 η εταιρεία LAMDA OLYMPIA VILLAGE (LOV) ενοποιείται πλήρως συνεισφέροντας σημαντικά στη λειτουργική κερδοφορία και καθαρή αξία του ενεργητικού (NAV) της εταιρείας.

Και το εξωτερικό 

Η Lamda Development ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πώλησης του ακινήτου στη Σερβία (Kalemegdan) αντί τιμήματος 25 εκατ. ευρώ.  Η πώληση αυτή, όπως και προηγούμενες πωλήσεις οικοπέδων στα Βαλκάνια, αποτελεί υλοποίηση της υφιστάμενης στρατηγικής της εταιρείας σύμφωνα με την οποία η LAMDA Development επικεντρώνει τις δραστηριότητες της στην Ελληνική αγορά, με έμφαση στη περαιτέρω ανάπτυξη της στο τομέα των εμπορικών κέντρων και γενικά ακινήτων οργανωμένου λιανικού εμπορίου, όπως και στο πολύ σημαντικό έργο της ανάπλασης του Ελληνικού.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ