Όσοι… σηκώσουν ρολά στον τουρισμό, θα πάρουν βοήθεια από την κυβέρνηση

Τράπεζες και κυβέρνηση βάζουν ομπρέλα προστασίας στις επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν φέτος το καλοκαίρι

Χωρίς αμφιβολία, η κρίση που θα βιώσει αυτή τη χρονιά ο τουρισμός θα είναι από τις μεγαλύτερες στην ιστορία και θα αφήσει πίσω της πολλά προβλήματα τα οποία θα κληθούν να λύσουν από κοινού ιδιώτες και κράτος. 

Με την κυβέρνηση να έχει ανακοινώσει ήδη ένα πακέτο μέτρων και τον πρωθυπουργό να αναμένεται σήμερα στο διάγγελμα του να προχωρήσει στην ανακοίνωση οριζόντιων μέτρων ενίσχυσης της τουριστικής (και όχι μόνο) βιομηχανίας, έχει ενδιαφέρον να δούμε πως αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν ουσιαστικά τις επιχειρήσεις. 

Ο τουρισμός, αλλά και τα μέτρα που θα αναλάβουν την στήριξη του, έχουν χωριστεί σε δύο βασικά αλλά όχι αντίπαλα στρατόπεδα. Κάποιες επιχειρήσεις θα ανοίξουν κανονικά και θα λειτουργήσουν κάτω από το καθεστώς της νέας κανονικότητας και άλλες θα επιλέξουν να μετριάσουν την “χασούρα” και να μείνουν κλειστές προετοιμαζόμενες (όσες από αυτές επιβιώσουν) για την επόμενη χρονιά. 

Η χθεσινές ανακοινώσεις της Eurobank κινήθηκαν επίσης πάνω σε αυτό τον άξονα, ανακοινώνοντας μέτρα στήριξης τόσο για της επιχειρήσεις που θα σηκώσουν ρολά, όσο και για όσες επιλέξουν να μην το κάνουν. 

Όπως είναι φυσικό, αυτές που το καλοκαίρι του 2020 θα υποδεχτούν κανονικά τους επισκέπτες της χώρας αλλά και τον εσωτερικό τουρισμό, θα έχουν και την μεγαλύτερη στήριξη από κράτος και τράπεζες. 

Όπως ανακοίνωσε χθες η Eurobank, η τράπεζα προτίθεται να “παγώσει” τις δόσεις κεφαλαίου για φέτος και για ολόκληρη την επόμενη χρονιά μέχρι την 31 η Δεκεμβρίου 2021, για δάνεια ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που ήταν ενήμερα την 31 η Δεκεμβρίου 2019, ενώ ταυτόχρονα χορηγεί άμεση ρευστότητα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σε κεφάλαια κίνησης για τις συνολικές ανάγκες του 2020. 

Ταυτόχρονα και σε μια κίνηση που έχει ιδιαίτερη σημασία, η τράπεζα προσφέρει αποκλειστικά σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις, προνομιακή τιμολόγηση στο πρόγραμμα πιστοποίησης “CoVid-Shield” επιβραβεύοντας ουσιαστικά την ασφάλεια εργαζόμενων και επισκεπτών. 

Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κυμανθεί και ο πρωθυπουργός στο αποψινό του διάγγελμα. Τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινώσει, τα οποία θα περιλαμβάνουν από μείωση ΦΠΑ μέχρι μείωση ή ακόμα και αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, θα στοχεύσουν στις επιχειρήσεις που θα σηκώσουν ρολά. 

Σήμερα άνοιξε και πάλι η πλατφόρμα του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, η πρώτη φάση της οποίας είχε στεφθεί με απόλυτη επιτυχία με δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις να έχουν κάνει αίτηση στήριξης. 

Στα αποψινά μέτρα που αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, αναμένεται να ανακοινώσει επιπλέον στήριξη των επιχειρήσεων που θα λειτουργήσουν το καλοκαίρι, με ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις και κυρίως στις μικρομεσαίες αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο πόρο από το ΕΣΠΑ αλλά και το ταμείο εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων(ΕΤΕπ).

Ταυτόχρονα θα γίνουν και οι απαραίτητες στηρίξεις προς την αγορά εργασίας μέσω της εφαρμογής του κοινοτικού προγράμματος SURE. Το Κράτος θα επιδοτεί μέρος του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων που αλλάζει η εργασιακή τους σχέση προς το δυσμενέστερο. Η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου μέτρου θα πραγματοποιηθεί αρχικά από τον κρατικό προϋπολογισμό ενώ από τον Ιούλιο και μετά εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει και η εισροή κεφαλαίων από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις που δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν φέτος το καλοκαίρι και προκειμένου να στηριχθούν για να επιστρέψουν το 2021, κράτος και τράπεζες ετοιμάζουν ένα πακέτο στήριξης για τις απαραίτητες ανακαίνισης και προσθήκες, ενώ ειδική δράση θα γίνει και για τους εποχιακούς εργαζόμενους οι οποίοι θα παραμείνουν στον ΟΑΕΔ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ