Φ. Καραβίας: Μεγάλοι οργανισμοί, με ισχυρό αποτύπωμα στη χώρα έχουν αυξημένη κοινωνική ευθύνη για το δημογραφικό ζήτημα

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank επισήμανε την σημασία του πρωτοποριακού Προγράμματος Στήριξης της Οικογένειας και την σημασία του για την ελληνική κοινωνία.

Το κρίσιμο και επίκαιρο ζήτημα του δημογραφικού ζητήματος που αγγίζει τις κοινές ευαισθησίες και αγωνίες όλων των Ελλήνων γιατί έχει καίρια σημασία για τις προοπτικές της χώρας μας ανέδειξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίωνας Καραβίας, μιλώντας στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» με αφορμή την ανακοίνωση της νέας πρωτοβουλίας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της τράπεζας για το Δημογραφικό «ΜΠΡΟΣΤΑ για την οικογένεια».
«Δεν υπάρχει τομέας, είτε αφορά τα οικονομικά είτε τα κοινωνικά μεγέθη, που να μην επηρεάζεται καθοριστικά από το μελλοντικό πληθυσμό της Ελλάδας. Μια αρνητική τάση προβάλλεται και μεγεθύνεται, προϊόντος του χρόνου, στα μακροοικονομικά μεγέθη, στην ανάπτυξη, στη δημοσιονομική σταθερότητα, στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και στη δυνατότητα στήριξης του κοινωνικού κράτους, την παιδεία, τη διαγενεακή αλληλεγγύη, την ποιότητα, εντέλει, του κοινωνικού μας μοντέλου. Όλοι ξέρουμε τη γενική εικόνα. Κι όμως, κάθε φορά που αποτυπώνεται σε αριθμούς μας καταλαμβάνει το ίδιο αίσθημα έκπληξης και άγχους για το πόσο κοντά μας, χρονικά, βρίσκονται οι αρνητικές εξελίξεις, αν δεν κάνουμε κάτι. Αυτή είναι η αφετηρία της σημερινής μας συνάντησης. Η ανάγκη να κάνουμε κάτι. Και να κάνουμε κάτι ΤΩΡΑ», τόνισε ο Φ.Καραβίας.
«Η λύση του δημογραφικού δεν μπορεί παρά να έρθει και μέσα από τη στήριξη της οικογένειας. Της νέας οικογένειας, την ώρα που παίρνει τις σημαντικές της αποφάσεις για τον αριθμό των παιδιών της. Με μια σειρά ενεργειών, στόχος μας είναι πρώτα από όλα να βοηθήσουμε όσους θέλουν παιδιά, να μπορέσουν να αποκτήσουν, περιορίζοντας κατά το δυνατόν τα αντικειμενικά, υλικά εμπόδια. Πρόθεσή μας είναι να αρθούν κατά το δυνατόν οι δυσκολίες για όσους νέους θέλουν να γίνουν ή να ξαναγίνουν γονείς», ανέφερε ο κ. Καραβίας, παρουσιάζοντας τους πέντε άξονες της πρωτοβουλίας

Οι άξονες της πρωτοβουλίας της Eurobank

Όπως αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της παρουσίασης οι βασικοί άξονες της πρωτοβουλίας, όπως συνοπτικά τους παρουσίασε ο κ. Καραβίας, είναι οι πέντε αλλά εξαιρετικά σημαντικοί:

* Πρώτος, ενέργειες κοινωνικής ευθύνης. Στο πλαίσιο αυτό, η Eurobank συνεργάζεται με φορείς υψηλού κύρους που αναπτύσσουν σχετική δράση. Πρώτα από όλα με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και την φιλανθρωπική της οργάνωση, «Αποστολή». Ο κ.Κ αραβίας ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση καθώς για το προσωπικό του ενδιαφέρον και τη στήριξη σε όλες τις κοινές δραστηριότητες. Αναφέρθηκε επίσης στην ΜΚΟ «Be-Live», που βοηθά ζευγάρια να γίνουν γονείς με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, την ΜΚΟ «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ», που δραστηριοποιείται στον εξαιρετικά σημαντικό χώρο της ψυχολογικής στήριξης και την Ένωση «Μαζί για το παιδί»
«Δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα παντού και από την πρώτη μέρα. Γι’ αυτό και επιλέξαμε οι δράσεις του συγκεκριμένου άξονα να αναπτυχθούν στο ξεκίνημα της κατά κύριο λόγο σε ένα γεωγραφικό πεδίο που εκτείνεται στα ανατολικά σύνορά μας, από τον Έβρο, τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, έως τα Δωδεκάνησα και το Καστελόριζο. Νομίζω δεν θα χρειαστεί επεξήγηση γιατί οι ανάγκες είναι μεγάλες σε όλη τη χώρα, αλλά κατεξοχήν σε αυτές τις ακριτικές περιοχές», είπε ο κ. Καραβίας.

* Δεύτερος, την ίδια γεωγραφική περιοχή αφορούν συγκεκριμένες δράσεις σχετικές με τη βασική δραστηριότητα της Eurobank, δηλαδή τη συνεργασία με τους πελάτες της και την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό η Eurobank σχεδίασε μια σειρά από τραπεζικά και ασφαλιστικά προϊόντα που ανταποκρίνονται, πρωτίστως με κοινωνική στόχευση και όχι ως επιχειρηματική προτεραιότητα ή λογική, στις ανάγκες των νέων τη στιγμή που αποφασίζουν να κάνουν παιδιά.

* Τρίτος, η επιστημονική προεργασία για μια νέα πολιτική για το δημογραφικό. Για το σκοπό αυτό η Eurobank θα χρηματοδοτήσει την εκπόνηση μιας «λευκής βίβλου» για το δημογραφικό, με τη συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, με όλες τις ενδεδειγμένες πολιτικές, ως έναν οδικό χάρτη για την διαμόρφωση εθνικής πολιτικής.

* Τέταρτος, η δημιουργία ενός δικτύου επιχειρήσεων με τις οποίες μοιραζόμαστε παρόμοιες ανησυχίες και μέσα από την ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών θα μπορούμε να ενισχύουμε διαρκώς το πλαίσιο στήριξης των νέων, ώστε να αποκτήσουν ή να μεγαλώσουν την οικογένειά τους.

* Πέμπτος, η Eurobank έχει ένα εκτεταμένο και πολύπλευρο πρόγραμμα στήριξης των δικών της εργαζομένων, των νέων υπαλλήλων της που ξεκινούν ή βρίσκονται σε φάση διεύρυνσης της οικογένειάς τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ