Χρήστος Μεγάλου: Η Τράπεζα Πειραιώς είναι στο σωστό δρόμο για να επιτύχει τους στόχους της

Η Τράπεζα περιλαμβάνει ήδη στα πλάνα της διανομή μερίσματος 25% επί των κερδών του 2024.

Δυναμικά ξεκίνησε την χρονιά η Τράπεζα Πειραιώς και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Χρήστος Μεγάλου, τονίζει ότι θα επιτύχει του στόχους τους, μετά και την ιδιωτικοποίηση ορόσημο των 1,35 δισ. ευρώ, τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Η επίτευξη των στόχων συνεπάγεται και το επόμενο μέρισμα 25% από τα κέρδη του 2024 και όπως είπε ο κ. Μεγάλου η έγκρισή του όταν έρθει η ώρα, θα εξαρτηθεί από την επιτυχή εκτέλεση του πλάνου της Τράπεζας. Το οποίο βαίνει καλώς ή όπως σχολίασε, “so far so good”.

Το θέμα συζητήθηκε στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς οι αμφιβολίες για τα μερίσματα έγιναν κάποια στιγμή αιτία να χάσει το βηματισμό της η αγορά, μέχρι να διαπιστωθεί ότι υπάρχει έγκριση και τα οριστικά νέα για την Πειραιώς θα τα ξέρουμε τον Ιούνιο. Ωστόσο δεν αναμένονται εκπλήξεις και θα διανεμηθεί 10% από τα περυσινά κέρδη δηλαδή 80 εκατ. ευρώ ως μέρισμα. Στο μεταξύ από το πρώτο τρίμηνο φέτος η Πειραιώς συγκεντρώνει τα κεφάλαια για την επόμενη διανομή.

Στο μεταξύ, η απόδοση των κεφαλαίων αυξάνεται καθώς η Τράπεζα Πειραιώς σημείωσε κερδοφορία 16,5% στο πρώτο τρίμηνο από 13,3% πέρυσι και τα ομαλοποιημένα κέρδη ανά μετοχή τριμήνου είναι 0,21 ευρώ, με στόχο για 0,80 ευρώ κέρδη ανά μετοχή στο τέλος του έτους.

Ο κ. Μεγάλου εκτιμά μάλιστα ότι το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο είναι ισχυρότερα, με τις εταιρίες να επανακάμπτουν για δανεισμό καθώς στο πρώτο τρίμηνο υπήρχαν εξοφλήσει δανείων. Ένα εποχικό μοτίβο όπως είπε που έχει παρατηρηθεί. Όμως οι πρόωρες εξοφλήσεις ήδη εξαντλούνται τον Απρίλιο, ενώ στη σειρά υπάρχουν σημαντικά δάνεια προς οριστικοποίηση. Ήδη η Πειραιώς έκανε μεγάλες εκταμιεύσεις δανείων 2,1 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει αυξήσει τα κεφάλαια υπό διαχείριση σε πάνω από 10 δισ. ευρώ, γεγονός που ενίσχυσε τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες στα 145 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο από 122 εκατ. ευρώ πέρυσι το πρώτο τρίμηνο.

Σημαντική επίσης ήταν η μείωση του λειτουργικού κόστους και του κόστους κινδύνου σε ιστορικά χαμηλά, στο πρώτο τρίμηνο φέτος. Η διοίκηση της Πειραιώς κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια να μειώσει τα κόστη της, με το λειτουργικό κόστος κινδύνου να υποχωρεί στο 0,5% από 0,8% πέρυσι, το λόγο κόστους προς έσοδα να υποχωρεί στο 29% από 36% πέρυσι στο πρώτο τρίμηνο.

Τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί περαιτέρω ως ονομαστικό ποσόν, αλλά παραμένουν στο 3,5% για την ώρα, λόγω των πρόωρων εξοφλήσεων που δεν επέτρεψαν ικανή αύξηση του χαρτοφυλακίου δανείων για να μειωθεί και το ποσοστό περαιτέρω, παρά την καλή εκκίνηση της χρονιάς με εκταμιεύσεις δανείων 2,1 δισ. ευρώ ή 6% αυξημένες από πέρυσι.

Η Τράπεζα Πειραιώς για την ώρα τουλάχιστον δεν έχει προτεραιότητα για επαναγορές θεραπευμένων δανείων και δεν θα ήθελε να ρισκάρει την ποιότητα του χαρτοφυλακίου, έχοντας ως πρώτο στόχο τη μείωση των κόκκινων δανείων κι όχι την αύξηση του χαρτοφυλακίου με δάνεια που μπορεί να αλλάξουν κατηγορία και να χαρακτηρισθούν ξανά ως αμφίβολα προς είσπραξη ή μη εξυπηρετούμενα, σύμφωνα με τον CFO Θεόδωρο Γναρδέλλη.

Τα έσοδα από τόκους στο πρώτο τρίμηνο έφθασαν τα 518 εκατ. ευρώ από 447 πέρυσι και 537 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2023. Έχουν φθάσει σε πλάτωμα σχολίασε η διοίκηση της Τράπεζας, παραμένοντας σε υψηλό επίπεδο. Υπάρχει κόστος 85 μονάδων βάσης στην αντιστάθμιση της Τράπεζας λόγω των επιτοκίων και θα αρχίσουν να αποδίδουν όταν τα επιτόκια περάσουν κάτω από 3,10%, είπε ο κ. Γναρδέλλης.

Στο μεταξύ η Τράπεζα έχει λάβει υπόψη της στο τριετές πλάνο συνολικές πιθανές απομειώσεις 200-250 εκατ. ευρώ, και ήδη μείωσε τα κεφάλαια κατά 70 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη δανείων με εγγύηση του Δημοσίου. Είναι δάνεια καθαρής λογιστικής αξίας 700 εκατ. ευρώ. Η Πειραιώς έχει ενσωματώσει το ποσό στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ