Η εισαγωγή του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο με υπερκάλυψη κατά 12 φορές των μετοχών που προσφέρθηκαν

Το δημόσιο εισπράττει 785 εκατ. ευρώ μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, από την εισαγωγή του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών στο χρηματιστήριο. Μια νέα αποχή ξεκινάει για το ΔΑΑ.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα έγινε η επίσημη εισαγωγή του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η πρόσφατη δημόσια εγγραφή προσέλκυσε προσφορές που ξεπέρασαν τα 8 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά 12 φορές. Τα έσοδα της δημόσιας προσφοράς ανήλθαν σε 784,7 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, η τιμή διάθεσης της δημόσιας προσφοράς του ΔΑΑ από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. («ΤΑΙΠΕΔ») 90.000.000 μετοχών (οι «Προσφερόμενες Μετοχές» και η «Προσφορά») ορίστηκε στα 8,20, γεγονός που συνεπάγεται χρηματιστηριακή αξία ύψους 2,46 δισ. ευρώ κατά την Εισαγωγή, υπολογιζόμενη με βάση το συνολικό αριθμό των 300.000.000 μετοχών του ΔΑΑ. Τα έσοδα από την Προσφορά ανήλθαν σε 785 εκατ. ευρώ περίπου, λόγω των 30.000.000 μετοχών που αγόρασε η AviAlliance προς 9,758 ευρώ ανά μετοχή, σύμφωνα με την αντίστοιχη συμφωνία βασικού επενδυτή (cornerstone), η οποία προβλέπει την καταβολή προμήθειας.

Η μετοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης της στην αγορά, προσελκύει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, καταγράφοντας κέρδη 13,05%, με την αξία των συναλλαγών στη μετοχή να ξεπερνά τα 60 εκατ. ευρώ.

Ο CEO του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Γ. Κοντόπουλος επεσήμανε ότι η είσοδος του ΔΑΑ στη χρηματιστηριακή αγορά είναι κομβικής σημασίας όχι μόνο για την ίδια την εταιρεία και το Χ.Α. και την ελληνική οικονομία, αλλά αποτελεί και μήνυμα για την επενδυτική δυναμική της Ελλάδος. Πρόσθεσε ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη έκδοση των τελευταίων 18 ετών, αυξάνοντας την κεφαλαιοποίηση της χρηματιστηριακής αγοράς κατά 2,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Ιωάννης Παράσχης, CEO του ΔΑΑ κήρυξε την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, τονίζοντας ότι η είσοδος του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελεί ορόσημο, στην πορεία του από το 1996 που ξεκίνησε από μηδενική βάση με την σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Πρόσθεσε ότι το ΔΑΑ θα παρέχει υψηλή ποιότητα υπηρεσιών, δημιουργώντας αξία στους μετόχους του και στην ελληνική οικονομία γενικότερα.

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Παράσχη: 

«Ο ΔΑΑ από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του έχει θέσει ως στόχο να ξεχωρίζει για το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και την ίδια στιγμή να δημιουργεί αξία για τους μετόχους, τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις της αεροδρομιακής κοινότητας, την τοπική κοινωνία, την εθνική οικονομία και τον τουρισμό. Σήμερα το αεροδρόμιο της Αθήνας κατατάσσεται ανάμεσα στα πλέον αναγνωρισμένα και βραβευμένα αεροδρόμια διεθνώς, τόσο για τις λειτουργικές, όσο και για τις οικονομικές επιδόσεις του.

Οι προκλήσεις σε αυτό το ταξίδι των 27 και πλέον χρόνων ζωής της εταιρείας δεν ήταν λίγες. Με πιο σημαντικές την κρίση της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, που αντιμετωπίσαμε λίγους μόνο μήνες μετά το άνοιγμα. Η διεθνή οικονομική κρίση του 2008 και την ελληνική μακροοικονομική κρίση στην συνέχεια και βέβαια την πανδημία του 2020, που είχε δραματικές επιπτώσεις για τις αερομεταφορές και τον τουρισμό. Είμαστε όμως περήφανοι, διότι χάρη στις προσπάθειες και στην αφοσίωση των ανθρώπων μας έχουμε ανταπεξέλθει με επιτυχία στις προκλήσεις αυτές και τολμώ να πω ότι μέσα από κάθε κρίση, έχουμε γίνει πιο έμπειροι, πιο ανθεκτικοί, πιο ισχυροί.

Η συλλογική προσπάθεια στη δουλειά και η επιμονή στους στόχους οδήγησαν στην εντυπωσιακή ανάκαμψη, μετά την λήξη των ταξιδιωτικών περιορισμών το 2022. Η οποία συνεχίστηκε θεαματικά το 2023, με ρυθμούς ανάπτυξης πολύ υψηλότερους των περισσοτέρων αντίστοιχων ευρωπαϊκών αεροδρομίων.

Οι θετικές αυτές εξελίξεις μας οδηγούν σήμερα στην εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο και την κεφαλοποίηση της μετοχής του ελληνικού δημοσίου, μέσω της διάθεσης του 30% του ΤΑΙΠΕΔ.
Με προσεκτική προετοιμασία από τον Οκτώβριο του 2022, το έργο το οποίο είχε πολλές ιδιαιτερότητες και σημαντική πολυπλοκότητα διήρκεσε περισσότερο από 1,5 χρόνο. Διάστημα κατά το οποίο επιτεύχθηκαν οι συμφωνίες των μετόχων, έγιναν όλες οι απαραίτητες νομοθετικές αλλαγές του κανονιστικού πλαισίου, ελήφθησαν όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις, ενώ πραγματοποιήθηκε ένας πολύ μεγάλος αριθμός συναντήσεων.

Το διεθνές και ελληνικό επενδυτικό κοινό αναγνώρισε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, μια εταιρεία ανθεκτική, αποδοτική και κερδοφόρο, με αναπτυξιακή προοπτική, με έμφαση στη βιωσιμότητα. Μια εταιρεία που αντιπροσωπεύει ταυτόχρονα την θετική πορεία της οικονομίας και του ελληνικού τουρισμού. Από σήμερα οι μετοχές με τον κωδικό ΔΑΑ βρίσκονται στην διάθεση του επενδυτικού κοινού και ολοκληρώνεται μια αρχική δημόσια προσφορά ορόσημο για την ελληνική αγορά.

Ελπίζουμε ότι η εισαγωγή του ΔΑΑ, δεν αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός μόνο για την εταιρεία μας, αλλά και ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και του χρηματιστηρίου Αθηνών. Δημιουργεί νέες ευκαιρίες για την εταιρεία, επιτρέποντας παράλληλα σε Έλληνες και διεθνείς επενδυτές να συμμετάσχουν στη συναρπαστική διαδρομή που τόσο εμείς, όσο και ο ελληνικός τουρισμός έχουμε μπροστά μας.

Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μας, προς τους μετόχους μας, το Διοικητικό Συμβούλιο και σε όλους τους εργαζόμενους μας και τα μέλη της αεροδρομιακής κοινότητας που αποτελείται από 300 επιχειρήσεις και οργανισμούς και 16000 εργαζόμενους».

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε την είσοδο του ΔΑΑ στο Χ.Α. ως μεγάλη επιτυχία, τόσο για την ίδια την εταιρεία, αλλά και για το Χρηματιστήριο Αθηνών και ως μια ιστορική στιγμή για την πορεία της χώρας.

Τόνισε ότι το δημόσιο θα εισπράξει 785 εκατ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι η επιτυχία του ΔΑΑ και μίας σειράς άλλων αποκρατικοποιήσεων και πωλήσεων (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, ΕΛΠΕ, Αττική Οδός κ.α.) αποτυπώνουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πιστεύει στην ελεύθερη οικονομία που προσελκύει επενδύσεις που οδηγούν στην ανάπτυξη, αποφέροντας οφέλη προς όλους και κυρίως στους ασθενέστερους πολίτες. Αναφέρθηκε, επίσης στα μέτρα της κυβέρνησης για την στήριξη της χρηματιστηριακής αγοράς με τη μείωση του φόρου των χρηματιστηριακών συναλλαγών και του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και για λήψη περαιτέρω μέτρων στήριξης της κεφαλαιαγοράς.

Αναλυτικότερα η ομιλία του κ. Χατζηδάκη

«Σήμερα εδώ γιορτάζουμε ένα πολύ σημαντικό γεγονός, για το χρηματηστήριο, για το αεροδρόμιο, για την οικονομία, για την πατρίδα μας. Η εισαγωγή του ΔΑΑ στο ΧΑ είναι μια προσπάθεια που κράτησε αρκετό διάστημα, οργανώθηκε σωστά, προετοιμάστηκε σωστά και κατέληξε παραπάνω από ικανοποιητικά. Η εισαγωγή του ΔΑΑ στο ΧΑ είναι μια μεγάλη επιτυχία, τόσο για το ΔΑΑ, όσο και για το ΧΑ και για την οικονομία μας, για το δημόσιο, για την Ελλάδα.

Τα νέα για το ΧΑ είναι καλά, γιατί σήμερα εισάγεται μια εταιρεία με υψηλή κεφαλοποίηση με υπερκάλυψη μάλιστα κατά 12 φορές των μετοχών που προσφέρθηκαν. Παράλληλα, θέλω να υπενθυμίσω επειδή μας ενδιαφέρει η στήριξη του χρηματιστηρίου και της κεφαλαιαγοράς ότι μόλις πρόσφατα έχουμε υιοθετήσει κάποια μέτρα, τα οποία έρχονται να στηρίξουν το χρηματιστήριο και την κεφαλαιαγορά: η σημείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% στο 0,2% και μείωση του φόρου κατά 50% χρηματιστηριακών συναλλαγών. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την κεφαλαιαγορά και το χρηματιστήριο, το οποίο από εδώ και πέρα μπορεί να κοιτάζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον.

Έχουμε καλά νέα και για τον ΔΑΑ, ο οποίος αναβαθμίζεται και ανεβάζει ταχύτητες, ενισχύεται κεφαλαιακά και μπαίνει σε μια νέα εποχή. Θυμηθείτε 23 χρόνια πριν στο παλιό αεροδρόμιο του ελληνικού, ποιος θα μπορούσε να φανταστεί τις εξελίξεις, ποιος θα μπορούσε να υπολογίσει ότι το αεροδρόμιο μας θα ήταν στα 10 μεγαλύτερα της Ευρώπης, ποιος θα μπορούσε να φανταστεί την σημερινή μέρα.

Η σημερινή μέρα έχει πολύ καλά νέα και για το δημόσιο και την οικονομία. Το δημόσιο εισπράττει 785 εκατ. ευρώ μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, από την εισαγωγή του αεροδρομίου στο χρηματιστήριο. Οι επενδυτές δείχνουν εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Μόνο τους τελευταίους μήνες έγινε η αποεπένδυση του δημοσίου στη Eurobank, στην Alpha Bank, στην Εθνική Τράπεζα. Στην διάθεση μετοχών της Hellenic energy, στις συμβάσεις παραχώρησεις περιφερειακών λιμανιών Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο, Καβάλα, Βόλος και σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού.

Όλες αυτές τις πρωτοβουλίες η Κυβέρνηση τις προχώρησε, διότι θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Πιστεύουμε στην ελεύθερη οικονομία, πιστεύουμε ότι μέσα από την ελεύθερη οικονομία και τις επενδύσεις έρχεται ανάπτυξη. Και από την ανάπτυξη κερδίζουν όλοι, ιδιαίτερα οι πολλοί, ιδιαίτερα οι φτωχότεροι. Έτσι λοιπόν θα προχωρήσουμε και στα επόμενα χρόνια, με αυτές τις αντιλήψεις και πιστεύω ότι μπροστά μας μπορούμε να κοιτάζουμε αισιόδοξα και για το αεροδρόμιο, και για το χρηματιστήριο και την κεφαλαιαγορά και για την ελληνική οικονομία».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα και αποκτά εξωστρέφεια, στηριζόμενη στις επενδύσεις. Το ύψος των προσφορών και το τίμημα αποτυπώνουν την αναπτυξιακή πορεία του ΔΑΑ, την στρατηγική του σημασία για την Ελλάδα και την ενίσχυση της θέσης της χώρας μας.

Η ομιλία του κ. Σταϊκούρα

«Σήμερα αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση και τιμή που παρευρίσκομαι στην ημέρα εισαγωγής του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το ύψος προσφορών των επενδυτών, το τίμημα και η όλη διαδικασία της δημόσιας εγγραφής που καταλήγουν στο σημερινό αποτέλεσμα που βλέπουμε, αντικατοπτρίζουν την αναπτυξιακή δυναμική του αεροδρομίου. Καταδεικνύουν την στρατηγική σημασία του για την Ελλάδα και ενισχύουν την θέση του στον διεθνή αεροπορικό χάρτη. Παράλληλα όμως επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα. Μεγεθύνεται, αναβαθμίζεται, ισχυροποιείται. Καθίσταται πιο ανθεκτική και γίνεται όλο και πιο εξωστρεφής στηριζόμενη όλο και περισσότερο σε επενδύσεις.

Επενδύσεις που με τη σειρά τους ενισχύουν την βιώσιμη ανάπτυξη, δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης. Ο ΔΑΑ είναι ένα καλό παράδειγμα. Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις, οι προηγμένες υπηρεσίες, η καινοτομία, τα υψηλά πρότυπα ασφαλείας και η εξυπηρέτηση υψηλής ποιότητας σε ταξιδιώτες και αεροπορικές εταιρείες, καθιστούν τον Αερολιμένα Αθηνών, το σημαντικότερο σημείο σύνδεσης της Ελλάδος με ολόκληρο τον κόσμο.

Μέσα στο 2023 μετακινήθηκαν περισσότεροί από 28 εκατομμύρια επιβάτες, επιτυγχάνοντας αύξηση 10% σε σχέση με το 2019. Ο αριθμός των πτήσεων κατά το περασμένο έτος ξεπέρασε τις 240000, αυξημένος κατά 7% με το 2019, συνδέοντας την Αθήνα με 155 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Το πιο σημαντικό είναι ότι το αεροδρόμιο τα τελευταία 5 έτη έχει προσθέσει 69 νέους προορισμούς στο δίκτυο του και έχει αναπτύξει συνεργασία με 32 νέες αεροπορικές εταιρείες.

Η ανοδική πορεία αναμένεται να συνεχιστεί και να ενισχυθεί φέτος, όπως βέβαια συνεχίζονται και οι επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του αερολιμένα, ώστε να αυξηθεί η ικανότητα του αεροδρομίου να φιλοξενεί περισσότερα αεροσκάφη και επιβάτες. Με στόχο την αύξηση της χωρητικότητας των τερματικών σταθμών στα 50 εκατομμύρια επιβατών ετησίως έως το 2046. Και αυτό γιατί η ισχυροποίηση και η εξωστρέφεια της πατρίδας μας δημιουργούν την ανάγκη για σύγχρονες, βιώσιμες και πιο ανθεκτικές υποδομές και μεταφορές. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε με σχέδιο. Θερμά συγχαρητήρια».

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Δ. Πολίτης επεσήμανε την υψηλή αξία που υπάρχει στο ΔΑΑ, τονίζοντας ότι η μεγάλη επιτυχία της δημόσιας προσφοράς οφείλεται στην ποιότητα της εταιρείας και στο άξιο management.Συγκεκριμένα ο κ. Πολίτης ανέφερε: «Δούλεψε πάρα πολύς κόσμος γι’ αυτό, αλλά αυτή η επιτυχία οφείλεται κυρίως στην ποιότητα του αεροδρομίου κι στην ποιότητα και στο commitment του management που έφερε αυτό το αποτέλεσμα. Όλοι οι υπόλοιπο συνδράμαμε, αλλά σημασία έχει η αξία του αεροδρομίου και αυτό θέλω να θυμόμαστε. Με αυτό θα πάει πολύ καλά και η διαπραγμάτευση. Ευχαριστώ για όσους συνέδραμαν σε αυτή την προσπάθεια και προφανώς και την πολιτική ηγεσία που πολύ γρήγορα έκανε τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, που έπρεπε να γίνουν για να φτάσουμε στο σημείο αυτό. Ειδικά θέλω να ευχαριστήσω δύο στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, την Μαρίνα Κουρή και τον Γιώργο Παπαχρήστου που δουλεψαν πολύ σκληρά. Επίσης να ευχαριστήσω τους πρώην συνμετόχους μας, που ίσως να μείνουμε και μέτοχοι αν γίνει το greenshoot, δεν ξέρω, εξαρτάται από την πορεία για λίγο καιρό ακόμα».

Η πρόεδρος της Επιτροπής Kεφαλαιαγοράς Β. Λαζαράκου, επισήμανε ότι η εισαγωγή του ΔΑΑ αναβαθμίζει την ελληνική κεφαλαιαγορά, και θα αποτελέσει αρχή για είσοδο στο Χ.Α. και άλλων εταιρειών αναλόγου μεγέθους. Η κ. Λαζαράκου είπε: «Η εισαγωγή του ΔΑΑ Αποτελεί αναβάθμιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό. Θέλω να πω ότι η επιτροπή Κεφαλαιοαγοράς ήταν, είναι και θα είναι αρωγός στην προσπάθεια της συχεχής αναβάθμισης της κεφαλαιαγοράς και στην ενίσχυση της. Θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη της επιτροπής κεφαλαιαγοράς που βοήθησαν από την πρώτη στιγμή, είτε δίνοντας συμβουλές για το κανονιστικό πλαίσιο και συγχαρητήρια σε όσους βοήθησαν για τη σημαντική αυτή ημέρα και εύχομαι να είναι η αρχή μια σειράς άλλων τέτοιων εισαγωγών, εταιρειών τέτοιου μεγέθους».

 

Τελευταία Νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ