X. Σταϊκούρας: Σημαντική πρόοδος στο έργο σύνδεσης της Λευκάδας με το τμήμα Άκτιο – Δυτικός Άξονας

Ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόοδο των εργασιών και έκανε λόγο για παρέμβαση με σημαντικό αναπτυξιακό πρόσημο

Την πορεία υλοποίησης του έργου: «Κατασκευή – Αναβάθμιση Οδικής Σύνδεσης πόλης Λευκάδας με τον Οδικό Άξονα Άκτιο – Δυτικός Άξονας», επιθεώρησε, σήμερα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, o οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόοδο των εργασιών και έκανε λόγο για παρέμβαση με σημαντικό αναπτυξιακό πρόσημο.

«Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να δούμε την πρόοδο εργασιών της οδικής σύνδεσης της Λευκάδας με τον οδικό άξονα Άκτιο – Δυτικός Άξονας, η οποία προβλέπεται να πραγματοποιείται μέσω δύο νέων οδικών τμημάτων:
• 1ον. Του τμήματος Βόνιτσας – Λευκάδας, μήκους περίπου 16 χιλιομέτρων.
• 2ον. Του τμήματος Άκτιου – Αγίου Νικολάου, μήκους περίπου 5 χιλιομέτρων.

Έχει ήδη ολοκληρωθεί η κατασκευή του τμήματος Άκτιο – Άγιος Νικόλαος. Με την παράδοση σε χρήση αυτού του τμήματος και τη διοχέτευση της κυκλοφορίας των οχημάτων από αυτό, παρέχεται η δυνατότητα εκτέλεσης εργασιών στο τμήμα Βόνιτσα – Άγιος Νικόλαος απρόσκοπτα, καθόσον θα υλοποιούνται εργασίες χωρίς την ταυτόχρονη κυκλοφορία οχημάτων.
Το τμήμα Άγιος Νικόλαος – Λευκάδα εκτιμάται ότι θα παραδοθεί μέσα στο 2024. Ολοκληρώνοντας, ένα ακόμη έργο, που σε συνδυασμό με την – από τον Ιανουάριο του 2024 – παράδοση του οδικού άξονα Άκτιο – Αμβρακία, συνιστούν παρεμβάσεις με σημαντικό αναπτυξιακό πρόσημο και μεγάλη κοινωνική ανταποδοτικότητα».

Τα νέα οδικά τμήματα αντικαθιστούν ή βελτιώνουν ήδη υπάρχοντα τμήματα:

  • Τμήμα Α (Βόνιτσα – Λευκάδα): Η αρχή των έργων βρίσκεται στη χ.θ. 0+475. Μέχρι τη χ.θ. 6+400 το έργο αναπτύσσεται στον διάδρομο της υπάρχουσας οδού. Στη συνέχεια η χάραξη παρακάμπτει τον οικισμό του Αγίου Νικολάου μέχρι τη χ.θ. 9+900 ακολουθώντας νέα χάραξη. Από εκεί το έργο αναπτύσσεται ξανά στον διάδρομο της υπάρχουσας οδού μέχρι το τέλος του βελτιώνοντάς τη, περί τη χ.θ. 16+400, στην περιοχή του κάστρου της Αγίας Μαύρας.
  • Τμήμα Β (Άκτιο – Άγιος Νικόλαος): Η αρχή των έργων του τμήματος αυτού βρίσκεται στη χ.θ. 0+375. Μέχρι τη χ.θ. 2+400 προβλέπεται νέα οδός. Στη συνέχεια η χάραξη χρησιμοποιεί τον διάδρομο του υφιστάμενου δρόμου, ωστόσο περισσότερο τον αντικαθιστά παρά τον βελτιώνει μέχρι τη χ.θ. 4+700. Από εκεί προβλέπεται ξανά νέα χάραξη μέχρι να συνδεθεί με τον κλάδο Βόνιτσα – Λευκάδα, περί τη χ.θ. 5+300.

Το οδικό έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ