Βουλγαρία: νικητής ο σοσιαλιστής Ρούμεν Ράντεφ στις προεδρικές εκλογές

Ο Ρούμεν Ράντεφ, υποψήφιος της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης κερδίζει με 59,4% των ψήφων από το 99,3% των εκλογικών κομμάτων. Ο Ράντεφ είναι γνωστός για τις φιλικές του σχέσεις με τη Μόσχα, έναντι του απερχόμενου Ρόσεν Πλέβνελιεφ, τον οποίο και θα αντικαταστήσει.

Το κυβερνόν κόμμα της Τσέτσκα Τσάτσεβα έλαβε 36,2% των ψήφων. Ο Ράντεφ αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα προέδρου με πενταετή θητεία, στις 22 Ιανουαρίου του 2017. Η θητεία του θα είναι πενταετής.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 6ης Νοεμβρίου, ο Ράντεφ είχε κάνει την έκπληξη επικρατώντας της υποψηφίας του Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο Ρούμεν Ράντεφ, ήταν μέχρι πρότινος επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας και δηλώνει ότι δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα αλλά υποστηρίζεται από τους Σοσιαλιστές. Στο θέμα της Ουκρανίας, είχε ταχθεί υπέρ της άρσης των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε βάρος της Ρωσίας και έχει δηλώσει ότι η «Κριμαία είναι στην πραγματικότητα ρωσική».

Με τη νίκη του Ράντεφ, ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε την παραίτησή του, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί είτε σήμερα, είτε αύριο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ