Τα εμφυτεύματα στήθους μπορεί να σχετίζονται με σπάνια μορφή καρκίνου

Τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με τα εμφυτεύματα στήθους έρχεται να κρούσει ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA),  καθώς σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, εννέα γυναίκες στις ΗΠΑ, έχασαν τη ζωή τους από μια σπάνια μορφή καρκίνου που συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους.
 
Η πρώτη σύνδεση των εμφυτευμάτων με την σπάνια μορφή καρκίνου και πιο συγκεκριμένα το αναπλαστικό μεγαλοκυτταρικό λέμφωμα, έγινε το 2011. Από τότε μέχρι σήμερα, τα κρούσματα έχουν ανέρθει σε 359 (κατεγραμμένα) και προκύπτει ότι υπάρχει συσχετισμός με τα εμφυτεύματα στήθους. ΑΠό τα 359 αυτά περιστατικά, οι 9 ασθενείς έχασαν τη ζωής του.
 
Να σημειωθεί ότι το αναπλαστικό μεγαλοκυτταρικό λέμφωμα δεν αποτελεί καρκίνο του στήθους. Επιπλέον, ο FDA ανέφερε ότι ο κίνδυνος γενικότερα να εμφανιστεί αυτή η μορφή καρκίνου στις γυναίκες με εμφυτεύματα είναι χαμηλός, ωστόσο είναι αυξημένος σε σύγκριση με γυναίκες που δεν έχουν υποβληθεί σε επέμβαση αύξησης στήθους με εμφυτεύματα.
 
Αξιοσημείωτο είναι ότι το υλικό του εμφυτεύματος δεν φαίνεται να παίζει ιδιαίτερο ρόλο. Από τα 359 κρούσματα, τα 186 εντοπίστηκαν σε γυναίκες με εμφυτεύματα από σιλικονούχο τζελ, τα 126 σε γυναίκες σε εμφυτεύματα με διάλυμα άλατος, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για τα υπόλοιπα 47 κρούσματα.
 
Ωστόσο, φαίνεται ότι μπορεί να υπάρχει συσχετισμός της υφής του εμφυτεύματος καθώς τα περισσότερα κρούσματα αφορούσαν σε εμφυτεύματα τα οποία δεν ήταν λεία, αλλά έφεραν μικρές πτυχώσεις.
 
Ο Dr. Alex K. Wong, πλαστικός χειρούργος και ερευνητής της Ιατρικής Σχολής Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη γνωστό γιατί τα εμφυτεύματα με “ανώμαλη” επιφάνεια σχετίζονται με τα κρούσματα και γιατί αντιδρά έτσι το σώμα.
 
Τα εν λόγω εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται προκειμένου το ένθεμα να μη μετακινείται.
 
 Πηγή: ifertility.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ