Μνημόνιο από το “πουθενά” για την Ελλάδα, θα πληρώνουν μέχρι και τα εγγόνια μας

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, έρευνα της PWC η οποία έχει επιφορτιστεί να ελέγξει και να αξιολογήσει συνολικά την εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης της χώρας, ενδέχεται να φέρει στο προσκήνιο “ξεχασμένες” αλλά καίριες υποχρεώσεις της χώρας, οι οποίες ίσως ζητηθεί να εφαρμοστούν από τους θεσμούς. 

Σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση της PWC σε όλη την διάρκεια της εφαρμογής του προγράμματος, έχουν οριστεί κάποια προαπαιτούμενα, τα οποία ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν, καθώς στην πορεία του χρόνου “ξεχάστηκαν”. Τα σημεία αυτά μπορεί να αφορούν ειδικές εξαιρέσεις που εφαρμόστηκαν από κάποιους υπουργούς και δεν εφαρμόστηκαν και ίσως θα πρέπει τώρα να διορθωθούν. 

Τα “ξεχασμένα προαπαιτούμενα” ίσως τα βρει μπροστά της η κυβέρνηση στην παρουσίαση του “οικειοθελούς μνημονίου¨που θα παρουσιάσει στις 27 Απριλίου ο υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup στη Σόφια, στο οποίο θα περιγράφεται η δέσμευση της χώρας στις μεταρρυθμίσεις καθώς και τις κινήσεις που θα κάνει έτσι ώστε να μην υπάρξει ξανά αντίστοιχο πρόβλημα με την Ελληνική Οικονομία. 

Το κείμενο που απαίτησε το Eurogroup να παρουσιαστεί σε πρώτη μορφή στη Βουλγαρία ονομάζεται επισήμως “ολιστικό αναπτυξιακό πλάνο”. Σύμφωνα με Ευρωπαϊκές πηγές σε αυτό θα πρέπει το αργότερο ως την 21η Ιουνίου να προστεθεί μια ρήτρα “μη αντιστρεψιμότητας” των μεταρρυθμίσεων των τριών γνωστών μνημονίων και θα αποτελεί ένα οδικό χάρτη ο οποίος θα οριοθετεί την πορεία της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή.

Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνονται οι συντάξεις που περικόπηκαν από το 2010 και μετά, τα εργασιακά, οι περικοπές μισθών στο Δημόσιο, η μείωση του κατώτατου μισθού, το πλαφόν προσλήψεων στο κράτος, η περικοπή του ΕΚΑΣ αλλά και τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί από την παρούσα κυβέρνηση για το 2019 και το 2020 και προβλέπουν τη νέα μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου. 

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του προγράμματος, μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης και την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο τον Αύγουστο, μέσω της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων και την θέσπιση μέτρων θα “ξεκλειδώνει” σε δόσεις η ανάλογη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ τα κλιμάκια θα επισκέπτονται τακτικά την Αθήνα για να ελέγχουν την πρόοδο των προγραμμάτων. 

Η νέα αυτή πραγματικότητα προκαλεί έντονο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, καθώς θα πρέπει η χώρα να είναι σε διαρκή λιτότητα με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, ενώ από εκεί και πέρα το πλεόνασμα θα πρέπει να είναι στο 2% έως και το 2060. 

Σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου το πρόγραμμα που θα καταρτίσει από μόνη της η Ελλάδα για το μέλλον της, “θα εξασφαλίζει πως τα παιδιά και τα εγγόνια της χώρα θα αποπληρώνουν τα χρέη των παππούδων τους”. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ