Κίνα: Νέα κίνηση τόνωσης της οικονομίας από την Κεντρική Τράπεζα

Σε μια ακόμη κίνηση στήριξης της οικονομικής ανάπτυξης προχώρησε την Κυριακή το Πεκίνο, με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας να αυξάνει τη ρευστότητα προκειμένου να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο της κλιμακούμενης εμπορικής διαμάχης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ειδικότερα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε εχθές ότι μειώνει το ποσό των κεφαλαίων που πρέπει να διατηρούν ως απόθεμα οι τράπεζες, προκειμένου να μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης και να τονωθεί η ανάπτυξη, όπως σημειώνει το Reuters.

Όπως ανέφερε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, ο δείκτης απαιτήσεων για το αποθεματικό που σήμερα ανέρχεται σε 15,5% για τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και στο 13,5% για τις μικρότερες τράπεζες, θα μειωθεί κατά 100 μονάδες βάσεις, ήτοι στο 14,5% και στο 12,5% αντίστοιχα, από τις 15 Οκτωβρίου.

Η κίνηση αυτή, που είναι η τέταρτη της κεντρικής τράπεζας εντός του 2018, ήρθε εν μέσω ανησυχιών για τις οικονομικές επιπτώσεις του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, η νέα παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας δεν αποτέλεσε έκπληξη. “Αναμένουμε ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα συνεχίσει τις προσπάθειες χαλάρωσης της ρευστότητας προκειμένου να διευκολύνει τη χρηματοδότηση της αγοράς”, σημειώνει η BofA Merrill Lynch σε σημείωμά της.

Σύμφωνα με την BofA Merrill Lynch, υπάρχουν ακόμα περιθώρια για περαιτέρω μείωση του ύψους των κεφαλαίων που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες ως απόθεμα, αν και εκτιμά ότι η πιθανότητα για μείωση των επιτοκίων είναι περιορισμένη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ