Πρόθυμη για λύση στην εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ δηλώνει η Κίνα

Η Κίνα είναι έτοιμη να διεξάγει συζητήσεις και να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επίλυση των εμπορικών τους διαφορών, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Γουάνγκ Κισάν την Τρίτη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η συνέχιση της αντιπαράθεσης θα είναι επιζήμια και για τις δύο χώρες.

“Τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ επιθυμούν μεγαλύτερη εμπορική και οικονομική συνεργασία”, δήλωσε ο Γουάνγκ στο πλαίσιο του Bloomberg New Economy Forum στη Σιγκαπούρη, προσθέτοντας ότι “η κινεζική πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει με τις ΗΠΑ για ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και να εργαστεί για μια λύση στον τομέα του εμπορίου που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές”.

“Ο κόσμος σήμερα αντιμετωπίζει πολλά σημαντικά προβλήματα που απαιτούν τη στενή συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών”, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το Reuters, συμπληρώνοντας: “Είναι σταθερή η πεποίθησή μας ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ θα κερδίσουν από τη συνεργασία τους και θα χάσουν από την αντιπαράθεση”.

Ο Γουάνγκ Κισάν επανέλαβε, μάλιστα, τις δηλώσεις του Κινέζου προέδρου Σι Τζινκπίνγκ τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της “Διεθνούς Έκθεσης Εισαγωγών” που πραγματοποιείται στη Σανγκάη, ότι το Πεκίνο σκοπεύει να εντείνει τις προσπάθειές του ώστε να “ανοίξει” περισσότερο η κινεζική αγορά, εν μέσω την εντεινόμενης κόντρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει επανειλημμένως εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για το υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ με την Κίνα, καθώς και για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις στην είσοδό τους στην κινεζική αγορά, κάτι που έχει οδηγήσει την Ουάσιγκτον να επιβάλλει σωρεία τελωνειακών δασμών σε προϊόντα που εισάγει από την Κίνα, με το Πεκίνο να απαντά με το ίδιο νόμισμα.

“Η αρνητικότητα και η οργή δεν είναι ο τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων που προέκυψαν από την παγκοσμιοποίηση, ούτε τα εμπόδια ή οι διαμάχες βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων”, δήλωσε ο Γουάνγκ. “Αντίθετα, το μόνο που κάνουν είναι να επιδεινώνουν την αναταραχή στην παγκόσμια αγορά”, πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι το Πεκίνο υποστηρίζει τη διευθέτηση των διεθνών διαφορών μέσω κανόνων και συναίνεσης, και αντιτίθεται στην μονομερή προσέγγιση και τον προστατευτισμό. “Η εμπορική και οικονομική συνεργασία παραμένει η άγκυρα και ο κινητήρας για μια σταθερή και υγιή σχέσης Κίνας – ΗΠΑ, η οποία θα είναι ουσιαστική και αμοιβαία επωφελής. Η Κίνα θα παραμείνει ήρεμη και νηφάλια, θα επιδιώξει να ανοίξει περισσότερο και θα εργαστεί για το κοινό όφελος”, σημείωσε ο Γουάνγκ.

Οι δηλώσεις του Κινέζου αντιπροέδρου, που ήρθαν να προστεθούν στα πρόσφατα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη Παρασκευή, με αφορμή την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του, ότι οι συζητήσεις των δύο πλευρών για το εμπόριο “προχωρούν καλά” και ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της συνόδου των G20, στην Αργεντινή (στο τέλος του μήνα), αναπτέρωσαν τις ελπίδες των επενδυτών ότι μπορεί τελικά να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ