Νέες συνομιλίες για το backstop θέλει η Μέι, απορρίπτει ένα νέο δημοψήφισμα

Σε μια προσπάθεια να άρει το αδιέξοδο που έχει επέλθει σχετικά με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, η Τερέζα Μέι παρουσίασε εχθές στο βρετανικό κοινοβούλιο το νέο σχέδιό της για το Brexit.

Προκειμένου, μάλιστα, να καθησυχάσει τους βουλευτές και να εξασφαλίσει τη στήριξή τους, η Βρετανίδα πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα είναι πιο “ευέλικτη” με το κοινοβούλιο ώστε να επιτευχθεί η συναίνεση που είναι απαραίτητη για τη διαπραγμάτευση της μελλοντικής σχέσης του Ηνωμένου Βασιλείου με τις Βρυξέλλες.

Όπως επανέλαβε κατά την τοποθέτησή της στο κοινοβούλιο, στόχος της είναι να μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να διεκδικήσει μια κοινά αποδεκτή λύση για το backstop στα ιρλανδικά σύνορα, ενώ δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τα άλλα πολιτικά κόμματα.

“Θα εξετάσω πώς θα μπορούσαμε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας έναντι του λαού της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας, με τρόπο που θα μπορέσει να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη στη Βουλή και μετά θα θέσω τα συμπεράσματα αυτών των συζητήσεων πίσω στην ΕΕ”, τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, η οποία παράλληλα εξέφρασε την απογοήτευσή της για τη στάση των Εργατικών και του ηγέτη τους, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος αρνείται να συμμετάσχει στις συνομιλίες για το Brexit.

Σχετικά με την πιθανότητα να μην αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, όπως είναι προγραμματισμένο, τόνισε ότι είναι “πολύ απίθανο” να δοθεί παράταση χωρίς να υπάρχει σχέδιο συμφωνίας, ενώ επανέλαβε ότι η ανάκληση του Brexit θα ήταν αντίθετη με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Παράλληλα, απέρριψε το ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο και θα έπληττε την κοινωνική συνοχή “υπονομεύοντας τη δημοκρατία”. Εκτίμησε δε ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή για να περάσει μια τέτοια πρόταση.

Θα τιμήσουμε την εντολή του βρετανικού λαού και θα αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τρόπο που θα είναι επωφελής για κάθε περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου και για κάθε πολίτη της χώρας”, τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.
Η Μέι απέρριψε επίσης με κατηγορηματικό τρόπο ότι εξέτασε το ενδεχόμενο αλλαγής της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής για τη Βόρεια Ιρλανδία, ώστε να μην καταστίσει αχρείαστο το backstop για την αποφυγή σκληρών συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Τζ. Κόρμπιν: Η Μέι πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα

Από την πλευρά του ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, απαντώντας στην τοποθέτηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, τόνισε ότι η Μέι αρνείται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και το μέγεθος της ήττας που υπέστη στο κοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, το αίτημα της Μέι για συνομιλίες με τα υπόλοιπα κόμματα προκειμένου να υπάρξει συναίνεση επί της συμφωνίας αποχώρησης από την ΕΕ ως “απάτη”, ενώ σε ό,τι αφορά την πρόθεση της πρωθυπουργού να επιδιώξει νέες συζητήσεις με τις Βρυξέλλες υπενθύμισε ότι η Μέι επιχείρησε το ίδιο και πριν τα Χριστούγεννα, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Παράλληλα, σημείωσε ότι αν και η κυβέρνηση δηλώνει ότι το ενδεχόμενο αποχώρησης χωρίς συμφωνία αποκλείεται, εν τούτοις το υπουργείο Οικονομικών δαπανά 4 δισ. λίρες προκειμένου να προετοιμαστεί η χώρα για μια άτακτη έξοδο. Κάλεσε, μάλιστα, την Τερέζα Μέι να δηλώσει εάν θα στηρίξει τροπολογία που θα εγκρίνει το κοινοβούλιο για την αποφυγή ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Βολές τις αντιπολίτευσης για το “plan B”

Πέραν του Τζέρεμι Κόρμπιν, το νέο σχέδιο της Μέι για το Brexit δέχθηκε βολές και από τα άλλα κόμματα του βρετανικού κοινοβουλίου, που κατηγόρησαν τη Βρετανίδα πρωθυπουργό ότι έφερε ένα σχέδιο που δεν διαφέρει επί της ουσίας από αυτό που καταψήφισε την προηγούμενη εβδομάδα η Βουλή.

Σύμφωνα με βουλευτές, το νέο αυτό σχέδιο δεν φέρνει κάτι καινούριο, ούτε περιέχει αλλαγές που θα μπορούσαν να άρουν το αδιέξοδο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, οι οποίοι μάλιστα προειδοποίησαν ότι η στάση της Μέι φέρνει το Ηνωμένο Βασίλειο ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στο καταστροφικό σενάριο της εξόδου χωρίς συμφωνία.

Σημειώνεται ότι η νέα πρόταση της Μέι για το διαζύγιο της χώρας με την ΕΕ θα τεθεί προς ψήφιση στο βρετανικό κοινοβούλιο στις 29 Ιανουαρίου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ