Bild: Τον κίνδυνο ελλειμμάτων τα επόμενα χρόνια αντιμετωπίζει η Γερμανία

Αντιμέτωπη με έλλειμμα ύψους 25 δισ. ευρώ θα βρεθεί έως το 2023 η Γερμανία, εάν δεν συσφίξει τις δημόσιες δαπάνες της, καθώς τα έσοδα από τη φορολογία αναμένεται να μειωθούν και οι μισθοί του δημόσιου τομέα αυξάνονται, αναφέρει η εφημερίδα Bild επικαλούμενη εσωτερικό κυβερνητικό έγγραφο.

Η προοπτική δημοσιονομικών ελλειμμάτων θα αντανακλούσε δραματική επιδείνωση στα δημοσιονομικά της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, η οποία πέρυσι παρουσίασε πλεόνασμα ύψους 11,2 δισ. ευρώ. Η προειδοποίηση περιλαμβάνεται σε έγγραφο του υπουργού Οικονομικών, Όλαφ Σολτς προς το υπουργικό συμβούλιο εν όψει προγραμματισμένης συζήτησης για τον προϋπολογισμό, αναφέρει η Bild σύμφωνα με το Reuters.

Οι εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στην Κίνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο πιθανός αντίκτυπος ενός “άτακτου” Brexit έχουν ήδη ωθήσει τη Γερμανία να αναθεωρήσει πτωτικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το τρέχον έτος στο 1% καθώς η δεκαετής έκρηξη στην ατμομηχανή της Ευρώπης οδεύει προς το τέλος της.

Σε αυτό το δυσκολότερο περιβάλλον, η μείωση των εσόδων από τη φορολογία θα δημιουργούσε τρύπα στον προϋπολογισμό ύψους 5 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με την Bild. Ένα έλλειμμα, δε, 25 δισ. ευρώ θα ισοδυναμούσε με λιγότερο από το 1% του υφιστάμενου ΑΕΠ της Γερμανίας.

Παρ’ όλα αυτά, η γερμανική εφημερίδα προσθέτει ότι κατά τη συνάντηση για τον προϋπολογισμό που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα τα υπουργεία προειδοποιήθηκαν να διατηρήσουν τα κόστη τους υπό έλεγχο, εν μέρει λόγω της ταχείας αύξηση της μισθοδοσίας στον δημόσιο τομέα, η οποία αναμένεται να αυξηθεί στα 35 δισ. ερυώ το 2020 από 31 δισ. ευρώ το 2016.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ