Γερμανία: Υποτονική ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο “βλέπει” η Bundesbank

Η οικονομία της Γερμανίας θα συνεχίσει να υφίσταται πιέσεις το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ωστόσο οι δείκτες υποδηλώνουν ότι η επιβράδυνση μπορεί να είναι προσωρινή, με ανάκαμψη στο δεύτερο μισό του 2019, εκτιμά η Bundesbank στη μηνιαία οικονομική της έκθεση.

Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική οικονομία παρέμεινε στάσιμη το τέταρτο τρίμηνο του 2018 και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν ότι η εξασθένιση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης θα μπορούσε να είναι ισχυρότερη και μεγαλύτερης διάρκειας από ό,τι αναμενόταν, θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρη την ήπειρο.

Σύμφωνα με την Bundesbank, οι αδύναμες παραγγελίες στον τομέα της μεταποίησης, οι απογοητευτικοί δείκτες κλίματος και οι υποτονικές επενδύσεις καταδεικνύουν ότι η οικονομία είναι απίθανο να ανακτήσει τη δυναμική της κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

“Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι ο ρυθμός της οικονομίας θα παραμείνει υποτονικός τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του έτους”, υπογραμμίζει η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, σύμφωνα με το Reuters, προσθέτοντας ωστόσο ότι “δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η επιβράδυνση θα εξελιχθεί σε σαφή κάμψη”.

Προσθέτει, μάλιστα, ότι οι εξαγωγές, που επιβάρυναν σημαντικά την ανάπτυξη στα τέλη του 2018, έχουν αρχίζει να ομαλοποιούνται, η αγορά εργασίας παραμένει υγιής και η ισχυρή αύξηση των μισθών καταδεικνύει ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα επιταχυνθεί.

Σημειώνει, επίσης, ότι θα αρχίσουν να γίνονται ορατά τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής στήριξης, γεγονός που θα υποστηρίξει την ανάπτυξη της οικονομίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ