Επικίνδυνη συγκέντρωση πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο

Εποχές Β’ Παγκοσμίου Πολέμου θυμίζει το Αιγαίο, καθώς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχουν αναπτυχθεί δεκάδες ναυτικές δυνάμεις διαφόρων χωρών στα διεθνή ύδατα της περιοχής.

«Μπαρούτι» μυρίζει το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος, καθώς σε όλο το μήκος και πλάτος τους βρίσκονται διάσπαρτα πολεμικά πλοία. Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία σηματοδότησε την πλήρη ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ, γεγονός που έθεσε σε πλήρη επιφυλακή όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις σε ξηρά και θάλασσα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στρατιωτικών κύκλων, αυτές τις ημέρες στο Αιγαίο βρίσκονται περισσότερα από 120 πλοία χωρών-μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Ανάμεσά τους και τρία αεροπλανοφόρα! Πρόκειται για την μεγαλύτερη συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων στο Αιγαίο από την δεκαετία του ‘80 και θυμίζει εποχές «Ψυχρού Πολέμου» στην Μεσόγειο.

Σε αντίθεση με προηγούμενες δεκαετίες όμως δεν είναι αποκλειστικά αμερικανικά πλοία αλλά προέρχονται από διαφορετικές χώρες (μέλη του ΝΑΤΟ) καθώς και της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, σε σχετικά κοντινή απόσταση από τα ΝΑΤΟϊκά πολεμικά πλοία βρίσκονται ισχυρές μονάδες της Ρωσίας. Ειδικότερα, μονάδες του ρωσικού πολεμικού στόλου βρίσκονται δυτικά της πόλης Ταρτούς στη Συρία, στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Ρωσία διατηρεί ναυτική βάση.

Όπως επισημαίνεται από απόστρατους ανώτατους αξιωματικούς του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, η υπερσυγκέντρωση δεκάδων πολεμικών πλοίων, με την παρουσία μάλιστα αεροπλανοφόρων, σε μια κλειστεί θάλασσα, όπως το Αιγαίο, εμπεριέχει κινδύνους. Ειδικά, όταν οι αντίπαλες δυνάμεις βρίσκονται σε κοντινή σχετικά απόσταση, όπως λένε χαρακτηριστικά.

Πριν από λίγες ημέρες το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «Harry Truman» συνοδευόμενο από αρκετά πλοία του 6ου Στόλου του αμερικανικού ναυτικού, όπως φρεγάτες, αντιτορπιλικά και καταδρομικά, καθώς και από πολεμικά πλοία και άλλων χωρών μελών του ΝΑΤΟ, έπλεε στο Βόρειο Αιγαίο στο πλαίσιο των αποστολών αυξημένης επιτήρησής στην Ανατολική Ευρώπη, όπως αποφάσισε το ΝΑΤΟ μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Γι’ αυτό και οι ελληνικές δυνάμεις (και όχι μόνο το πολεμικό ναυτικό) βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση για… παν ενδεχόμενο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ