Sniper: Οι prive συναντήσεις του CEO της J.P. Morgan, το «σύνδρομο του Πινόκιο» στην Παιανία και ένας χρόνος… επιτυχίες Reggeborgh στην Ελλάκτωρ

Καθημερινά στο Business Voice όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο

Η κοινή γνώμη μπορεί να ασχολείται τις δύο τελευταίες ημέρες με τα πρωτοφανή γεγονότα στην Αττική οδό με τον πολύωρο εγκλωβισμό οχημάτων και την σωτήρια επέμβαση του στρατού όπως συμβαίνει συνήθως σε πολλές τριτοκοσμικές χώρες αλλά ο πολιτικός και επιχειρηματικός κόσμος επικεντρώθηκε στην 48ωρη επίσκεψη του Προέδρου και CEO της πανίσχυρης J.P. Morgan Τζέιμς Ντίμον στην Αθήνα.

Μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ο ελληνικής καταγωγής τραπεζίτης και επενδυτής του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού κολοσσού του κόσμου είχε επιλεκτικές συναντήσεις με κορυφαίους Έλληνες επιχειρηματίες και πρόσωπα-κλειδιά μεγάλων ομίλων της χώρας. Με τους περισσότερους στο VIP δείπνο που διοργανώθηκε με κάθε επισημότητα στο εντυπωσιακό εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Αναμνηστική φωτογραφία ο ευγενέστατος Τζέιμς Ντίμον έβγαλε και με τους «διόσκορους» της Viva Wallet (επισήμως,Viva Wallet Holdings Software Development S.A) Χάρη Καρώνη και Μάκη Αντύπα καθώς το αρμόδιο division του ομίλου, η J.P. Morgan Payments – με επικεφαλής τον Έλληνα Τάκη Γεωργακόπουλο – έκλεισε την συμφωνία για την εξαγορά του 49% της ελληνικής εταιρείας. Όχι όμως και χρόνο για prive δείπνο όπως με άλλους επιχειρηματίες από την Ελλάδα.

Ανάμεσά τους ο Πρόεδρος του Ομίλου TITAN (και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο Πρόεδρος και Διευθ. Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης (με τον οποίο είχε και έναν ιδιαίτερο διάλογο), ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, ο CEO της Eurobank Φωκίων Καραβίας καθώς και η Μαριάννα Λάτση του «LATCHO Family Office», η οποία είχε προσκληθεί από τον Γενικό Διευθυντή της J.P. Morgan στην Ελλάδα Στέλιο Παπαδόπουλο.

Στους εκλεκτούς προσκεκλημένους του δείπνου εργασίας ήταν και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Γιάννης Στασινόπουλος παρότι οι φήμες λένε ότι είναι εδώ και χρόνια διακεκριμένος πελάτης της Goldman Sachs. Και μάλιστα όπως λένε στην αγορά έχει προσωπική σχέση με τον managing partner της εταιρείας στην Ελλάδα Χάρη Ηλιάδη, με το οποίο μάλιστα έχουν θεαθεί συχνά σε πολυτελές εστιατόριο στο Κεφαλάρι, μαζί με συνεργάτες τους.

Ιδιαίτερη σημασία φαίνεται πως είχε όμως και η χθεσινή συνάντηση διάρκειας περίπου 1,5 ώρας του Τζέιμς Ντίμον με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Mytilineos, Ευάγγελο Μυτιληναίο. Κι αυτό γιατί πραγματοποιήθηκε στο αγαπημένο εστιατόρια του Έλληνα επιχειρηματία στο Κολωνάκι, το οποίο φημίζεται για την γιαπωνέζικη κουζίνα του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτησαν για επενδυτικά και επιχειρηματικά σχέδια σε πολύ φιλικό και εγκάρδιο κλίμα καθώς ο εισηγμένος όμιλος επεκτείνεται παγκοσμίως και έχει σχέδια για…μεγάλες επενδύσεις από την Ευρώπη μέχρι τις ΗΠΑ. Σχέδια πολλών δισεκατομμυρίων…

Πλήρη ενημέρωση λέγεται πως είχε για όλες τις συναντήσεις ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης, ο κατά πολλούς «αφανής ήρωας» της επίσκεψης Ντίμον στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Πρόεδρος και CEO της J.P. Morgan είχε αποδεχτεί προσκλήσεις να επισκεφθεί την Αθήνα δύο φορές τα τελευταία τρία χρόνια, η άφιξη του είχε προγραμματιστεί μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια αλλά τελικά λόγω συγκυριών και της πανδημίας είχαν αναβληθεί για λόγους ασφαλείας.

Στο άλλο θέμα της ημέρας…Συνεχίζει το ίδιο «τροπάριο» η διοίκηση της Αττικής Οδού σχετικά με τις ευθύνες για τον εγκλωβισμό χιλιάδων οχημάτων κατά την πρώτη ημέρα της κακοκαιρίας «Ελπίς» με νέα ανακοίνωση που δημιουργούν εντυπώσεις περί κακής εκτίμηση της Τροχαίας και στοχοποιούν ευθέως την ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας.

Μάλιστα, τονίζεται κατηγορηματικά ότι «οι εκπρόσωποι της είχαν ενημερώσει κατά τη διάρκεια και των δύο συσκέψεων, της 21ης και 23ης Ιανουαρίου, τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για την ανάγκη απαγόρευσης της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων και φορτηγών από το προηγούμενο βράδυ της έλευσης» του καιρικού φαινομένου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει νέα ανακοίνωση-απάντηση από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στην οποία δίνονται αναλυτικά στοιχεία και χαρακτηρίζονται ανοιχτά και ξεκάθαρα «ψευδείς οι ισχυρισμοί» της εταιρείας και οι διοικούντες της Αττικής Οδού ψεύτες και μάλιστα κατ’ επανάληψη!

Όπως αποκαλύπτεται δε στην ανακοίνωση «η εταιρεία “ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΕ” διαβεβαίωνε ότι ήταν σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση προβλημάτων λόγω χιονοπτώσεων και παγετού στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς τους» και επιπρόσθετα ότι «διαθέτει περισσότερα οχήματα εκχιονισμού από τη συμβατική της υποχρέωση», προκειμένου να μην υπάρξει παρέμβαση από την αστυνομία ή το υπουργείο.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις κάποια στελέχη στο κτίριο του υπουργείου επί της Λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι έλεγαν ότι αυτά είναι πρωτόγνωρα πράγματα και, μεταξύ σοβαρού και αστείου, απορούσαν αν τελικά χρειάζονται κάποιοι στα γραφεία της Παιανίας εξέταση για το «σύνδρομο του Πινόκιο». Δηλαδή, υπονοούσαν ότι είναι μυθομανείς;

Γιατί υπάρχουν αρκετές καταγγελίες από εξοργισμένους οδηγούς ότι αρκετά από τα εκχιονιστικά οχήματα σε συγκεκριμένη θέση της Αττικής Οδού…ήταν εικονικά!  Ουσιαστικά, πληροφορήθηκαν εκ των υστέρων πως υπήρχαν στα επίσημα σχέδια και στις αναφορές προς την αστυνομία και την Πολιτική Προστασία αλλά οι ίδιοι δεν τα είδαν…

Αλήθεια το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας της Αττική Οδού δείχνει 35 εκχιονιστικά οχήματα (δηλαδή, ένα όχημα ανά δύο χιλιόμετρα) να κινούνται καθαρίζοντας χιόνια, να κάνουν…βόλτες ή μήπως -πολλά εξ αυτών- να είναι απλώς παρκαρισμένα σε διαφορετικά σημεία του δρόμου;

Αν δεν έχουν σβηστεί βεβαίως ήδη τα σχετικά πλάνα ενόψει των κλήσεων από την Εισαγγελία ή ξεχάστηκαν επί ώρες οι κάμερες στο off κατά λάθος…

Δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν την «άκρη του νήματος» φαίνεται πως θα βρει η προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και λιγότερο η Επιτροπή Διερεύνησης που έχει συστήσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και θα εκδώσει πόρισμα σε 20 ημέρες. Εθελοντικά και σε πνεύμα καλής συνεργασίας υποβολή αποδεικτικών στοιχείων και επιβαρυντικών (έστω ολοκληρωμένων και τεκμηριωμένων) καταθέσεων ας μην περιμένουν τα μέλη της επιτροπής.

Με την ευκαιρία, χρόνια πολλά και στους βασικούς μετόχους της Ελλάκτωρ (και πλειοψηφία μέσω της Άκτωρ Παραχωρήσεις με ποσοστό 52% στην κοινοπραξία της Αττικής Οδού) τους Ολλανδούς…ανοιχτοχέρηδες της Reggeborgh Invest.

Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της 27ης Ιανουαρίου 2021 κέρδισαν με ποσοστό 61,27% των παρισταμένων μετόχων την παράταξη Σάκη Καλλιτσάντση και διόρισαν νέο διοικητικό συμβούλιο με Πρόεδρο τον Γιώργο Μυλωνογιάννη, CEO τον Άρη Ξενόφο και μη εκτελεστικά μέλη τους Δ.Κονδύλη, Κ.Ταμπούρο και Αθ. Χατζηπέτρου.Σαν σήμερα πριν από ένα χρόνο ανέλαβαν και επισήμως την διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας, με μεγάλους στόχους και προσδοκίες.

Με τα αποτελέσματα του πρώτου 12μηνου διακυβέρνησης (αύξηση ζημιών, απώλειες μεγάλων έργων, αστάθεια μετοχής, εσωτερικές διαμάχες, δικαστικές διενέξεις με άλλους μετόχους, κλήση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) οι σαμπάνιες και το χαβιάρι έμειναν στο…ψυγείο και το κλίμα στα γραφεία στην Κάτω Κηφισιά κάθε άλλο παρά πανηγυρικό είναι το τελευταίο 24ωρο.

Κατά άλλα, οι υποσχέσεις στους μικρομετόχους τηρήθηκαν στο ακέραιο, οι εξαγγελίες για την απομάκρυνση του -κατά άλλα αποτυχημένου- σχήματος «Change4Ellaktor» των αδελφών Καλλιτσάντση υλοποιήθηκαν κατά γράμμα και (λέμε τώρα) πέρασε ένας χρόνος γεμάτος αξέχαστες στιγμές και μοναδικές…επιτυχίες της Reggeborgh στην διαχείριση της Ελλάκτωρ. Ενός ομίλου από τους σημαντικότερους του ελληνικού χρηματιστηρίου και με διεθνή παρουσία…

Και ένα κουϊζ για το σαββατοκύριακο: η δεύτερη αμερικανική επένδυση που είχε αποκαλύψει ο Άλεξ Πατέλης στο Twitter αλλά αναβλήθηκε για λίγες ημέρες λόγω της…εικόνας από τις επιπτώσεις της πρόσφατης κακοκαιρίας έχει να κάνει με πολυτελές τουριστικό συγκρότημα; Με άδεια καζίνου ή άνευ;

Τα σχόλια είναι κλειστά.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy