Sniper: Η εξαγορά της Alpha Bank Αλβανίας, τα σχέδια για τα «Παγωτά Δωδώνη» και η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων των 2 δισ.ευρώ

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Μία νέα «σελίδα» στην ιστορία της βιομηχανίας «Παγωτά Δωδώνη» άνοιξε χθες το απόγευμα μετά την ανάδειξη της ΕΛΓΕΚΑ ως προτιμητέου επενδυτή στον διαγωνισμό από τις πιστώτριες τράπεζες για την πώληση των δανείων (και συνεπώς της ιδιοκτησίας) της άλλοτε κραταιάς εταιρείας, ολοκληρώνοντας μίας πενταετούς προσπάθειας για την αποφυγή του λουκέτου.

Αν και ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα η συμφωνία και το ύψος της προσφοράς της εισηγμένης εταιρείας που έγινε αποδεκτή, πληροφορίες αναφέρουν ότι κυμαίνεται κοντά στα 4 εκατ.ευρώ, μαζί με την ανάληψη του υποχρεώσεων της εταιρείας, μετά από…γενναία αναδιάρθρωση των δανείων της. Ενδεχομένως, με «κούρεμα» που θα αγγίζει ή θα ξεπερνάει και το 75%.

Η ηπειρωτική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1967 παράλληλα με την (πρώην συνεταιριστική) γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» και εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία παγωτού μέχρι τα τέλη της δεκαετία του ΄90. Όμως, η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, τα δάνεια και μία σειρά από λανθασμένες διοικητικές επιλογές είχαν δραματικές επιπτώσεις στην κερδοφορία και την ανάπτυξή της.

Με βάση τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα (για την χρήση του 2020), τα «Παγωτά Δωδώνη» είχαν συσσωρευμένες ζημίες 30 εκατ. ευρώ, αρνητικά ίδια κεφάλαια 21,25 εκατ. ευρώ και κυρίως συνολικό δανεισμό 36,12 εκατ. ευρώ, που αδυνατούσε να ρυθμίσει και να εξυπηρετήσει τα τελευταία χρόνια.

Στη διαγωνιστική διαδικασία που είχε αναλάβει να πραγματοποιήσει η Grant Thornton (με την Intrum που είχε αναλάβει τη διαχείριση των δανείων) συμμετείχαν ακόμα άλλοι δύο ισχυροί ενδιαφερόμενοι επενδυτές: η γαλακτοβιομηχανία «ΚΡΙ-ΚΡΙ» από τις Σέρρες και η γνωστή αλυσίδα φούρνων «Βενέτης».

Αντιθέτως, δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον άλλοι…πρώην ένθερμοι υποψήφιοι επενδυτές προηγούμενων διαγωνισμών, όπως η εταιρεία «Γρηγόρης» και η «Γιώτης» ενώ απουσίαζε η περίφημη Switz Group του Ινδού εκατομμυριούχου Ταϊζούν Κορακιουάλα (με έδρα το Ντουμπάι) που επενδύει σημαντικά στην Ελλάδα -και την Τουρκία- και ήταν προ πανδημίας το μεγάλο φαβορί για την απόκτησή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΓΕΚΑ, Αλέξανδρος Κατσιώτης φέρεται να θεωρεί την αναγέννηση της εταιρείας «Παγωτά Δωδώνη» ως brand ως…προσωπικό στοίχημα έχει μεγάλα σχέδια τόσο για την εγχώρια αγορά όσο και για εξωτερικό με στόχο συγκεκριμένες διεθνείς αγορές.

Ουδεμία ανησυχία φέρεται να εμπνέει η επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με τα ερωτήματα σχετικά με την μεταβίβαση των πλειοψηφικών «πακέτων» στη νέα διοίκηση της Intrakat, όπως και στους τρεις βασικούς μετόχους της εισηγμένης εταιρείας.

Δηλαδή, η Winex Investments Limited (των Δ. Μπάκου, Ι.Καϋμενάκη και Αλ.Εξάρχου) και οι εφοπλιστές Κώστας Αγγέλου της Benelux Overseas και Ηλίας Γκότσης της Eurotankers.

Προφανώς θα υπάρξει τεκμηριωμένη απάντηση σε κάθε θέμα που αναφέρεται στην επιστολή της εποπτικής αρχής του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ώστε να μην δημιουργούνται εντυπώσεις και υπόνοιες για μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες της φετινής χρονιάς στην ελληνική αγορά.

Όσον αφορά στα δημοσιεύματα «με τα αμείλικτα ερωτήματα» και τις δήθεν «καταγγελίες για τις σκιές στην εξαγορά της εισηγμένης εταιρείας» μάλλον όσοι ευθύνονται για τις επιλεκτικές…διαρροές πρέπει να ανησυχούν γιατί είναι όλα όμοια σαν αντίγραφα με «καρμπόν» (συνήθειες άλλων εποχών) ή…copy-paste από το ίδιο non paper.

Άραγε άνευ αντιτίμου και καλοπροαίρετα από την «καλή τους καρδιά» για την ενημέρωση του επενδυτικού κοινού ή με το…αζημίωτο;

Εντείνονται οι φήμες των τελευταίων ημερών ότι το κλίμα σε τράπεζα από το «χαρτοφυλάκιο» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι ιδιαίτερα άσχημο, με πολλές εντάσεις και αντιπαραθέσεις σε σημείο που αρκετοί υπάλληλοι -ανάμεσά τους και έμπειρα στελέχη- να περιμένουν εναγωνίως την ανακοίνωση ενός νέου προγράμματος εθελουσίας εξόδου για να αποχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν.

Κάποιοι μάλιστα λένε στους διαδρόμους ξεκάθαρα ότι μετάνιωσαν ήδη που αποφάσισαν να μην ενταχθούν στο προηγούμενο πρόγραμμα το οποίο ολοκληρώθηκε στα μέσα του περασμένου Απριλίου εξαιτίας της μικρής -κατά δήλωσή τους- αποζημίωσης (περίπου στο 1,3 των αποδοχών ενός έτους) και το «όχι ιδιαίτερα ελκυστικό»… πακέτο πριμ και παροχών.

Με την ευκαιρία, χθες το απόγευμα η Alpha Bank ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πώλησης του συνόλου των μετοχών (100%) της θυγατρικής της στην Αλβανία (επισήμως, Alpha Bank Albania SHA) στην OTP Bank του ουγγρικού χρηματοπιστωτικού ομίλου OTP Group. Η Alpha Bank Albania είχε ιδρυθεί το 1998 και είχε αναπτύξει ένα δίκτυο με 34 καταστήματα στα Τίρανα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Σύμφωνα με την λιτή ανακοίνωση της Alpha Bank, η θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Alpha Διεθνών Συμμετοχών Μ.ΑΕ ολοκλήρωσε επιτυχώς την διαδικασία (γνωστή και ως «Project Riviera») χωρίς να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες για την συμφωνία των δύο πλευρών.

Όπως αναφέρουν όμως οι Αλβανικές εφημερίδες το τελικό ποσό της πώλησης ανέρχεται σε 55 εκατ. ευρώ, οι διαπραγματεύσεις ήταν σε εξέλιξη από την προηγούμενη χρονιά και από την συμφωνία θα δημιουργηθεί η τρίτη τράπεζα της χώρας με μερίδιο 16,3% και η πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα με βάση τα περιουσιακά στοιχεία και τις καταθέσεις στην εγχώρια αγορά.

Η συγχώνευση των δύο τραπεζών ,OTP Bank Albania και Alpha Bank Albania, αναμένεται να ολοκληρωθεί νομικά ως το τέλος του χρόνου και λειτουργικά τους πρώτους μήνες του 2023, σύμφωνα με χθεσινοβραδινές δηλώσεις του Αναπληρωτή Διευθ. Συμβούλου του OTP Group, Λάζλο Βόλφ.

Μπορεί να μην προβλήθηκε με δηλώσεις και ανακοινώσεις όπως περίμεναν στελέχη του τραπεζικού κλάδου αλλά θεωρείται με εξαιρετικά σημαντική είδηση που πέρασε στα…ψιλά της επιχειρηματικής επικαιρότητας.

Την περασμένη Παρασκευή εγκρίθηκε η σύσταση μίας νέας ανώνυμης εταιρείας διαχείρισης ακινήτων από την Τράπεζα Πειραιώς με την επωνυμία «Πειραιώς Διαχείριση Ακινήτων Μονοπρόσωπη ΑΕ» και τον διακριτικό τίτλο «Piraeus Real Estate Management», η οποία προήλθε από την απόσχιση του αυτοτελούς και ανεξάρτητου κλάδου διαχείρισης ακινήτων της συστημικής τράπεζας, με Πρόεδρο & CEO τον Δημήτρη Ραγιά για τα επόμενα 5 χρόνια.

Η ίδρυση βασίστηκε σε σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζα Πειραιώς στις 11 Μαϊου και σε έκθεση Αποτίμησης στοιχείων Ενεργητικού και Παθητικού του κλάδου διαχείρισης ακινήτων της τράπεζας, που ανέλαβε και ολοκλήρωση στις 26 Μαϊου η ελεγκτική εταιρεία RSM Greece.

Και μπορεί το μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας να ανέρχεται σε 750.000 ευρώ αλλά το χαρτοφυλάκιο που θα περάσει με την απόσχιση στην διαχείρισή της άμεσα περιλαμβάνει ακίνητα αξίας άνω των 2 δισ.ευρώ…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ