Sniper: Τα data center του Γιώργου Στάσση, split επί 10 η Nvidia, τα σχέδια του Μυτιληναίου και η τζάμπο συνταγή στο ταμπλό

Η ανάπτυξη μίας εταιρείας περνά από τη χρηματοδότηση, αλλιώς δεν θα μεγαλώσει ποτέ κινούμενη με τον αραμπά!

Μιλήσαμε για «τζάμπο» συνταγή στη Μυτιληναίος και εννοούσαμε στο ταμπλό, όχι επιχειρηματικά. Ο Μυτιληναίος έχει στόχο να εισάγει τη μετοχή σε ένα μεγάλο χρηματιστήριο και αυτό δεν είναι καν το τέλος των σχεδίων.

Γιατί τα χρηματιστήρια είναι μηχανισμοί χρηματοδότησης και η εταιρεία σκοπεύει να επεκταθεί, αξιοποιώντας την παράλληλη εισαγωγή της σε μία μεγάλη αγορά. Και για να πετύχει την επέκταση, θα χρειασθεί χρηματοδότηση.

Γιατί η χρηματοδότηση στην Ελλάδα είναι λιγοστή και ακριβή. Και γιατί η ανάπτυξη μίας εταιρείας περνά από τη χρηματοδότηση, αλλιώς δεν θα μεγαλώσει ποτέ κινούμενη με τον αραμπά. Και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος δεν θέλει να χάνει χρόνο. Όσο για την επέκταση στο εξωτερικό πείτε απλώς, ότι την έχει ξεκινήσει.

Αλλά επιστρέφοντας στη «τζάμπο» συνταγή που το Jumbo δεν είναι διεθνές είναι υπερεθνικό όπως είπε και ο κ. Βακάκης, δεν το βλέπουμε να έγινε το placement με στόχο την εισαγωγή στο Λονδίνο. Μιλάγαμε λοιπόν για το ταμπλό και μόνον.

Αλλά να, παρακολουθείστε τη σκέψη και τα στοιχεία και βγάλτε συμπέρασμα. Και στις δύο περιπτώσεις οι ξένοι ζήτησαν και πήραν παραπάνω μετοχές. Και πήραν και Έλληνες (νωρίς το θυμήθηκαν, στα 5,71 ευρώ ήταν η μετοχή το Μάρτιο του 2020, ανεβαίνει λίγο-λίγο επί χρόνια τώρα).

Τέλος πάντων οι ξένοι πήραν παραπάνω μετοχές αλλά οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν λένε ότι ήθελαν περισσότερες. Για να μαζέψουν η τιμή πρέπει να υποχωρήσει κι άλλο. Για να υποχωρήσει κι άλλο μπορεί να χρειαστεί βοήθεια;

Στη Jumbo είχαν δανειστεί στις 13 του μήνα 85.000 μετοχές για ανοιχτή πώληση. Τις κράτησαν τρεις μέρες. Στις 16 του μήνα το δάνειο των μετοχών είχε υποχωρήσει σε συνηθισμένα επίπεδα όπου και παραμένει με 2.648 μετοχές.

Στο Μυτιληναίο τώρα, άνοιξε χθες μεγάλο δάνειο σε μετοχές. Μεγάλο με την τιμή που έχει ο τίτλος, με 113.000 μετοχές, από 2.360 που ήταν προχθές. Στο συμβόλαιο της μετοχής δεν άνοιξαν νέες θέσεις, από 5.283 τα ΣΜΕ έγιναν 5.494. Λίγα πράγματα, αν και άνοιξαν ξαφνικά και θέσεις στο ΣΜΕ με λήξη Σεπτεμβρίου. Τα ΣΜΕ είναι πλέον 580 από μόλις 212 που και πάλι πολλά ήταν για την κίνηση της αγοράς.

Ωστόσο χθες ο τζίρος αυξήθηκε στα συμβόλαια και άλλαξαν χέρια 873 τίτλοι, από 282 προχθές. Ούτε κι εδώ όμως υπάρχει κάτι ασυνήθιστο τελικά με τέτοιο τζίρο στις μετοχές και μεταβολή τιμής. Όχι. Αλλά οι δανεικές μετοχές, ναι είναι αξιοσημείωτη εξέλιξη.

Πέντε μέρες ανέβαινε χωρίς διακοπή η Alpha Bank που προσέγγισε τα υψηλά εξαμήνου πριν υποχωρήσει χθες όπως και οι περισσότερες μετοχές.

Προσφορά 114,7 εκατ. ευρώ στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ έκανε η Motor Oil για την απόκτηση του 94,44% της Ηλέκτωρ. Η Axia Ventures θα εξετάσει το εύλογο του τιμήματος. Τόσο η ΕΛΛΑΚΤΩΡ προχθές, όσο και η Motor Oil χθες κινήθηκαν κόντρα στην πτώση. Η πρώτη πάντως διόρθωσε χθες.

Την ερχόμενη Τετάρτη 22/5/2024 ξεκινά η δημόσια προσφορά της «NOVAL PROPERTY» και λήγει την Παρασκευή 31/5/2024. Η εταιρεία θα διαθέσει έως 17.388.025 νέες, κοινές, ονομαστικές και με δικαίωμα ψήφου μετοχές της ονομαστικής αξίας 2,50 ευρώ εκάστης. Θα εκδοθούν στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας για ποσόν έως 43.470.062,50 ευρώ με καταβολή μετρητών και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων. Η διαπραγμάτευση της μετοχής θα ξεκινήσει στις 5 Ιουνίου.

Η Γενική Συνέλευση μετόχων της εταιρείας θα γίνει στις 12 Ιουνίου και στις 19 του ερχόμενου μήνα θα κόψει το δικαίωμα στο μέρισμα που θα καταβληθεί στις 27 Ιουνίου εκτός αν η Γενική Συνέλευση αποφασίσει διαφορετικά. Κοντά-κοντά εισαγωγή και μέρισμα.

Η Ευρώπη θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στα πρότυπα της ενεργειακής μετάβασης είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης μιλώντας στο συνέδριο της Eurelectric της οποίας είναι αντιπρόεδρος. Το συνέδριο διοργανώθηκε στην Αθήνα.

Ο κ. Στάσσης ανέφερε επίσης την πρόθεση της Επιχείρησης να δραστηριοποιηθεί ενεργά στις AI υπηρεσίες και στο κομμάτι των data center.

Σας είχαμε προειδοποιήσει για την παράσταση των πρακτικών της Fed που έριξε την αγορά με συνομιλίες που δημοσιοποιήθηκαν μέρες αφού έγιναν και έκτοτε συνέβησαν τόσα πολλά που είναι σαν να πέρασαν χρόνια. Αλλά αφού οι αγορές τα έμαθαν χθες, το πρωθύστερο είναι κι αυτό είδηση. Όλα μελετημένα, αλλά δεν πέφτει η ρημάδα η Wall ένα 10% να βοηθήσει να πέσουν και τα επιτόκια…

Διότι το διανοείστε ότι η Nvidia  που ανακοίνωσε φοβερά κέρδη μετά τη συνεδρίαση, ανέβαινε (στα …after) 6%; Σας είπαμε ότι είναι ο νέος ηγέτης της αγοράς.

Τα κέρδη της ξεπέρασαν κάθε προσδοκία συνέτριψαν κυριολεκτικά τις εκτιμήσεις και ανακοίνωσε και split δέκα νέες για κάθε μία μετοχή και αυξημένο μέρισμα για να μπει στο μάτι των άλλων μεγάλων Big Tech.Η νέα Tesla.

Η εταιρεία ανέφερε προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή (EPS) 6,12 δολαρίων με έσοδα 26 δισ. δολαρίων, αυξημένα 461% και 262% αντίστοιχα, από πέρυσι.

Σε αυτό το τρίμηνο, η Nvidia αναμένει έσοδα 28 δισ. δολαρίων. Ο τομέας παιχνιδιών της Nvidia, που ήταν στο παρελθόν η σημαντικότερη επιχείρησή της, είχε έσοδα 2,6 δισ. δολαρίων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ