Κουράστηκαν να βαράνε ή τέλειωσαν τα χαρτιά; Οι αγορές Εξάρχου, η ρευστότητα Μυτιληναίου, ο δραστήριος κ. Μεγάλου και το λουρί στο Jumbo

Η Alpha και η Eurobank περισσότερο ακόμη, έχουν τις μεγαλύτερες καταθέσεις προθεσμίας από τις άλλες τράπεζες. Θα ευνοηθούν από τη μείωση των επιτοκίων.
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ sniper

Το ερώτημα είναι αν στέρεψαν οι μεγάλες πωλήσεις. Οι πιεστικές μεγάλες πωλήσεις, που αποκτούν επείγοντα χαρακτηριστικά και ταλαιπωρούν τις αγορές, ξεπερνώντας τη διάθεση των αγοραστών να τις απορροφήσουν. Διότι κατά τα άλλα πωλήσεις και αγορές θα έχουμε κάθε μέρα, αυτό είναι η αγορά.

Χθες, οι πωλήσεις έδειξαν να έχουν εκτονωθεί και η αγορά απόλαυσε μία ανοδική ημέρα μετά από πολλές ημέρες συνεχόμενες πτώσης. Στις δέκα τελευταίες συνεδριάσεις είχαμε μαζί με τη χθεσινή μόνον τρεις ανοδικές. Κουράστηκαν να πουλάνε και πήραν μία μέρα ρεπό; Ή τελείωσαν τα χαρτιά;

Ουσιαστικά μέχρι τις 10 του Μάη κυριαρχούν οι ανοδικές συνεδριάσεις στο ΧΑ. Τότε φθάσαμε στις 1.484 μονάδες του Γενικού Δείκτη. Ακολούθησαν 16 συνεδριάσεις μέχρι χθες και ανοδικές ήταν μόνον οι πέντε. Μία από αυτές έφερε ένα κλείσιμο πάνω από τις 1.500 μονάδες, αλλά δεν υπήρχε συνέχεια και η αγορά έχασε το βηματισμό της.

Τελείωσαν λοιπόν οι μεγάλες πωλήσεις και για πόσο; Πάντως ο Γενικός Δείκτης επανήλθε πάνω από τον κινητό μέσο των 50 ημερών.

Ωστόσο, η αγορά δεν έχει πειστεί από το μικρό τζίρο. Στις 10 τελευταίες συνεδριάσεις ο τζίρος ήταν τρεις φορές κάτω από τα 90 εκατ. ευρώ. Οι δύο ήταν ανοδικές συνεδριάσεις, σε σύνολο τριών έναντι επτά πτωτικών. Έχουν γίνει ρευστοποιήσεις και αρκετοί επενδυτές έχουν πάρει καλή ρευστότητα, με αποκορύφωμα το rebalancing της περασμένης Παρασκευής. Αλλά δεν την είδαμε χθες να μπαίνει…

Η Πειραιώς ήταν συγκριτικά η πιο δυνατή μετοχή μεταξύ των τραπεζών στο ταμπλό. Έκανε το μεγαλύτερο τζίρο από όλες, πάνω από 18 εκατ. ευρώ και είχε και τη μεγαλύτερη άνοδο κλείνοντας μία ανάσα από τα 3,70 ευρώ. Η μετοχή είχε φθάσει να ακουμπά στην υπερπουλημένη ζώνη, αλλά έχασε τον 50άρη κινητό ο οποίος είναι σχεδόν στα 3,80 ευρώ.

Αλλά αυτά δεν είναι τίποτα. Εκείνο που είναι τα πάντα είναι αν υπάρχουν επενδυτές που βλέπουν εδώ καλές τιμές για αγορές, καθώς η πρώτη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ έρχεται κι ο CEO Χρήστος Μεγάλου είναι ένας ανήσυχος άνθρωπος της αγοράς.

Η Εθνική Τράπεζα επανήλθε πάνω από τα 8 ευρώ στα 8,1. Αλλά είναι αληθινά παράξενο να βλέπεις αυτή τη μετοχή να κάνει τζίρο μόλις 4,52 εκατ. ευρώ. Τι θέλει να μάθει η αγορά άραγε; Πότε θα γίνει το επόμενο placement ή πόσο θα είναι τελικά το μέρισμα για το οποίο υπήρχε μία σχετική ομίχλη, με τον CEO Παύλο Μυλωνά να δουλεύει για τους επενδυτές του, στοχεύοντας πάνω από το 25% των περυσινών κερδών.

Δεν είχε αντοχή για να κρατήσει τα αρχικά πολύ ορμητικά κέρδη η Alpha Bank χθες. Κατέβασε στροφές από το υψηλό ημέρας των 1,60 ευρώ έκλεισε εκεί που άνοιξε. Στα 1,80 ευρώ, με άνοδο 1,87%. Ωστόσο μπορεί να μας προκύψει αντιστροφή βραχυχρόνια, γιατί η μετοχή δεν ενσωμάτωνε χρηματιστηριακά κέρδη και μετά δέχθηκε ρευστοποιήσεις επί τέσσερις συνεδριάσεις. Κάποιοι τα πήραν αυτά τα χαρτιά.

Η Alpha που βγαίνει και στις αγορές και για ένα ομόλογο χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας εξαγοράζοντας άλλο. Ενόψει πτώσης επιτοκίων  της ΕΚΤ.

Η Alpha και η Eurobank περισσότερο ακόμη, έχουν τις μεγαλύτερες καταθέσεις προθεσμίας από τις άλλες τράπεζες. Θα ευνοηθούν από τη μείωση των επιτοκίων. Οι Ταμιευτηρίου δίνουν μηδέν.

Σα να ετοιμάζουν το Μυτιληναίο σιγά-σιγά. Ο πάτος αρχίζει και σφίγγει στα 36,5 ευρώ η μετοχή κράτησε αποστάσεις χθες. Ούτε η σκιά της δεν ακούμπησε πάντως τα 37,2 ευρώ του 50άρη κινητού μέσου. Ίσως είναι νωρίς. Να σημειωθεί ότι η πληροφορία που μας έδωσαν για ενδιαφέρον σε συμμετοχική επένδυση ήταν για τον Ευάγγελο Μυτιληναίο που αύξησε την προσωπική ρευστότητά του με το placement, όχι για την εταιρία Μυτιληναίος η οποία κάνει το επόμενο βήμα και διεθνοποιείται.

Με το λουρί κάτω το Jumbo στο τέλος της συνεδρίασης και με μαρκετιές στο καμπανάκι. Πάρα την άνοδο 0,98% στα 26,66 ευρώ.

Έχει κι άλλη είδηση η ΔΕΗ; Τηλεπικοινωνιακού περιεχομένου ίσως; Στο ταμπλό μοιάζει να θέλει να ξυπνήσει αλλά όσο κοιμάσαι τόσο παραπάνω θέλεις, μου είχε πει κάποιος. Και ήταν αλήθεια. Το ποσοστό ιδίων μετοχών της αυξήθηκε στο 5,6629% στις 29 Μαΐου.

Αγόρασε μετοχές της ΙΝΤΡΑΚΑΤ ο Αλέξανδρος Εξάρχου. Η WINEX INVESTMENTS που είναι συνδεόμενο νομικό πρόσωπο με τον κ. Αλέξανδρο Εξάρχου, αναφέρει η ανακοίνωση, (Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ΙΝΤRΑΚΑΤ),  αγόρασε 2.277.566 συνολικής αξίας 11.729.464 ευρώ, με τιμή κτήσης 5,15 ευρώ τη μία. Πλέον η WINEX INVESTMENTS, κατέχει62.881.100 μετοχές δηλαδή ποσοστό 39,17% στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

Δεν έχουν ευνοηθεί από τις διεθνείς εξελίξεις τα Πλαστικά Θράκης και η εταιρία ενώ αύξησε τον όγκο πωλήσεων κατά 3,1% είδε τελικά μείωση πωλήσεων στα 88,3 εκατ. ευρώ από 93 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο πέρυσι.

Ωστόσο, ως νοικοκυρεμένη εταιρία πέτυχε EBITDA 12,3 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 5,4%, από πέρυσι κι έχει κρατήσει χαμηλά τον καθαρό δανεισμό της στα 17,5 εκατ. ευρώ, έχοντας και προθεσμιακές καταθέσεις 13,7 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας ήταν 3,18 εκατ. ευρώ, μειωμένα 16% από το περυσινό πρώτο τρίμηνο.

Τελευταία Νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ