Η έκπληξη του ΧΑ, η νέα Πειραιώς και η τιμή της, η Nvidia επί δέκα και οι ίδιες μετοχές σε ΔΕΗ και ΟΠΑΠ

Το ΧΑ είχε μικρό τζίρο αλλά ασύγκριτα καλύτερη εικόνα από τις αγορές στην Ευρώπη
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ sniper

Διατήρησε το ανοδικό χάσμα χθες ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ. Κρατάει ως πολύ βραχυπρόθεσμη στήριξη τον κινητό μέσο όρο τιμών των 30 ημερών κι έχει ουσιαστικά επιτύχει τον πρώτο στόχο του μετά την αναπήδηση από τη ζώνη των 1.420 – 1.430 μονάδων.

Το ΧΑ είχε μικρό τζίρο, αλλά ασύγκριτα καλύτερη εικόνα από τις αγορές στην Ευρώπη, όπου οι αγορές περιόρισαν πάντως τις απώλειές τους στο τέλος. Επιπλέον, η Wall ήταν ανοδική με τη μετοχή της Nvidia να ξεκινά κομμένη στα 10 (split). Στα χνάρια δηλαδή των μετοχών Apple και Tesla, που σημείωσαν έτσι πολλά ρεκόρ ανατιμήσεων.

Αλλά, για να κινηθεί υψηλότερα και να υπερβεί τις 1.500 μονάδες, θα χρειαστεί κεφάλαια και συναλλαγές άνω των 100 εκατ. ευρώ κι ασφαλώς και τη συμμετοχή περισσότερων μετοχών με βάρος στους δείκτες για να το επιτύχει. Βεβαίως, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΟΤΕ συνέβαλαν έκλεισαν ανοδικά αλλά ουσιαστικά προσέφεραν το μίνιμουμ ώστε να ισορροπήσει θετικά ο Γενικός Δείκτης και να κλείσει στο όριο.

Η ΔΕΗ προβληματίζει με την παθητικότητα και στατικότητα που επιδεικνύει στο ταμπλό, την ίδια στιγμή που η Επιχείρηση παραμένει ανήσυχη και δραστήρια σε όλα τα πεδία. Η πορεία της μετοχής είναι ελαφρώς πλαγιοκαθοδική τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Το Φεβρουάριο σημείωσε τις υψηλότερες τιμές του τελευταίου εξαμήνου, μέχρι την περιοχή των 12,60 ευρώ. Έκτοτε έχασε τα 12 ευρώ, τα οποία προσπάθησε αλλά απέτυχε να ανακτήσει το Μάιο. Πλέον δίνει μάχη για να κρατήσει τα 11 ευρώ κρατώντας ως στήριξη τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών.

Διένειμε δωρεάν σε 127 στελέχη της με βαθμό διευθυντή και άνω μετοχές που αποκτήθηκαν από επαναγορές ιδίων μετοχών. Η συνολική αξία τους είναι 2,57 εκατ. ευρώ με τιμή κλεισίματος τα 11,1 ευρώ της μετοχής χθες και οι δικαιούχοι θα πρέπει να τις διακρατήσουν για 6 μήνες.

Ο ΟΠΑΠ αγόρασε ίδιες μετοχές στα χαμηλά στις περιοχές των 14,80 – 14,90 ευρώ, δηλαδή κατά την περίοδο από 3 Ιουνίου μέχρι και 7 Ιουνίου. Συνολικά 155.707 ίδιες μετοχές συνολικής αξίας 2,27 εκατ. ευρώ. Η εισηγμένη κατέχει συνολικά 8.240.748 ίδιες μετοχές, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 2,23% του συνόλου των μετοχών.

Παρουσιάζοντας την νέα εταιρική ταυτότητα της Πειραιώς που θέλει να είναι κάτι παραπάνω από μία μεγάλη τράπεζα ο CEO Χρήστος Μεγάλου σημείωσε ότι θα ήθελε η αποτίμηση της μετοχής να παρακολουθεί την πρόοδο που κάνει η τράπεζα και να διαπραγματεύεται όπως και οι ομόλογοι στην Ευρώπη. Τουτέστιν όχι με discount όπως τώρα στο 0,70%-0,75% της λογιστικής αξίας αλλά κοντά στο ένα. Στην ενσώματη λογιστική αξία της δηλαδή. Σημείωσε ότι είναι από τις πλέον αποδοτικές τράπεζες στην Ευρώπη.

Η Πειραιώς μόλις πρόσφατα αναβάθμισε τους στόχους της για κέρδη και απόδοση RoTE, αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα και θα έχει σύντομα και καλά νέα από τη ψηφιακή τράπεζα Snappi.

Ο νέος CEO του ΟΤΕ Κώστας Νεμπής έχει δύσκολο έργο, αλλά έχει και πολλά ατού στα χέρια του. Στους πρώτους μήνες της διοίκησής του αναμένεται να κλείσει το θέμα της Ρουμανίας, αλλά ο κ. Νεμπής πρέπει να αντιμετωπίσει τώρα και τον ανταγωνισμό της ΔΕΗ στην χονδρική…

Ο ΟΤΕ στο μεταξύ, διαθέτει ήδη το πετυχημένο BOX και αποτελεί πλέον τον δεύτερο παίκτη της αγοράς delivery, αλλά ίσως σημαντικότερο είναι το payzy που βγήκε πρόσφατα πιλοτικά και στη Γερμανία. Επίσης την Cosmote Insurance που καταγράφει σημαντική ανάπτυξη.

Από την 1η Ιουλίου μαζί με τον κ. Νεμπή, αναλαμβάνουν οι κ.κ. Γιώργος Τσώνης και Γιάννης Βιτζηλαίος, σε θέσεις Chief Technology Officer και Chief Information Technology Officer, αντίστοιχα, αντικαθιστώντας τους κ.κ. Στέφανο Θεοχαρόπουλο και Γιώργο Αθανασόπουλο.

Τελευταία Νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ