Stress test της DBRS Morningstar: Ανθεκτικές οι ελληνικές τράπεζες

Η κατάρρευση της SVB Financial Group και της Signature Bank έχουν τρομάξει και την Ευρώπη, όμως εκ πρώτης όλα δείχνουν θετικά.

Η κατάρρευση της SVB Financial Group και της Signature Bank έχουν προκαλέσει σημαντική αστάθεια στην παγκόσμια αγορά, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης. Η DBRS εξηγεί πως ορισμένα από τα προβλήματα της SVB που οδήγησαν στη χρεοκοπία της έχουν να κάνουν με τα ειδικά χαρακτηριστικά που δεν συναντώνται στον ίδιο βαθμό στο τραπεζικό σύστημα της ΕΕ. Η ειδοποιός διαφορά είναι πως οι τράπεζες της ΕΕ έχουν χαμηλότερη έκθεση σε τίτλους σταθερού εισοδήματος, πιο σταθερές καταθετικές βάσεις και ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που περιλαμβάνει αυστηρότερες πολιτικές διαχείρισης κινδύνου επιτοκίου ακόμη και για τις μικρότερες τράπεζες.

Ωστόσο, η DBRS παρακολουθεί στενά τις θέσεις ρευστότητας των τραπεζών της ΕΕ καθώς και την έκθεσή τους σε τίτλους σταθερού εισοδήματος. Για να γίνει αυτό, πραγματοποίησε ένα δικό της stress test για το κούρεμα των χαρτοφυλακίων αποσβεσμένου κόστους των τραπεζών της ΕΕ. Το αποτέλεσμα ήταν πως ο αντίκτυπος του κεφαλαίου φαίνεται διαχειρίσιμος για τις τράπεζες της ΕΕ.

Η DBRS Morningstar τονίζει πως «ο πλήρης αντίκτυπος της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής αστάθειας δεν έχει ακόμη φανεί. Οι πρόσφατες πτωχεύσεις δείχνουν ότι οι τραπεζικές κρίσεις και οι κρίσεις ρευστότητας μπορούν να εκτυλιχθούν με ταχύτητα που δεν έχουμε δει στο παρελθόν. Χρειάζονται περαιτέρω εργαλεία για την αντιμετώπιση κρίσεων ρευστότητας και αυτή η πρόσφατη εμπειρία μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη συμβολή για την τρέχουσα αναθεώρηση του πλαισίου διαχείρισης τραπεζικών κρίσεων και ασφάλισης καταθέσεων της ΕΕ». Χαρακτηριστικά, η SVB παρουσίασε εκροή καταθέσεων 25% σε μόλις μία ημέρα. 

Το σενάριο του stress test της DBRS Morningstar

H DBRS έτρεξε ένα ακραίο σενάριο στο οποίο οι τράπεζες της ΕΕ αναγκάζονται να πουλήσουν ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο ομολόγων που διακρατείται σε αναπόσβεστο κόστος (AC). Σε αυτό το σενάριο εφάρμοσε ζημιά προ φόρων 10%, επίπεδο το οποίο θεωρεί ότι είναι αρκετά αυστηρό, καθώς οι τράπεζες που καλύπτει που πρόσφατα αποκάλυψαν τις μη πραγματοποιηθείσες ζημίες στο χαρτοφυλάκιο AC, αναφέρουν ζημίες της τάξης του 5% έως 10%.  Στη συνέχεια, υπολόγισε τον αντίκτυπο στα κεφάλαια (CET1) για όλες τις τράπεζες του δείγματος και συγκέντρωσε τα αποτελέσματα κάνοντας έναν απλό μέσο όρο ανά χώρα.

Η DBRS αναγνωρίζει τους περιορισμούς της άσκησης που διεξήγαγε, καθώς χρησιμοποιήθηκαν ανοίγματα του τέλους Ιουνίου 2022 ως δείκτη των ομολόγων που έχουν υποστεί υποτίμηση στην αγορά. ενώ η ζημία προ φόρων είναι στην πραγματικότητα διαφορετική μεταξύ των τραπεζών, καθώς έχουν διαφορετική διάρκεια διάρκεια και τηρούν διαφορετικές πολιτικές αντιστάθμισης των χαρτοφυλακίων. 

Τα αποτελέσματα του stress test έδειξαν πως όλες οι τράπεζες της ΕΕ διατηρούν δείκτη κεφαλαίων CET1 πάνω από το 8%, με τον δείκτη για τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες να διαμορφώνεται στο 11%. Με βάση αυτή την άσκηση η SVB βρέθηκε με δείκτη CET μόλις 3%, ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες καταγράφουν διψήφιους δείκτες: 11% κατέγραψαν και οι Ισπανία, Πορτογαλία, 12% η Ιταλία και έως 18% στην περίπτωση της Σουηδίας.

Όπως καταλήγει η DBRS, σε κάθε περίπτωση, η SVB είναι ένα σημαντικό μάθημα.  “Απαιτούνται περαιτέρω εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης ρευστότητας και αυτή η εμπειρία μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη συμβολή για την τρέχουσα αναθεώρηση του πλαισίου διαχείρισης τραπεζικών κρίσεων και ασφάλισης καταθέσεων της ΕΕ”, επανέλαβε η DBRS.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ