Αυτά είναι τα νέα μέτρα μέτρα που ισχύουν από 3 Ιανουαρίου

Ανακοινώθηκαν υποχρεωτική μάσκα ΚΝ95 σε ΜΜΕ, σούπερ μάρκετ και προσωπικό εστίασης, στις 12 θα κλείνουν εστίαση και νυχτερινά μαγαζιά. 10% η πληρότητα στα γήπεδα, τηλεργασία και περιορισμοί στα επισκεπτήρια σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας .

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που θα επιβάλλει η κυβέρνηση για να ανακόψει την άνοδο της μετάλλαξης Όμικρον.

 

Ο κ. Πλεύρης παραδέχτηκε ότι προβλημάτισε η άνοδος στον αριθμό των κρουσμάτων. Τόνισε όμως ότι επειδή είναι καλή η εικόνα σε εισαγωγές και εξαγωγές στα νοσοκομεία κι επειδή υπάρχει φόβος ότι αν μπουν περιορισμοί στη διασκέδαση ο κόσμος θα μαζεύεται στις πλατείες, τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου και τουλάχιστον μέχρι τις 16 του μήνα.

 

Μάλιστα, ο υπ. Υγείας ανακοίνωσε ότι τα κρούσματα αφορούν πολίτες μικρότερης ηλικιακής κατηγορίας, το 75% είναι 18-59, με κυρίαρχη την κατηγορία 18-30, ένα 20% κρουσμάτων αφορούν ηλικίες κάτω των 18% και μόλις ένα 5% σε ηλικίες άνω των 60 ετών.

 

Αυτά τα ευρήματα δημιουργούν αισιοδοξία ότι δε θα αυξηθεί η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ ο υπ. Υγείας ζήτησε από τους νεότερους να είναι προσεκτικοί στις επαφές τους με τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειάς τους.

 

Αναλυτικά τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από 3 Ιανουαρίου:

 

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας ΚΝ95 ή διπλή μάσκα (με σύσταση να επιλέγεται η μάσκα υψηλής προστασίας), σε σούπερ μάρκετ, ΜΜΜ και στο προσωπικό καταστημάτων εστίασης.
  • Στην εστίαση και τη διασκέδαση θα υπάρχει ωράριο μέχρι τις 12, δε θα επιτρέπεται η ύπαρξη όρθιων πελατών και θα μπορούν σε κάθε τραπέζι να κάθονται 6 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα θα απαγορευτεί και η μουσική.
  • Στους αθλητικούς χώρους οδηγούμαστε σε ποσοστό 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα πάμε σε κλειστά γήπεδα.
  • Επισκεπτήριο σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων μόνο με PCR 48 ωρών, ενώ στα νοσοκομεία θα υπάρξει περιορισμός στα επισκεπτήρια και θα απαγορεύεται η είσοδος ιατρικών επισκεπτών.
  • Τηλεργασία τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, με ποσοστό μέχρι το 50%, ενώ θα υπάρχει και κυλιόμενο ωράριο.

«Μπαίνουμε στην επικράτηση της Όμικρον και στην Ελλάδα», τόνισε ο Θάνος Πλεύρης κλείνοντας τις ανακοινώσεις του, και πρόσθεσε ότι «πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας αλλά υπάρχει αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ